11. února 2016

Interpelace na ministra financí ve věci problémů kontrolního hlášení k DPH

Ústní interpelace poslance Vladislava Vilímce na ministra financí Andreje Babiše ve věci problémů kontrolního hlášení k DPH.

Vladislav Vilímec:

Děkuji za slovo. Vážený pane ministře financí, velmi rychle se blíží první termín podání takzvaného kontrolního hlášení DPH. Tím je, jak známo, 25. únor. Přípravu na tento termín provázejí značné problémy a řada nejasností. Z průzkumu, který mezi poradenskými firmami provedla ke konci ledna ČTK, vyplynulo, že řada firem se potýká s velkými komplikacemi při nastavování svých účetních systémů na kontrolní hlášení. Příslušné podrobnosti a vzory výkazů byly totiž vydány ze strany Finanční správy příliš pozdě a firmy nyní zjišťují, co jim umožní nebo neumožní jejich IT systémy.

Nedávno vzniklá Unie daňových poplatníků uvedla, že Ministerstvo financí chybně vycházelo z toho, že kontrolní hlášení je nutno podat pouze přes webové rozhraní nebo datovou schránku. Zákon pro DPH pro tento účel ale požaduje, aby k podání došlo přes takzvanou elektronickou adresu podatelny. Tento způsob komunikace však již Finanční správa opustila. Podle předsedy Unie daňových poplatníků to jen ukazuje, jak nekvalitně byla tato novela připravena.

Jak jsem měl možnost se přesvědčit, vyplnění kontrolního hlášení není vůbec tak jednoduchou rutinní záležitostí, kdy se pouze automaticky údaje takzvaně odklepnou. Vyžaduje značné časové zatížení pro účetní a daňové firmy.

Vážený pane ministře, vy jste odmítl odložení účinnosti podávání kontrolního hlášení kvůli nedostatečné připravenosti, což navrhovala Občanská demokratická strana. Ptám se vás tedy, co učiní vaše ministerstvo a kdy v této věci pro to, aby se alespoň v rámci možného napravily jak technické, tak legislativní problémy spojené s podáváním kontrolního hlášení. Z důvodu vaší nepřítomnosti prosím o písemnou odpověď. Děkuji.
Ing. Vladislav Vilímec

poslanec PČR