26. května 2016

Interpelace na ministra zdravotnictví ve věci zvýšení mezd ve zdravotnictví o 10 %

Ústní interpelace poslance Petr Bendla na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ve věci zvýšení mezd ve zdravotnictví o 10 %.

 
Petr Bendl: 

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, můj dotaz je jednoduchý a týká se předpokládaného zvýšení mezd ve zdravotnictví o 10 %, o kterém se vláda zavázala, že takovéto finanční prostředky nebo takovýmito finančními prostředky oblast zdravotnictví posílí. Já myslím, že to je chvályhodné, že je třeba, aby zejména střední zdravotnický personál pocítil nějakou finanční změnu na svých mzdách, abychom v rámci udržení stability poskytování zdravotní péče občanům v tomto ohledu byli vstřícní. Ale chci se vás zeptat, jak finanční prostředky máte zajištěny a odkdy to bude.
 
 
Ministr zdravotnictví ČR Svatopluk Němeček:
 
Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěl bych poděkovat za tuto interpelaci. Já jenom možná trošilinku zpřesním, že za tímto desetiprocentním navýšením platových tarifů všem zdravotníkům není rozhodnutí vlády, ale je to příslib všech předsedů koaličních stran, nicméně ten důsledek je podobný v konečném efektu.
 
Musím říct, že jako ministr zdravotnictví zatím nemám absolutní jistotu a klid, že skutečně ty finanční prostředky již jsou rozhodnuty a zajištěny. V okamžiku, kdy se to stane, budu mnohem klidnější. Ten rozhodující okamžik pro to by mělo být teď pondělní zasedání vlády, kde se bude rozhodovat o nějakém základním zadání státního rozpočtu pro rok 2017, resp. kde by vláda měla projednat - a já pevně věřím, že se zachová zodpovědně a schválí navýšení plateb za státní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění, tak jak to ukládá zákon, tedy do 30. 6. letošního roku. Protože když půjdeme po těch číslech, tak to desetiprocentní navýšení tarifů znamená minimální navýšení pro nemocnice někdy v hodnotě 6,5 mld. korun. A když vezmeme v úvahu nějakou predikci vývoje ekonomiky a s tím spojeného autonomního růstu pojistného od zaměstnaných osob a osob samostatně výdělečně činných, tak to znamená, že pokud bychom měli odhadovat potřebnou míru navýšení za státní pojištěnce plus řekněme nějaký rozvoj té nemocniční péče, tak jsme někde u čísla zhruba 5 mld. korun, 4,5 až 5 mld. A já pevně věřím, že všichni předsedové koaličních stran, kteří podpořili toto navýšení, včetně pana ministra financí, k tomu, že řekli to A, tak řeknou i to B a podpoří navýšení plateb za státní pojištěnce, protože, prostřednictvím paní předsedající, jak vy jistě víte, nelze počítat s tím, že veškeré navýšení pojistného bude dáno do nemocničního sektoru. Je tady ambulantní sektor, je tady potřeba nových léků, drahých biologických léků v centrové péči apod. Takže pokud stát udělá řekněme velmi pozitivní a potřebné gesto vůči nemocničnímu personálu, tak je třeba, aby to finančně zajistil, a já pevně věřím, že to vláda udělá.
 
 
Petr Bendl: 

Děkuji. Takže v pondělí by mělo padnout nějaké konečné slovo, i co se týká termínu, jestli tomu dobře rozumím. Dobrá, pak tedy iniciály A a B, když říkáte A bylo řečeno, B by řečeno být mohlo. Andrej Babiš má ve svém jméně A a B, tak doufejme, že to tak dopadne. Děkuji.
Ing. Petr Bendl

poslanec PČR