17. února 2016

Vláda přijala návrh, který umožňuje kabinetu zvýšit penze až o 1,7 procenta v případě příliš nízké valorizace

Ekonomický expert strany Jan Skopeček v rozhovoru pro ČRo říká, že opatření je nesystémové: „Nesmí to být na libovůli vlády. Když se podíváme jak například před volbami spolu jednotlivé politické strany soutěží, obávám se, že tak, jak bude růst počet důchodců, bude to stále zajímavější voličská skupina. Pokud to bude mít v gesci pouze vláda, bez ohledu na to, jaký názor má zákonodárný sbor, tak to zneužívané bude.“

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Vláda dnes přijala návrh, který umožňuje kabinetu zvýšit penze až o 1,7 % v případě příliš nízké valorizace. Teď penze sílí o inflaci a třetinu růstu reálných mezd, což ale v praxi znamená, že by letos dostali důchodci přidáno o pouhých 40 korun, kdyby zákonodárci neschválili jednorázový příspěvek ve výši 1 200. Případnou novou pravomoc vlády odmítá například centrální banka, podle níž současná pravidla víc odrážejí růst životních nákladů a ekonomický vývoj. Naše pozvání přijali místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. Dobrý den.

Dobré poledne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

A ekonomický expert opoziční ODS Jan Skopeček. Dobrý den.

Hezké poledne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane Samku, není, jak upozorňuje Česká národní banka, nebezpečné nechávat pouze v pravomoci vlády rozhodnutí o poměrně velkých výdajích ze státního rozpočtu kvůli navýšení důchodů?

Vít SAMEK, místopředseda ČMKOS:

Není to nebezpečné, protože když se podíváte nazpátek, tak vidíte, že to nikde nebylo zneužito způsobem, o který by se mohla Česká národní banka argumentačně opírat. Oni jsou v zásadě vždycky proti tomu, aby se zvedaly jakékoliv veličiny, které mají pomoct lidem, a dělají opatření, které údajně mají pomáhat naší ekonomice jako celku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tedy byste se neobával, že populistický kabinet v budoucnu může toto využít například před volbami ve svůj prospěch?

Vít SAMEK, místopředseda ČMKOS:

Ale to jsou takové hrátky, vždyť to nikdo nikdy neudělal. Nakonec, když se podíváte opravdu, je potřeba se podívat na valorizace důchodů zpětně, ale nikdy se nestalo to, že by tam došlo k excesu ve prospěch důchodců, vždycky se reagovalo přiměřeně, takže samozřejmě teď se vyděsili všichni zprava doleva nad tím, že vyšlo 40 korun, ale těch 40 korun vyšlo právě proto, že vláda byla zbavena té šance reagovat podle života. Není normální, aby v situaci, když výrazněji rostou mzdy a tak aby v této situaci důchody zaostávaly.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane Skopečku, ODS už odmítla tento návrh, který vláda dnes chválila, ovšem musím se zeptat, jestli si důchodci opravdu nezaslouží v případě, že současný výpočet valorizace penzí jim přizná jako letos, pouhých 40 korun navíc, aby vláda zasáhla jiným způsobem?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS:

Já si myslím, že senioři si určitě zaslouží peníze za to, že pracovali během své ekonomicky aktivní části života. Nicméně podle mého názoru to musí být systémové opatření. Nesmí to být na libovůli vlády. Já jsem se musel usmívat, když kolega hovořil o tom, že se nikdy nic takového nezneužilo. Nezneužívalo se to proto, že prostě existoval zákonný mechanismus, který zajišťoval pravidelnou valorizaci. A když se podíváme například před volbami, jak jednotlivé politické strany spolu soutěží, přece si vzpomeňme, jakým způsobem se stalo slavné pastelkovné, když se jednotlivé politické strany před volbami předháněly, kdo svým voličům pošle větší balík peněz ze státního rozpočtu. Tak já se obávám, že tak jak bude růst počet důchodců, tak to bude stále zajímavější voličská skupina a před těmi volbami, pokud to bude mít v gesci pouze vláda bez ohledu na to, jaký má názor zákonodárný sbor, tak to zneužívané bude, protože to bude samozřejmě snaha této velmi silné zájmové skupině, našim seniorům, před volbami pomoci a očekávat za to jejich hlasy. Já samozřejmě seniorům peníze přeju, ale je potřeba se dívat na to, co si skutečně státní rozpočet může dovolit, a pokud chce vláda seniorům pomoci opravdu dlouhodobě, tak by měla řešit důchodovou reformu a nikoliv pouze přicházet s takovými populistickými opatřeními, která mohou pouze dostat náš penzijní systém do ještě větších deficitů, než na které jsme v uplynulých letech zvyklí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane Samku, nebylo by přeci jen lepší řešení, kdyby došlo na systémové řešení, jak zmínil pan Skopeček? Teď máme velký problém.

Vít SAMEK, místopředseda ČMKOS:

Ale vždyť tohle je vidět, že pan kolega se neseznámil s tím, co vláda schválila, vždyť se na to podívejte, tam je systémové řešení. Tam je limit pro to opatření, které vláda může udělat, ten je tam jasně stanoven, takže tady není důvod se obávat. To není, jako to bývalo dříve, že tam byl prostor, aby vláda mohla jít podle úvahy a stejně to žádná neudělala. Protože každá vláda má i své ministerstvo financí, a to jí také říká, kde jsou ty meze takového kroku, ale teď v tom opatření je třeba se podívat, co vláda schválila, a tam je řečeno, aby úhrn částky zvýšený základní výměry důchodu a částky zvýšení procentní výměry důchodu činil 1,7 %. Čili je tam jasné omezení. Tam není úvaha, že si vláda může rozhodnout pro statisíce korun. A opravdu je nefér, jestliže ve společnosti se pracující společnosti daří lépe, a odvádí i vyšší pojistné, tak je nefér, aby důchodci zůstávali pozadu, to přece každý soudný člověk uzná. A opravdu není tady třeba mluvit o nějakých pastelkovných. Ano, to je prostě naprosto volná úvaha, udělejte si, co chcete, ale tady jsou stanoveny regule, čili neplatí ani ta námitka, že se obchází parlament. Naopak parlament bude mít možnost posoudit, jestli tato pravidla schválí a když je schválí, tak to bude vůle parlamentu, kterou vláda bude jenom realizovat v konkrétním kroku.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS:

Problém je, že ten parlament se vyjádří pouze jednou a pak bude mít vláda bianko šek do budoucnosti. Já si skutečně myslím.

Vít SAMEK, místopředseda ČMKOS:

Ale jasný limit, tam nebude volná úvaha.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS:

Nechte mě domluvit, jestli mohu poprosit. Pojďme se bavit o tom, jestli ten stávající mechanismus zvyšování důchodů, který zohledňoval vývoj inflace a vývoj mezd, zda je správný a zda jednotlivé váhy v tom mechanismu jsou správně nastaveny nebo se mají posunout tím či oním směrem, ale nedávejme vládě, která dostane do rukou prostě moc nad tím před volbami si prostě kupovat voliče. Já skutečně důchodcům peníze přeju, ale je potřeba se na systém dívat trošku s větší vážností obecněji a řešit jeho strukturální problém a toto opatření pouze ten strukturální problém prohloubí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Názor ODS, kterému rozumím. Pane Samku, já jsem se chtěla zeptat ještě na jednu věc, protože ministerstvo práce odhaduje, že do roku 2020 zřejmě nebude nutné nástroj, který dnes vláda schválila, použít, protože by penze měly růst o 200 - 300 korun ročně, není zbytečné teď tedy něco podobného zavádět?

Vít SAMEK, místopředseda ČMKOS:

Není, podívejte se, vždycky máte mít systém postavený tak, aby v sobě neobsahoval problém do budoucna, o kterém víme. Tento problém se jasně ukázal. To, že je velmi pravděpodobné, že se to v nejbližších letech neuplatní, to je jasné každému, kdo důchodovou matematiku ovládá. Takže to je jasné, ale na druhou stranu je správné, aby tady byl nástroj, když dojde k výjimečnosti. Ona může nastat. My nevíme, například podepíšeme smlouvu TTIP, tady se uzná, že Čína je tržní ekonomika a můžou být dopady, které zase způsobí nějakou vlnku, se kterou tady nikdo nepočítal. Může přijít jakákoliv krize, ale v tuto chvíli se zdá, že na nejbližší období to není vitálně nutné, ale je na místě, aby se tam dalo pravidlo. Znovu opakuji, tady není voluntarismus. Je tam zaspané jasné tvrdé pravidlo, že takže vláda bude limitována a ten rozpočtový dopad je tam také. Stačí se na to jen podívat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů vít Samek a ekonomický expert ODS Jan Skopeček byli hosty polední Publicistky, díky zato. Na shledanou.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS:

Díky za pozvání, hezký den přeji.

Na shledanou.

Ing. Jan Skopeček