10. února 2016

Dnešní den je černým dnem pro české živnostníky a podnikatele.

Petr Fiala: Dnešní den je černým dnem pro české živnostníky a podnikatele. Schválení zákona o elektronické evidenci tržeb bylo dosaženo protiprávním postupem. Socialisté a populisté postupně utahují šrouby a české občany svírají dalšími a dalšími evidencemi, regulacemi, restrikcemi, rejstříky a registry. Pokud se někdo domnívá, že se ho EET netýká, není to pravda. EET nebude platiti pouze pro některé podnikatele a živnostníky. Nakonec dopadne na všechny, tedy například i na řemeslníky, kadeřnice či zubaře. Postihne především ty, kteří poctivě pracují, platí daně a zajišťují naši prosperitu. Místo toho, aby jim stát vytvářel dobré podmínky třeba zavedením jednoduchých a nízkých daní, tak je šikanuje dalšími kontrolami, považuje všechny za podezřelé a snaží se jim podnikání znechutit. Pro ODS je tato politika třídního boje proti podnikatelům nepřijatelná. A stejně tak je neakceptovatelný způsob, jakým vládní většina znásilňuje jednací řád v Poslanecké sněmovně. Proto se obrátíme na Ústavní soud, a pokud EET vstoupí v platnost, po našem vstupu do vlády ji zrušíme.


Alexandra Udženija: Ministr financí Babiš se svou dehonestační kampaní snažil přesvědčit veřejnost, že ten, kdo odmítá registrační pokladny, chrání podvodníky. Je tomu však přesně naopak. Odmítáním EET chráníme statisíce poctivých a pracovitých živnostníků a podnikatelů, kteří dělají, co mohou, aby uživili sebe a svou rodinu. Tito lidé tvrdě pracují, aby obstáli v konkurenci a přežili. Často nemají žádnou dovolenou a pracují i 12 hodin denně. Je proto velmi smutné, když jim vláda vzkazuje: „Vaše práce není tak důležitá jako státní kontrola a evidence. Potřebujeme vědět vše o vašem podnikání, abychom vás měli pod neustálou kontrolou. Náklady zaplatíte vy.


Zbyněk Stanjura: Ke schválení zákona o EET mohlo dojít jenom tím, že vládní koalice porušila zákon. Necelých 30 hodin na rozpravu ve 3. čtení koalice považuje za dostatečnou dobu. V minulém období přitom sociální demokracie diskutovala o daňových zákonech více než 120 hodin, než obstrukce skončily. Koalice neměla ani trpělivost vyčkat, než vystoupí všichni přihlášení poslanci, a to i přes to, že dobu a počet jejich vystoupení již svým předchozím vystoupením omezila. Vyzýváme proto Senát, aby tento zákon poslanecké sněmovně z důvodu porušení legislativní pravidel vrátil.