1. března 2016

ODS: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán by měl vysvětlit postup v kauze Fajád.

Občanští demokraté již před třemi týdny požadovali, aby v souvislosti s úniky informací v kauze Fajád došlo ke svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které by poslanci dostali odpovědi na své otázky.

Petr Fiala: Před třemi týdny jsme požadovali, aby v souvislosti s úniky informací v kauze Fajád došlo ke svolání mimořádné schůze Sněmovny v utajeném režimu. Vládní koalice však toto projednávání nedopustila. Po třech týdnech se z médií dozvídáme závažné informace, které by měl pan ministr spravedlnosti objasnit. I z důvodu mnoha nejasností a neochoty vlády odpovědět, budeme iniciovat ustanovení sněmovní vyšetřovací komise k této kauze. Pan ministr a pan premiér jsou povinni tyto závažné informace vysvětlit. Postup vlády v této kauze ukazuje na obrovskou dávku amatérismu, který ohrožuje bezpečnost našich občanů.

Jana Černochová: Ptáme se, zda je pravda, že ministr Pelikán pověřil jednáním o kauze Fajád svého bratra Petra. Vyvstávají i další závažné otázky: byla tato iniciativa odsouhlasena Bezpečnostní radou státu, případně přímo panem premiérem? Bylo součástí tohoto pověření příslib, že pan Fajád nebude vydán do Spojených států?