11. února 2016

Interpelace na ministra obrany ve věci bezpečnosti občanů ČR v zahraničí

Ústní interpelace poslance Martina Novotného na ministra obrany Martina Stropnického ve věci bezpečnosti občanů ČR v zahraničí.

 
Martin Novotný: 

Vážený pane ministře, v minulých dnech jste neprojevil schopnost držet jazyk za zuby a udělal jste vyjádření o věcech, které ve standardně fungujícím státě jsou předmětem utajení či státního tajemství z důvodu jak obhajoby konkrétní bezpečnosti našich občanů, tak i třeba našich aliančních závazků. Za tuto věc jste byl z mnoha stran kritizován včetně výzev k odstoupení ze strany i vašich koaličních partnerů. Mně přijde zajímavější, jak se k celé věci stavíte s několikadenním odstupem. V dnešním rozhovoru jste uvedl, že jste o této věci nechtěl flagrantně lhát. Proto se vás chci zeptat, až se vás příště v nějaké třeba nepříliš spřátelené zemi zeptají, jaké je důležité vojenské tajemství České republiky nebo slabé místo našeho bezpečnostního systému, jestli také v odpovědi nebudete chtít flagrantně lhát.
 
Zároveň v rozhovoru říkáte, že máte důležitější věci na práci - třeba zasedání aliančních ministrů obrany. Mně toto vaše vyjádření připomíná ten známý výrok Jana Wericha, že podružnosti jako co s penězi, které vydělám, kdy mám odejít z domova, kdy se mám vrátit, to řeší manželka. A takové zásadní věci, jako je náš vztah k Tchaj-wanu, to dělám já. Chci se vás proto zeptat, jaké důležitější věci na práci máte, pane ministře, než je právě obhajoba bezpečnostních zájmů našich občanů a naše alianční závazky. Děkuji.
 
Martin Novotný

poslanec PČR
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení