3. května 2016

ODS: Vláda by měla doložit efektivitu smíšených hlídek příslušníků policie a armády

Občanská demokratická strana rozumí snaze vlády posílit krátce po teroristických útocích v Bruselu bezpečnost ve městech. I přesto však opatření, které probíhá již několik týdnů, vyvolává určité pochybnosti, a to zejména s ohledem na to, že riziko zvýšené teroristické hrozby se nepotvrdilo a že sám ministr vnitra opakovaně prohlásil, že útoky na našem území jsou jen velmi málo pravděpodobné.

Forma tohoto opatření v podobě smíšených hlídek PČR a AČR se tak ukazuje jako krajně nevhodná a neefektivní, neboť vojáci se zapojují do řešení situací, které mimo krizové stavy přísluší policii, a jsou nasazováni proti vlastním občanům k faktickému plnění role pořádkové služby.

Zbytečně se tak vyčerpávají již přetížené jednotky především z našich páteřních brigád, které se nejen účastní operací v zahraničí, kde skutečně bojují proti teroristům, ale jsou vyčleňovány i do pohotovostních uskupení NATO. Toto nasazení příslušníků Armády České republiky nelze proto považovat ani za proporcionální, protože neodpovídá výši deklarované hrozby.

„Nabízí se otázka, zda skutečně Armáda České republiky a speciálně jednotky, které jsou do těchto smíšených hlídek zapojeny, nebudou chybět někde jinde. Zda to skutečně není mrhání finančními prostředky i lidským potenciálem. Domníváme se, že pokud máme bezmála 40 tisíc policistů a další tisíce strážníků obecních policií, měli by tyto bezpečnostní záležitosti řešit přednostně oni. Armáda by se měla v případě skutečně zvýšeného ohrožení zajisté také nasazovat, ale neměla by bojovat s vlastními občany, jako jsme toho bohužel v posledních dnech svědky,“ řekla k již několik týdnů trvajícím opatřením vlády členka výboru pro obranu a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

S ohledem na několik incidentů z posledních dní, které byly medializovány, ODS na dnešní schůzi Sněmovny navrhla zařazení bodu s názvem „Informace ministra vnitra a ministra obrany o efektivitě smíšených hlídek Armády České republiky a Policie České republiky“. Vláda se však tak, jako v mnoha jiných případech, rozhodla oprávněné volání po vysvětlení jejích vlastních kroků ignorovat a návrh ODS vetovala.