11. února 2016

Interpelace na ministra životního prostředí ve věci certifikace kotlů pro kotlíkové dotace

Ústní interpelace poslance Jana Zahradníka na ministra životního prostředí Richarda Brabce ve věci certifikace kotlů pro kotlíkové dotace.

 
Jan Zahradník: 
 
Děkuji, paní místopředsedkyně. My jsme se dohodli s panem ministrem, že přečtu interpelaci a on mi na ni písemně odpoví. Moje interpelace se týká seznamu certifikovaných kotlů pro kotlíkové dotace.
 
Pokud žadatelé předkládají žádost o kotlíkovou dotaci na krajském úřadě, musí také uvést typ kotle, který musí být ze seznamu certifikovaných kotlů, který je volně dostupný na stránkách Státního fondu životního prostředí. Do 4. prosince loňského roku musel každý výrobce mít certifikát od nezávislé akreditované osoby. Od tohoto data, od 4. prosince 2015, došlo k uvolnění podmínek pro zařazení do seznamu. Certifikát o splnění podmínek tzv. ecodesignu může výrobce vystavit sám, aniž by si ho nechal potvrdit nezávislou zkušební laboratoří. Už byly zjištěny případy, že kotel, který byl zakoupený jako zkušební vzorek podle seznamu Státního fondu životního prostředí, byl nezávislou institucí shledán, že je nevyhovující. Můžou se tedy po významném uvolnění podmínek dostat na trh kotle, které nesplňují podmínky, které si jejich obyvatelé v dobré víře koupí, a budou pak ohrožovat nejenom svoje zdraví, ale také i vlastně možnost řádně naplnit podmínky dotace.
 
Moje otázky zní: Vzhledem k tomu, že krajské úřady porovnávají údaje o vybraném kotli ze žádosti se seznamem na stránkách SFŽP a v případě shody žádost přijmou, nemůže se stát - ptám se pana ministra -, že daný kotel reálně nebude splňovat požadavky ecodesignu a jeho majitel bude po nějaké kontrole v budoucnosti nucen dotaci vracet? A druhá otázka. Od roku 2022 již bude možné topit pouze v kotlech, které splňují ty nejpřísnější emisní limity ecodesignu. Občanům, kteří je nesplní, budou hrozit pokuty až do výše 50 tis. korun. Ptám se pana ministra, co by poradil takovým nešťastníkům, kteří si dnes pořídí v dobré víře za kotlíkovou dotaci kotel, budou si myslet, že mají všechno v pořádku, a za šest let budou muset kotel vyměnit a ještě platit pokutu. To vše pak ze své kapsy.
RNDr. Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady