6. dubna 2016

Hoří má panenko II

Hooří, hooří, volají lékaři, prezident komory i odboráři jako ve známém Formanově filmu. V tomto mají pravdu. Situace v českém zdravotnictví opravdu připomíná požár. V nemocnicích chybějí lékaři a sestry. Odbory a Česká lékařská komora bijí na poplach a žádají jednání s premiérem. Ten slibuje, že vše vyřeší. Má už i recept. Sáhne opět do kapes daňových poplatníků a doleje peníze; ještě k tomu na dluh. Jak snadné!

 
Střih a kus filmu zpět. V roce 2004 sociální demokracie zavádí nesmyslný zákon o vzdělávání lékařů. Ten zavádí asi 80 specializací, takže internistu už dnes skoro neseženete. Ještě tak možná nějaký angiolog  nebo diabetolog by se našel, ale ten zase nemůže dělat primáře na interně, a pokud atestoval po novu, nemá ani odbornou způsobilost pro interní lékařství. Nemocnice se vyprazdňují… K tomu sociální demokracie zavádí v roce 2004 i povinné vysokoškolské vzdělání pro sestry. Důsledek? Dnes není, kdo by na pacienty fyzicky sáhl, kdo by je ošetřil, zato máme vysoké školy ošetřovatelské. Protestoval jsem tehdy jako hejtman marně.
 
Další střih a opět zpět, teď jen o dva roky. Skoro na den před dvěma lety otiskly Lidové noviny můj článek Hoří má panenko, na téma tahanic kolem zrušení zdravotnických poplatků. Byl trochu sarkastický až jízlivý. Dnes je vidět, že právem. Ono totiž hoří stále. Nebudu zde citovat ze dva roky starého článku a už vůbec mě netěší, že jsem se tehdy moc nemýlil. Připomenu sociálním demokratům jen jedno: Před dvěma roky jste zrušili zdravotnické poplatky, které nikomu nevadily a nikoho neožebračily. Tedy kromě českého zdravotnictví.
 
Tomu jste ze dne na den vzali celkem více než 5 miliard korun. Ty dnes zdravotnictví chybí a nejen na platy. Vraťte je a můžete platy zvýšit zítra! A změňte věci, které české zdravotnictví dlouho trápí. Předělejte Bodník a nečarujte s hodnotou bodu. Změňte zákony o vzdělávání. Podívejte se, kde se plýtvá. Až pak dolévejte další peníze, když tohle vše nebude stačit. A vraťte hasičskou sekyrku, ať je konec lepší než ve filmu.
MUDr. Petr Zimmermann

expert ODS pro zdravotnictví