16. ledna 2016

Zdravice KDU-ČSL

Projev Pavla Bělobrádka

Vážený pane předsedo, vážení ústavní činitelé, delegáti a delegátky, dámy a pánové,

děkuji za pozvání na Váš kongres, nehodlám tady dělat obstrukce, takže to bude poměrně krátké.

ODS a KDU-ČSL se liší v mnoha podstatných věcech. KDU-ČSL je konzervativní křesťansko-demokratickou stranou, Vy jste konzervativně-liberální stranou, a to nás od sebe odlišuje. Nehodlám zde dělat politologickou přednášku a poučovat Vás. Konečně, Váš předseda je politolog a tyhle věci by Vám měl říct daleko lépe než já. Nicméně říkám to právě proto, abych zdůraznil to, co nás spojuje. Že jsme strany, které mají hodnoty, mají nějaké hodnotové základy a principy, z nichž vychází jejich politický program a z tohoto politického programu pak konkrétní politická řešení – to není v naší politické situaci úplně běžné.

Také si myslím, že nás spojuje to, že vycházíme z našich křesťanských, křesťansko-židovských hodnot, které Evropu definují nejenom jako region, nejenom jako geografický pojem, ale jako pojem kulturní a hodnotový. Dnešek nás staví před celou řadu otázek a výzev, které se mohou symbolicky setkat v migrační vlně. Ta migrační vlna, která přechází, a desetitisíce a statisíce lidí přicházejících do Evropy jsou velmi závažným problémem, který trápí většinu obyvatel i České republiky, jakkoli ten proud nesměřuje k nám. Já jsem přesvědčen, že pro nás je velmi důležité, abychom právě konzervatismem čelili mnoha výzvám, které nyní existují. Samozřejmě můžeme diskutovat o tom, jací lidé sem přicházejí, můžeme diskutovat o islámu, ale to největší nebezpečí je u nás doma, v nás, v obyvatelích Evropy. Protože jestliže my sami si nevydefinujeme, jaké jsou evropské hodnoty a co to je – a obě naše strany bezpochyby budou souhlasit s tím, že právě konzervativní hodnoty jsou společnou obranu proti výzvám, které přináší globalizace.

Jsem také přesvědčen, že obě naše strany si v tomto smyslu uvědomují, že záleží na tom, do jaké míry budeme schopni vymáhat svoje pravidla, ta, která jsme si daly, a že platí pro každého, ať už přijde z jakéhokoli kulturního prostředí, jakékoli národnosti, jakékoli rasy nebo jakéhokoli náboženství, tak máme pravidla, hodnoty a ty se z velké části promítají do našeho právního řádu. To znamená, chce-li někdo dodržovat náš právní řád, tak si musí uvědomit, že musí dodržovat i ty hodnoty. Jsem přesvědčen, že tradice římské racionality, římského práva, řecké racionality a křesťansko-židovské etiky jsou hodnoty, které jsou správné, a nemáme je opouštět. Přestože právě to vnitřní nebezpečí, které hrozí především od levicových, ale i pravicových liberálů, kteří neustále útočí, zpochybňují a relativizují tyto hodnoty, je právě tím, co otvírá brány tomu, čemu můžeme říkat konec Evropy v tom smyslu kulturním a hodnotovém, jak ho známe nyní.

Dovolte mi také říci, že v tom vidím naše spojenectví, vidím také to spojenectví v tom, že jsme strany, které skutečně mají program, které vědí, co chtějí, a také to ukazují. K tomu, co se týká současné aktuální situace: My budeme vždycky hájit práva opozice. Je jasné, že diskuse je demokracie. Je jasné, že demokracie je vláda většiny za respektování práv menšin. Na druhou stranu se ale domníváme, že menšina nemá bránit legitimnímu výkonu vládnutí většině a to, kde je ta hranice, kdy je to ještě legitimní, kde je ta hranice, kdy menšina může blokovat rozhodování většiny, to je otázka, která je v současné době velmi aktuální. Čím si můžete být jisti: rozhodně si nemyslíme, že parlament je žvanírna a že bychom měli ustřihnout veškeré možnosti, jak opozice může projevit svoje názory.

Samozřejmě chápu, že jsme kritizováni za to, že jsme ve vládě se socialisty a hnutím ANO 2011. Na druhou stranu vzpomeňte na koalice s Věcmi veřejnými nebo se Stranou zelených – také to nebylo jednoduché, a to jste byli tou rozhodující vládní silou. My jsme v trochu jiné situaci a také to nebylo jednoduché. Hledání kompromisu a menšího zla k demokracii patří a ne vždycky je to situace zcela komfortní. Já bych chtěl povzbudit ODS, protože si prošla složitým obdobím, a právě KDU-ČSL může být příkladem toho, že pokud má strana ideové zázemí, pokud má pracovité lidi, pokud má členy, kteří skutečně hodnotám věří a pracují pro ně, a pokud skutečně máme na mysli blaho všech občanů této země a snažíme se o společné dobro, pak ta strana má budoucnost a dokáže se znovu postavit na nohy.

Já přeji ODS úspěšný kongres, ale i úspěch jako straně, která bude mít a má velký význam a velkou roli v české politické scéně. Právě proto, že my se určitě můžeme přít o konkrétní politická řešení. Můžeme se přít o parametry, ale to základní, co máme společné, jsou konzervativní hodnoty a pohled na to, že demokracie je to, v čem chceme žít a pro co chceme pracovat.

Děkuji Vám za pozornost.

Štítky:
27 kongres ODS K27H