24. ledna 2016

Předseda ODS k obstrukcím: Nemíním obětovat podnikatele a živnostníky

V pátek ve Sněmovně skončilo další kolo opozičních obstrukcí, ve kterých se pravicové strany snaží zabránit schválení elektronické evidence tržeb. Šéf ODS Petr Fiala řekl, že cítí důvěru voličů, že blokování zákona je správná cesta. Tvrdí, že občanští demokraté budou v obstrukcích zákona dál pokračovat - klidně až do konce volebního období.

Jak dlouho ještě chcete obstruovat? Máte pocit, že vaši voliči na to reagují tak, jak jste si představovali, když jste se k tomu společně s TOP 09 rozhodli?

Cítím podporu ze strany našich voličů, která navíc roste poté, co na část podnikatelů dopadla od ledna nová povinnost kontrolních hlášení DPH. Dovedou si ještě lépe představit, co by pro ně znamenala elektronická evidence tržeb, než dřív. Takže důvěru cítím a je po mě důležitá, protože chcete-li obstruovat, tak potřebujete podporu těch, kvůli nimž to děláte. Jinak to nefunguje. 
 

Myslíte, že v demokracii má většina vzešlá ze svobodných voleb právo prosadit své plány?

Má. Ale současně platí, že menšina má také svá práva, a na tom je založená demokracie, nikoliv jen na principu práva většiny. A ta menšina může občas využít i nadstandardní nástroje, které ale k demokracii patří, a těmi jsou obstrukce. 
 

Nepochybně ano, dokonce to konstatoval Ústavní soud před pěti lety, když obstrukce dělala tehdy opoziční ČSSD proti tehdy vládní ODS. Vy tedy máte zkušenost z obou stran, není to psychicky náročné to dnes zdůvodňovat?

Ta zkušenost se hodí a já to nijak nepopírám. Je přece jasné, že když jste ve vládě a někdo v opozici vám obstruuje, tak se vám to nelíbí. A když jste v opozici, tak to zase považujete za nutný nástroj. Já vždycky říkám: Podívejte, ODS bude letos mít 25 let existence, na kterou jsme hrdí, ale ta historie samozřejmě také obsahuje řadu chyb. My jsme ty chyby přiznali, my jsme za ně zaplatili, a co je důležité - my jsme se z nich poučili. Tato zkušenost nám umožňuje dělat věci dobře. Takže naše obstrukce jsou úplně jiné než obstrukce sociální demokracie, která zablokovala celou Sněmovnu, zatímco my blokujeme jeden zákon. 
 

Jak dlouho to budete ještě dělat?

Jak dlouho to ještě bude potřeba. 
 

A co to znamená?

Klidně do konce volebního období. Ty obstrukce se nedají dělat s jednou stranou, potřebujete dvě frakce ve Sněmovně, je třeba určitý počet přednostních práv. Když jsem předminulý týden slyšel Petra Gazdíka, místopředsedu Sněmovny za TOP 09 a Starosty, tak je otázka, jestli všichni vydrží. Za předpokladu, že všichni vydrží a že nás neznásilní vládní většina, tak jsme schopni to vydržet do voleb. Slibuji, že my neustoupíme. 
 

A nebylo by pro vás lepší, aby vás vládní většina s použitím násilí utnula?

Pro nás by to bylo lepší, ale pro podnikatele a živnostníky, kvůli nimž to děláme, by to lepší nebylo. A já je nemíním obětovat. Jedna německá knížka o politice nese název Taktik je v politice dost, co chybí, je strategie. Ano, taktické by to mohlo být, ale já sleduji v politice strategii. A tou je mimo jiné ochrana podnikatelů a živnostníků, aby vůbec mohli podnikat. Nevystavím je nebezpečnému experimentu s tím, že teď to na ně Andrej Babiš navalí a oni pak teprve uvidí, že my jsme měli pravdu. To je přece špatně, takto se nedá dělat politika.

(Autor: Václav Dolejší)


Rozhovor vyšel na serveru Aktuálně.cz.