24. října 2011

Přímou volbu prezidenta neschvaluji

Jedním z delegátů na nevolebním kongresu ODS, který se konal uplynulou sobotu, byl i trutnovský starosta Ivan Adamec, který je předsedou krajské organizace Královéhradeckého kraje.

Podpořil jste prodloužení funkčního období vedení ODS? Na kongresu zaznělo, že tato myšlenka vzešla od krajských předsedů strany. Je tomu tak?

Prodloužení funkčního období vedení jsem podpořil. Je to náprava nestandardního kroku, který se stal před posledními volbami do sněmovny. Tehdy výkonná rada donutila rezignovat předsedu ODS Mirka Topolánka a následný kongres se uskutečnil v neobvyklém termínu hned po volbách. Na setkání regionálních předsedů jsme se ale dohodli nápravu termínu udělat hned, jak je bude možné. A to bylo nyní. 


Souhlasíte s možnou podporou ODS pro schválení přímé volby prezidenta?

Nesouhlasím a nikdy jsem to nepodporoval. Je to výrazná změna, která nekoresponduje se zbytkem volebního systému v republice. Považuji to za populistické gesto.

Za rok se konají krajské volby. Debatovali jste na kongresu o možných předvolebních tazích?

O krajských volbách jsme diskutovali a zazněla hlavní myšlenka, že proběhne centrální volební kampaň. Je tedy určen tým pro její zpracování, který již zahájil svou činnost.

Ve stejný termín, jako se konal kongres ODS, se také koná celostátní sněm TOP 09?

Je to podle vás náhoda, nebo záměr? Je to sice mediálně zajímavé, ale je to naprostá náhoda. Dokonce se na kongresu hovořilo o tom, jak byl tento termín vybrán. Kongres se měl konat dříve, ale došlo ke kolizi s programem řady významných delegátů, takže jsme jeho konání museli posunout.

Zazněla na kongresu kritika koaličního partnera TOP 09 a pokud ano, na co konkrétně směřovala?

Občas kritické hlasy v delegátských projevech zazněly, je to ale stejné jako v jakémkoliv jiném partnerském vztahu. Konkrétní osobnosti jsme nekritizovali.

Mgr. Ivan Adamec

předseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
uvolněný starosta města