16. ledna 2016

Zdravice strany Svoboda a Solidarita

Projev Richarda Sulíka

Velice děkuji za pozvání a přivítání.
My máme zrovna volební kampaň a každý den kampaně končí někde alkoholem, promiňte mi můj hlas. Promiňte mi prosím i moje zpoždění, ještě kousek před Žilinou jsem volal panu Zahradilovi, že všechno je v pořádku, že jedu načas, a potom jsme vjeli do Čech a vše se změnilo – půl metru sněhu a havarovaný autobus a podobně. Velmi mě to mrzí, ale měl jsem možnost si poslechnout skvělou řeč Vašeho staronového předsedy. Stěžuje mi to pozici, neboť je jedno, co řeknu, lepší to nebude, každopádně gratuluji ke znovuzvolení. Aha, volba ještě neproběhla. Já jsem myslel, že již máte ty evropské manýry – když jsem já byl zvolený za člena Evropského parlamentu, tak jsem se dostal spíš nedopatřením do frakce ALDE. Říkají si liberálové, ale já jsem až později zjistil, že to jsou socialisti, a tam byl pouze jeden kandidát na předsedu a v podstatě jsme ho volili tak, že jsme ho nevolili, ale řekli: Zde je kandidát, a když není žádný jiný, tak je to vyřízené. Omlouvám se, pane předsedo – ale můžu Vám tak říkat?
Toto není můj první kongres ODS, nevím, jestli mne zde někdo viděl, ale byl jsem v Praze a byl jsem v Brně, je to už hodně let. Já tedy stranu ODS tak trochu sleduji a obzvlášť od doby, kdy jsem v politice, a musím říci: „Klobouk dolů a gratuluji.“ Použiji takové typické slovenské slovo, jak jste zvládli ten „turn around“, a myslím si, že budete dále pokračovat, jelikož je to právě ta konzistence v názorech a říkáte věci, které sice nejsou líbivé, ale jsou správné a srozumitelné a toho je třeba se držet. O tom jsem přesvědčený a je to vidět právě na příkladu ODS a z toho mezičasu jste opět dvojciferní a opravdu je to radost vidět. Ten projev, který jsem měl právě možnost slyšet. Můžu se podepsat pod každou z vět. Já vím, že Váš předseda pochází z akademického prostředí, protože mi jej vychválil náš poslanec Peter Osuský, který Vás zná, a já jsem si tak řekl: Akademik – budou to nějaké poučky, snad se to bude dát vydržet. Ale musím říci, že jsem velmi příjemně překvapený a pod každou z vět bych se podepsal a je nejvyšší čas, abyste si říkali, že jste pravicová a liberální strana, jelikož přesně to je SAS a programová shoda je tak velká, že pravicová a liberální strana to vystihuje.
Dovolím si zde říci pár slov o SAS. O programu nebudu nic říkat, jelikož jste to právě slyšeli vydatně a detailně od Vašeho předsedy, ale řeknu více o našem vzniku. My jsme vznikli před 7 roky a po raketovém startu, když jsme se hned dostali do vlády, což nám samozřejmě uškodilo, protože jsme všichni byli nezkušení, tak poté přišel pád. Bylo to právě na Řecku. Odmítli jsme podporovat nezodpovědnou politiku, odmítli jsme posílat miliardy eur do Řecka. Vy máte štěstí, že ještě nemáte euro, a pamatuji si v roce 2006 a 2007, když se na Slovensku rozhodovalo o přijetí eura, tehdy shodou okolností Česko nesplňovalo podmínky, Slovensko je splňovalo i díky ekonomickým reformám, díky rovné dani, na které jsem měl možnost a čest se podílet. Česko to nesplňovalo – já si říkal: Češi by také chtěli mít euro, ale mít ho nebudou, budeme ho mít my, protože eurozóna, to je skvělý, poctivý klub, kde se samozřejmě dodržují pravidla. Musíte si představit, že chcete jít na nějakou diskotéku a oni Vás pošlou pryč – ne, ne – je třeba mít boty, kravatu, košili. Všechno zařídíte, oni Vás tam pustí a vy zjistíte, že všichni jsou tam v riflích a otrhaných tričkách. Zažili jsme pád vlády, to byl první velký zážitek, kdy jsme viděli, jak se dokážou jinak soudní lidé spojit v úplně nesmyslné hlasování o tom, zda podporujeme vládu, a o tom, zda souhlasíme s tím, abychom poslali miliardu eur. Na naše Slovensko je miliarda dost – aby se miliarda poslala do Řecka. Na to jsme nedokázali odpovědět jedním slovem. Potom přišlo období útoků a také si dovolím říct, že jsme konsolidovaná strana, a jak jsem již řekl, jsme strana liberálně-pravicová. Prosazujeme více osobních svobod, proto se vnímáme jako liberální strana, a prosazujeme více ekonomických svobod, proto říkáme, že jsme pravicová strana. V ODS vidíme spřízněnou duši a možná budoucí spolupráce nebo těsnější kontakty budou intenzivnější. Začali jsme již v létě, když jsem se dostal do europarlamentu, nejdříve do frakce liberálů, a poté jsem si řekl, že nezáleží na názvu liberálové nebo konzervativci, jde o to, co říkají, jaký mají obsah, a nechal jsem se zlákat Vaším panem poslancem Zahradilem, kterého chci pozdravit. Musím říci, že spolupráce je velmi dobrá a při velmi náročných hlasováních člověk někdy ztratí přehled. Když ztratím přehled a chci vědět, co si myslím, vždycky se zeptám pana Zahradila a to funguje opravdu dobře. Vy se smějete, ale ono je příjemné mít spřízněnou duši a nemuset vysvětlovat, že méně státu je opravdu dobré. A i on se mi snaží vysvětlit, že méně státu je dobrá věc. V tu chvíli se dobře pracuje a musím říct, že frakce, jíž jsme členy, byla dobrá volba.
Nechci mluvit dlouho a na závěr chci – i kvůli programové blízkosti – pozvat pana předsedu, jedno, koho si zvolíte předsedou, na náš kongres. Říkám to veřejně, aby nemohl odmítnout, a doufám, že přijedete i s panem Zahradilem. My máme kongres na jaře, tak se k nám dostanete určitě včas a nebude půl metru sněhu.
Minulý rok bylo evropským tématem Řecko a migranti. Na obou se shodneme a dochází k tomu, jak jsme již slyšeli, k obrovskému selhávání evropských elit. Nedokážu to jinak vysvětlit, že dochází k záměrnému selhání. Já si ještě dovedu představit, že potom, co paní Merkelová celé léto mlčela a neřekla o migrantech ani slovo, že když se koncem srpna postaví před kamery, řekne, že jsme to podcenili a už to opravdu budeme řešit a vážně se k tomu postavíme. Ale ona řekne: „Wilkommen kultur“ a pojďte všichni sem a naše země na to doplatí, protože čím víc přijde migrantů a čím větší budou problémy Německa… A ty problémy jsou veliké, já tam 10 let žil a mám kontakty s mnoha lidmi. Problémy jsou obrovské a budou ještě větší. Loni to byl milion lidí, letos se očekávají 3 miliony a to ne, že by někdo strašil, to odhaduje Evropská unie. Problémy budou větší, a čím větší budou v Německu, o to bude větší tlak na Čechy, Slovensko, abychom si je nějak přerozdělili. V bytě teče vana a oni přemýšlejí, jak vodu roznést po bytě, místo aby hledali zátku. Bohužel v takové době žijeme, v úplně pomýlené době. Lidé si opravdu myslí, že společnost může vyžít ze sociálních balíčků, z eurofondů a jiných úplatků pro lidi, respektive z „držhubného“, hlavně z almužen. Životní úroveň nezvyšuje, když lidem stále něco dáváme, když se jim snažíme vysvětlit, že zvýšíme minimální mzdu a z toho budete bohatší. To jednoduše neobelháváme sebe, to oni obelhávají nás, oni mají klíče od míchačky a je třeba jim je vzít. Doufám, že k tomu dojde už na jaře tohoto roku, tedy za 2 měsíce na Slovensku, a v říjnu 2017 tady v Čechách.
Já Vám opravdu držím palce. Kdybych neslyšel projev Vašeho předsedy, řekl bych: „Přeji Vám všechno dobré a mějte se a držte se.“ Ale teď říkám s maximální možnou upřímností, protože bych to neřekl lépe, než pan Fiala.
Úplně na závěr, abych nepřišel s prázdnými rukama, jsem si dovolil přinést dárek, abyste viděli, že na to máme. Myslel jsem, že takové slovenské korbáčky určitě nemáte, a jestli máte, tak proto, že je jezdíte kupovat do Zazrivej. Takže dva balíčky, jeden je, pane Zahradile, pro Vás. A pak ještě daruji jednu věc, a to už je vše, nebojte se. Napsal jsem knížku o vaření, protože dnes už každý pablb musí mít vydanou knížku o vaření. Všichni céčkoví herci mají knížky o vaření, řekl jsem si, že když se přidám, tak to bude vypadat divně, když to udělám jako šestý politik v pořadí, tak už nevysvětlím, že jsem opravdu chtěl napsat knížku. Musel jsem spěchat. Zlé jazyky tvrdí, že jsem to udělal, protože se blíží volby a je to do volební kampaně, bohužel musím říct, mají pravdu.
Velice děkuji a vše nejlepší.

Štítky:
27 kongres ODS K27H