16. ledna 2016

ODS je sebevědomá zdravá strana, která je připravena znovu získat významnou pozici na politické scéně

Rozhovor se znovuzvoleným předsedou ODS Petrem Fialou v živém vstupu Televizních novin TV NOVA.

Celý rozhovor se znovu zvoleným předsedou ODS Petrem Fialou pro Televizní noviny TV NOVA můžete zhlédnout na TN.CZ
 

Petr SUCHOŇ, moderátor:

Předsedou ODS zůstává politolog Petr Fiala. Ve funkci ho potvrdili delegáti volebního kongresu v Ostravě, na kterém neměl protikandidáta. A kolegyně Michaela Šmídová, která celý kongres ODS od počátku sleduje, je s námi teď ve spojení. Michaelo, slyšeli jsme, kdo se stal předsedou a prvním místopředsedou strany. Řekni nám, jak to vypadá s řadovými místopředsedy? 


Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka:

Dobrý večer z Ostravy. Já mohu říci, že to nové vedení ODS je už celé kompletní. A jsou tam, pokud jde o místopředsedy, tři jména, která už známe, a to je konkrétně Martin Kupka, Miloš Vystrčil a Evžen Tošenovský. Přibylo k nim ale ještě jedno ženské jméno, a to je Drahomíra Miklošová, starostka Obrnic u Mostu. Kdo naopak vypadl, jak už jsme slyšeli, je Jan Zahradil, který neobhájil post prvního místopředsedy, ale nestal se ani řadovým místopředsedou. Já už mám ale teď vedle sebe předsedu ODS, pana Petra Fialu. Dobrý večer, pane předsedo. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý večer. 


Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka:

Gratulujeme ke zvolení. A po tom zvolení se ale objevila už i kritika. Jak zaznělo v reportáži, kritizoval vás ministr financí Andrej Babiš, ale i premiér Bohuslav Sobotka. Ten doslova řekl, že je zděšen tou vyhlídkou, že by ODS měla znovu vládnout, protože její předchozí vláda skončila katastrofou. Tak jak byste na to reagoval? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ta kritika od vládních stran je skoro vyznamenání a svědčí o tom, že berou ODS vážně a bojí se toho, že je skutečně nahradíme. Jestli je pan premiér zděšen, tak já jsem zase zděšený tím, jakým Sobotkova vláda tady spravuje naši zemi. Vláda předepisuje lidem, jak mají uklízet sníh z auta, jak máme vychovávat děti, co si máme dát v hospodě, místo aby se starala o naši budoucnost. A Občanská demokratická strana je připravena to napravit a znovu vládu v této zemi převzít. 


Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka:

A ještě bych se vás zeptala, jak jste spokojen s tím novým vedením? Vypadl z něj Jan Zahradil, taková poslední velice známá tvář. Jak vy to vnímáte? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem s volbou spokojen, hlavně ji respektuji. My jsme demokratická strana, nás, u nás to není tak, že předseda nebo majitel strany ukáže, u nás naše osobnosti musejí získat důvěru delegátů. Nemáme žádné kvóty, přesto jsou ve vedení dvě ženy. To ukazuje, že ODS je sebevědomá zdravá strana, která je připravena znovu získat významnou pozici na naší politické scéně. 


Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka:

Já vám děkuji.