12. května 2016

Obavy z rozšíření pravomocí NKÚ zesilují

Reakce na komentář ředitelky kontrolního odboru NKÚ Vlasty Viktorové zveřejněný 10. května v deníku Právo.

 
Před několika dny jsem veřejně vyslovil obavu z toho, že rozšíření pravomocí NKÚ na obce a kraje rozšíří prostor pro neodůvodněnou šikanu starostů. Upozornil jsem přitom na dvě věci. Za prvé že zákon o NKÚ přichází ve chvíli, kdy je samospráva zavalena spoustou jiných kontrol, které se navíc opakují, překrývají a vedou k různým výsledkům. Za druhé mě zaujalo, že jen minimum z trestních oznámení podaných NKÚ končí odsouzením lidí, které NKÚ označí za viníky.
 
Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Ředitelka kontrolního odboru NKÚ Vlasta Viktorová se ve svém textu pro včerejší Právo proti kritice ohradila. Jmenovala hned několik případů, které považuje za ukázku dobré práce NKÚ a zdůraznila, že díky zásahu NKÚ se podařilo ušetřit veřejné prostředky. Chtěl bych jí proto veřejně vzkázat, že v tomto nejsem s NKÚ a jejími pracovníky v rozporu, protože je zřejmé, že kontrolní činnost NKÚ má při kontrole státních financí své místo. A NKÚ svou misi bezesporu plní.
Jenže to přece není jádrem kritiky plánu kompetence NKÚ rozšířit. Autorka ve své reakci zcela přechází fakt, že píšu o obavách obcí. Její výčet úspěšných kontrolních akcí naopak názorně ukazuje, kde NKÚ působí a má působit. Představa, že se začne dobývat do samosprávy, se v tomto světle zdá být ještě absurdnější.
 
Není také pravda, že bych chtěl hodnotit práci NKÚ podle počtu trestních oznámení. Jen je dobré se detailněji podívat, jak úspěšná trestní oznámení podaná NKÚ jsou. Statistika jejich úspěšnosti totiž dobře dokládá, že NKÚ často, respektive ve většině případů, protiprávní jednání vidí tam, kde ho nevidí orgány činné v trestním řízení a soudy. Právě proto je na místě obava, že posílení NKÚ současně rozšíří prostor pro možnou šikanu lidí na radnicích. Ti se sice v případech podezření na nehospodárné nakládání s veřejnými penězi mohou obhájit, v mezičase však ztratí několik let profesního i osobního života. A nic na tom nemění ani zcela čerstvý případ bývalého náměstka z ministerstva financí, který byl odsouzen za zadání údajně zbytečných odborných posudků. Tedy přesně ten případ, který budí spíš otázky, než přímočarou radost nad potrestáním lumpa.
 
Paní kontrolorka se bohužel svou argumentací zcela minula s tou mojí, snad že svůj text psala ve slonovinové věži bez většího kontaktu s realitou. Svým textem moje obavy nevyvrátila, ale naopak posílila. 
 
 
 
Ing. Vladislav Vilímec

poslanec PČR
krajský zastupitel
místostarosta
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení