27. ledna 2016

První muž země musí mluvit tak vážně, aby svou funkci nedeklasoval na samotné dno

Poslankyně Miroslava Němcová byla v živém vstupu hostem Poledních novin TV NOVA.

 

moderátorka: 

Několik poslanců dnes chtělo ve Sněmovně projednávat kontroverzní výrok prezidenta Miloše Zemana. Šlo o jeho odpověď na otázku, jak je možné zbavit se premiéra Sobotky. Řekl, že legálně volbami nebo nelegálně s pomocí kalašnikova. Více informací má kolega Martin Šnajdr. Martine, jednalo se o tom nakonec? 


Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

Hezké poledne. Tak tento bod se nakonec na program nedostal. Při tom hlasování, kdy se rozhodovalo, zda se na program dostane nebo ne, tak nakonec chybělo deset hlasů. Vedle mě už v tuto chvíli je paní předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová, která tento bod předkládala. Dobrý den. 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:

Dobrý den. 


Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

Zeptám se, proč jste chtěla právě, aby se tento kontroverzní výrok prezidenta Zemana projednával i tady ve Sněmovně? 
 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:

Zejména proto, protože Sněmovna dává důvěru vládě, a jestliže prezident vyzývá k tomu, aby předsedu vlády nedemokratickým způsobem, pokud pomineme ten demokratický, někdo likvidoval kalašnikovem, tak přeneseným způsobem také se dotýká pravomocí Poslanecké sněmovny. Patří to sem a někdo měl už říct prezidentovi dost. Takhle se nemluví, nežijeme ve světě bonmotů. První muž ve státě musí mluvit tak vážně, aby tu funkci, kterou zastává, nedeklasoval na samotné dno. Proto jsem to sem přinesla. 


Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

Přece jenom sněmovna tedy tento bod na program jednání nezařadila, zamítla to. Pokud by se tam dostal, myslíte si, že má sněmovna šanci něco vyřešit, anebo že by to bylo jen další hodiny nějakého tady vyměňování si názorů? 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:

Já myslím, že by to byla bývala krátká debata a určitě mohla přinést to, kdyby bylo přijato usnesení, aby se prezident omluvil premiérovi a české veřejnosti a zároveň aby dodržoval tedy tu funkci dle svého slibu. To znamená, jednal v zájmu všech občanů tak, jak přísahal. Tak že by dostal nějaké mantinely. On se chová jako utržený z řetězu a myslím, že už je nejvyšší čas, aby právě Sněmovna řekla, že dost, že tohle tolerovat nebude, že nebude tolerovat ani virózy a že nebude tolerovat ani to, že si dělá z půlky občanů této společnosti naprosté blázny. To prostě k této funkci nepřináleží a začínáme být směšní i navenek, a to mi velmi vadí. 


Martin ŠNAJDR, reportér TV Nova:

Já vám pro tuto chvíli děkuju. Já jenom ještě dodám, že poslanci teď například rozhodují o novele vysokoškolského zákona, která by měla výrazně proměnit například akreditační komisi. My samozřejmě jednání budeme i nadále sledovat a podrobnosti vám přineseme v dalších zpravodajských relacích.  

Miroslava Němcová

poslankyně PČR