16. ledna 2016

Kritizovat vládní koalici je potřeba, protože vláda projídá naši budoucnost

Rozhovor se znovuzvoleným předsedou ODS Petrem Fialou v živém vstupu Zpráv FTV PRIMA.

Celý rozhovor se znovuzvoleným předsedou ODS Petrem Fialou v živém vstupu Zpráv FTV PRIMA můžete zhlédnout na PrimaPlay.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka: 

Petr Fiala zůstává předsedou ODS. Jasně tak rozhodl kongres strany v Ostravě. Fiala byl jediným kandidátem. Tvrdě se vymezil proti vládě Bohuslava Sobotky, varoval před socialismem a kritizoval zásahy státu. Premiér jeho slova odmítl. 


Pavel ŠTRUNC, redaktor:

Dobrý večer z Ostravy. V tuto chvíli probíhá politická diskuse, to znamená, že tady v Ostravě jde všechno podle plánu. Už byli zvoleni jak 1. místopředseda, respektive 1. místopředsedkyně Alexandra Udženija, tak všichni 4 řadoví místopředsedové. Vedle mě je tady předseda, staronový předseda ODS Petr Fiala. Dobrý večer. Kdybyste měl zhodnotit, pane předsedo, vaši kolegové, kteří byli teď navoleni, jak vám pomůžou? Jak kvalitní jsou? Jak vám pomůžou do dalších dvou let? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý večer. Občanská demokratická strana je demokratická strana. U nás je to tak, že předseda si nevybírá, koho by chtěl do vedení, ale delegáti volí osobnosti, o kterých si myslí, že budou nejlépe reprezentovat naši politiku. A tady se ukázalo, máme teď 2 ženy ve vedení a máme je tady bez kvót, že máme spoustu úspěšných političek na komunální úrovni, které přesvědčily delegáty o tom, že mají naši politiku reprezentovat i na celostátní úrovni. 


Pavel ŠTRUNC, redaktor:

Přeci jenom 1. místopředsedkyně Alexandra Udženija je radní na Praze 2. Je podle vás zkušená natolik, že vám dokáže, lidově řečeno, krýt záda? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Alexandra Udženija je také předsedkyně klubu pražských zastupitelů na magistrátu. Je to určitě zkušená politička. Jsem přesvědčen, že její entuziasmus, její znalost podnikatelského prostředí, její politické zkušenosti Občanské demokratické straně pomohou. 


Pavel ŠTRUNC, redaktor:

Vy jste tady dnes poměrně hlasitě a tvrdě kritizoval vládnoucí koalici. Není to ale v podstatě to, co má opozice dělat. Myslíte si, že to voličům bude stačit? Budou na to slyšet? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Kritizovat vládní koalici je potřeba, protože vláda projídá naši budoucnost, nestará se o spoustu věcí, stará se o to, jak si máme očistit auto od sněhu, nebo co máme jíst v restauraci a jak vychovávat naše děti, ale nestará se o obhajobu národních zájmů, o naši bezpečnost. Nicméně nikdo by nevolil nějakou politickou stranu jenom proto, že by něco kritizovala nebo něčemu bránila. Já jsem tady také představil velmi komplexní program, který respektuje individuální svobodu, chrání svobodu podnikání a máme velmi kompetentní ekonomické návrhy, co dělat s naší ekonomikou tak, aby naše země neprosperovala jenom rok nebo dva, ale abychom měli opravdu dobrou budoucnost. 


Pavel ŠTRUNC, redaktor:

Děkuji vám. To byl staronový předseda Petr Fiala. To je zatím z Ostravy vše. Přejeme hezký večer.