19. srpna 2015

Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci spolupráce Policie ČR se společností Hacking Team

Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra vnitra Milana Chovance ve věci spolupráce Policie ČR se společností Hacking Team.

 
Vážený pan
Milan Chovanec
ministr vnitra vlády ČR 
prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny PČR
 
 
V Praze dne 14. července 2015
 
Vážený pane ministře,
 
obracím se na Vás ve věci spolupráce Policie ČR se společností Hacking Team, od níž dle informací z médií chtěla policie zakoupit speciální sledovací software, který umožňuje prolamovat soukromí osob k získání potřebných informací pro trestní řízení.
 
Na začátku měsíce července letošního roku byly na serveru WikiLeaks zveřejněny znepokojující informace, které uvádějí, že došlo k úniku značného objemu dat této italské společnosti. Spolupráce mezi Policií České republiky a společností Hacking Team měla spočívat v objednání softwaru umožňujícího prolomení integrity a následné monitorování internetové komunikace a webů vybraných fyzických a právnických osob. Podle všech dostupných informací měly být takto monitorovány webové stránky strategické energetické společnosti RWE, politických stran a hnutí, zpravodajských a mediálních organizací, dobročinných organizací a různých spotřebitelských serverů.
 
V této souvislosti mohou vznikat důvodné pochybnosti o tom, zda byly či měly být všechny tyto organizace, případně osoby, monitorovány podle zákona. Pokud docházelo či mělo docházet k bezděčnému prolomení svobody slova a ochrany novinářských zdrojů, považuji to za vysoce alarmující zjištění, které ohrožuje nejen základní svobody, ale s ohledem na uniklé informace i bezpečnost České republiky.
 
Ráda bych se Vás v této souvislosti dotázala na následující otázky. Můžete potvrdit, či vyvrátit že se Policie ČR snažila o navázání spolupráce se společností Hacking Team? Jaký je současný vztah společnosti Bull, nově vystupující pod názvem Atos IT Solutions and Services, s Policií ČR? Považujete postup policie v tomto případně za obvyklý a oprávněný? Považujete spolupráci policie se společnostmi tohoto typu za vhodnou? Nedomníváte se, že rozsah informací, k nimž se prostřednictvím speciálního softwaru snažila dostat, byl neúměrný a nadbytečný? Měla Policie České republiky oprávnění a především povolení státního zástupce a soudu k sledování webových stránek strategické energetické společnosti RWE, politických stran a hnutí, zpravodajských a mediálních organizací, dobročinných organizací a spotřebitelských serverů?
 
Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.
 
S pozdravem
 
Mgr. Jana Černochová
poslankyně