7. prosince 2015

Usnesení Republikového sněmu ODS

REPS ODS jasně deklaruje odmítavý postoj ODS proti kvótám na přerozdělování uprchlíků. Poslanci ODS již 1. října navrhli v Poslanecké sněmovně, aby se Česká republika připojila k žalobě proti kvótám. Poslanci vládní koalice a TOP09 tento návrh zamítli. Kvóty představují nepřijatelný zásah do suverénního rozhodování států a především žádné řešení uprchlické krize nepřinášejí. ODS proto znovu vyzývá vládu ČR, aby se k žalobě připojila.

REPS ODS odmítá návrhy Evropské komise na zpřísnění pravidel pro držení střelných zbraní s odůvodněním, že má jít o příspěvek k větší bezpečnosti EU. Ve skutečnosti by takové opatření k bezpečnosti nepřispělo, zato znovu výrazně omezilo svobodný prostor a právo lidí na vlastní ochranu.

REPS ODS odmítá chaotické a nedomyšlené návrhy na zavedení kontrolních hlášení a registračních pokladen/EET. V případě, že tato opatření vládní koalice prosadí, po vstupu do vlády je ODS zruší.

REPS ODS považuje vládní návrh na změnu zákona o rozpočtovém určení daní jako nesprávný a nespravedlivý vůči obcím a městům. Po nedávném zrušení druhého pilíře důchodového systému je na místě příjmy obcí a měst stejně jako krajům posílit. Pokud to vláda odmítá, trestá tím dlouhodobě nejlépe hospodařící součást veřejné správy.