16. ledna 2016

ODS je stranou sjednocenou a odhodlanou znovu směřovat k volebním vítězstvím

Rozhovor se znovuzvoleným předsedou ODS Petrem Fialou v živém vstupu Událostí České televize.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou v Událostech ČT můžete zhlednout v archivu ČT.

 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Ještě navečer ODS vybrala i zbylé místopředsedy řadové. O čtyři posty se nakonec ucházelo pět kandidátů. Uspěli starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová, Martin Kupka, který vede obec Líbeznice, senátor Miloš Vystrčil a europoslanec Evžen Tošenovský. Do vedení strany už se naopak nedostal zdejší poslanec Martin Novotný. No a teď pár čísel. ODS existuje už skoro čtvrt století. V posledních letech ale i kvůli kauze Jany Nagyové Nečasové a následnému pádu vlády ztrácí členy. Momentálně jich je něco pod 15 tisíc. Ještě před pěti roky bylo číslo dvojnásobné. Dnes opoziční síla vládla od vzniku samostatného Česka celkem pětkrát. I teď je ovšem zastoupena v obou komorách parlamentu. Se 16 poslanci má ale ve sněmovně historicky nejslabší pozici. Ve volbách získala necelých 8 % hlasů. V Senátuobčanští demokrati představují druhou nejpočetnější skupinu, celkem je jich 14. V předloňském hlasování dostali 2 mandáty. A ještě jednou rok 2014. To se totiž konaly i eurovolby. Strana se umístila šestá a vybojovala 2 poslance z celkových 21. V přímém výběru prezidenta skončil zástupce ODS Přemysl Sobotka z 9 kandidátů předposlední. V předloňských komunálních volbách získala strana přes 2 tisíce zastupitelů. Mezi těmi tradičními byla čtvrtá. No a v krajích ji naposledy patřila třetí pozice. A přestože v plzeňském regionu vyhrála,hejtmana žádného nemá. Staronového předsedu Petra Fialu teď v Událostech vítám živě. Už tedy víme, že vás letos čekají dvoje volby, další rok potom volby sněmovní. Budou pro vás jejich výsledky barometrem, nakolik jste úspěšný, nebo naopak neúspěšný předseda? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Určitě budou. Ty volby jsou pro nás velice důležité. Je pro nás důležité zastavit nebo rozbít tu všeobecnou vládu levice, která teď v České republice. My nabízíme velmi konkrétní program lidem, velmi kompetentní ekonomický program a jsme připraveni se znovu ujmout vlády jak v krajích, tak na celostátní úrovni. 


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

V programu máte zjednodušení a taky snížení daní, proč, když právě minulá pravicová vláda například DPH zvedla? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Minulá pravicová vláda zvyšovala některé daně v době ekonomické krize, v době, kdy se naší ekonomice daří, je potřeba naopak daně snižovat. A my nejenom že máme konkrétní návrhy na snížení daní, jako je třeba DPH, ale my navrhujeme i zrušení některých daní, jako je třeba daň z nabytí nemovitosti nebo silniční daň. 
 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Vy jste sám uvedl, že před dvěma roky byla ODS unavená a rozhádaná, máte tedy pocit, že ten úbytek členů, o kterém jsem před chvíli mluvila, byl jedním z kroků k očistě, že odešli ti bez espritu, bez nápadu? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nebyl to jenom úbytek členů. My jsme udělali celou řadu změn, změnili jsme hospodaření strany, změnili jsme stanovy, udělali jsme jiný způsob vnitrostranické komunikace. Dnes je Občanská demokratická strana, ukazuje to i tento kongres, stranou sjednocenou, stranou odhodlanou znovu směřovat k volebním vítězstvím. My už se nezabýváme sami sebou, ale nabízíme dobrou politiku občanům České republiky. 


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Ještě jednou tedy k té vaší předsednické vizi, za úspěch budete považovat pouze to, když se ODS vrátí k vládě? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To samozřejmě je úspěch pro každou politickou stranu, ale já nebudu považovat za úspěch to, že se ODS dostane k vládě, já budu považovat za úspěch, když ODS bude schopna ovlivňovat politiku v České republice takovým způsobem, abychom napravili to, co tady teď dělá Sobotkova vláda, protože Sobotkova vláda projídá naši budoucnost, Sobotkova vláda neuvěřitelným způsobem rozšiřuje stát na úkor naší individuální svobody, a to je všechno, co lidem nenabízí dobrou budoucnost, to my chceme změnit. 


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Říká Petr Fiala, předseda ODS. Děkuju vám, že jste byl hostem Událostí. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Pěkný večer.