10. března 2016

Interpelace na ministra zdravotnictví ve věci budoucnosti letecké záchranné služby

Ústní interpelace poslance Martina Novotného na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ve věci budoucnosti letecké záchranné služby.

 
Martin Novotný: 

Vážený nepřítomný pane ministře, v posledních týdnech a měsících pozorně sleduji situaci kolem zajištění budoucího dlouhodobého kontraktu na provozování letecké záchranné služby v České republice. Ještě před několika týdny to vypadalo, že v souvislosti se zpochybňováním ceny tohoto kontraktu bude v následujícím období zajišťovat tuto službu pro stát stát prostřednictvím svých složek typu Armády České republiky. Nepovažoval jsem to za rozumné řešení. Jakkoliv jako laik jsem se nikdy nepletl do sporu o cenu této služby, jsem přesvědčen, že soukromí provozovatelé za léta svého fungování vybudovali obrovské know-how, zároveň velké množství personálního kapitálu v této oblasti a že by bylo škodou toto zabít a přistoupit na to, že tuto věc bude provozovat stát.
 
Na základě informací z hlediska včerejšího jednání vlády vypadá, že jste se vydali cestou typického politického kompromisu, to jest nikoliv cestou založenou na racionalitě, ale založenou na tom, co jste navzájem uhádali. Ten kontrakt má být kratší. Zároveň je pozoruhodné, že cena vychází z logiky minulých cen a zároveň je tam jiné číslo oněch krajů, ve kterých má být tato služba zajišťována.
 
Chci se vás, pane ministře, zeptat a požádat vás o komplexní informaci, jaká je v této chvíli situace se zajištěním provozování letecké záchranné služby v následujícím období. Zda jste přesvědčen, že zvolený postup garantuje to, že se neocitneme, podobně jako to hrozí v případě mýta, v právním vakuu, že nebude jisté, kdo tuto službu bude v naší zemi poskytovat. Zda to řešení, které vláda včera projednávala, považujete za funkční, racionální a bezpečné. Děkuji.
Martin Novotný

poslanec PČR
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení