10. března 2016

Interpelace na ministryni pro místní rozvoj ve věci Čapí hnízdo - odpuštění sankce

Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou ve věci Čapí hnízdo - odpuštění sankce.

 
Petr Bendl: 
 
Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně, kolegové. Vážená paní ministryně, mám dotaz, který je poměrně aktuální, ale jde mi spíše o princip. V případě Čapího hnízda došlo k porušení pravidla, kdy byla proplacena evropskými penězi práce, která ještě nebyla zaplacena. V případě využívání nebo financování projektů, které jsou propláceny z EU, vždycky platí, že nejprve musíte prokázat, že jste schválený projekt zaplatili v té částce, faktuře, chcete-li, a podobně, a pak teprve je dostanete proplaceny. V případě, že se stane, že dostanete peníze dřív, než je ve skutečnosti zaplatíte, je to porušení pravidla. Protože vím, že jste člověk, který se v téhle oblasti pohybuje, chtěl bych znát váš obecný názor na to, jak přistupuje EU k takovýmto přehmatům, kdy dojde k tomu, že je projekt proplacen dřív, než byl dotyčnou projektovou firmou, nebo respektive tím, kdo ten projekt realizuje, zaplacen. Děkuji.
 
 
Ministryně pro místní rozvoj ČR Karla Šlechtová:
 
Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče, děkuji za dotaz i upřesnění toho, že se jedná o obecná pravidla. Já bych chtěla sdělit, že systém financování je nastaven tak, že příjemce, jak jste správně říkal, musí vždy prokázat správnost a oprávněnost té fakturace, to je u všech projektů, a provedenou úhradu doložit výpisem z bankovního účtu ve prospěch dodavatele. To je u všech operačních programů. Tato skutečnost je ověřována při administrativní kontrole ze strany řídicího orgánu, kterým je v této kauze regionální operační program Střední Čechy.
 
V otázce promíjení odvodů je systém, a teď opravdu z obecného hlediska, regionálních operačních programů nastaven tak, že v případě pochybení je vydáno rozhodnutí o odvodu vůči příjemci ze strany regionální rady, to znamená řídicího orgánu daného regionálního operačního programu. Příjemce může následně požádat o prominutí. Pokud mu není vyhověno, může se odvolávat na Ministerstvo financí. Nicméně v této souvislosti je důležité ještě zmínit, že v oblasti promíjení, respektive odpouštění, v uvozovkách, těchto odvodů došlo v roce 2012 k zásadní změně, a to ještě k zpřísnění, zpřísnění tohoto institutu. To znamená, že to promíjení je umožněno pouze ve zvláště odůvodněných případech. Nicméně to promíjení vlastně sděluje řídicí orgán. Děkuji.
Ing. Petr Bendl

poslanec PČR
zastupitel obce