30. října 2015

Písemná interpelace na ministryni školství ve věci sjednocení termínu jarních prázdnin pro školy na území hlavního města Prahy

Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinu Valachovou ve věci sjednocení termínu jarních prázdnin pro školy na území hlavního města Prahy.

 
Vážená paní 
Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.
Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy
prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny PČR 
 
 
Vážená paní ministryně, 
 
obracím se na Vás ve věci návrhu na sjednocení termínu jarních prázdnin pro školy na území hlavního města Prahy. Podle změny vyhlášky č. 189/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 16/2005 Sb., o organizaci školního roku, ve znění pozdějších předpisů, dochází ke změně stanovených termínů jarních prázdnin pro hlavní město Praha od školního roku 2016/2017 do školního roku 2021/2022.
 
S ohledem na současné možnosti cestování a rozsáhlou nabídku ubytovacích kapacit, jak v České Republice, tak v zahraničí, nepovažuji za příliš vhodné a účelné dělit jarní prázdniny pro hlavní město Prahu do dvou po sobě jdoucích týdnů. Pro celou řadu rodičů, dětí i škol, ať už základních či středních, by byl jednotný systém výrazně smysluplnější. Mnoho rodin má děti ve školách na různých městských částech a každoročně řeší složitou otázku, které dítě ze školy omluvit. Jistě chápete, že z pohledu škol je toto velmi nešťastné řešení, neboť týdenní absence může být v rámci výuky zásadní. Na druhou stranu je logické, že rodiny chtějí dovolenou trávit společně. Domnívám se, že řada rodičů by takové sjednocení uvítala.
 
Chtěla bych se Vás tedy zeptat, zda byste nemohla zvážit v této záležitosti změnu příslušného předpisu? Nemyslíte si, že by k takovému sjednocení mělo dojít, a to ve prospěch rodičů, kterým by odpadly některé starosti s tím spojené, ale i ve prospěch škol? 
 
Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR. 
 
S pozdravem
 
Mgr. Jana Černochová
poslankyně