27. listopadu 2015

Budeme dělat všechno pro to, aby elektronická evidence tržeb v České republice nebyla

Rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou v živém vstupu hlavní zpravodajské relace České televize Události. Hovořil o projednávání zákona o elektronické evidenci tržeb v Poslanecké sněmovně.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout v archivu ČT1.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A ve vysílání teď živě Petr Fiala, předseda ODS. Dobrý večer, pane předsedo. Když byla ODS u vlády, tak ostře kritizovala opozici za obstrukce. Proč teď, když jste s TOP 09 v opozici vy, obstruujete při projednávání evidence tržeb způsobem, který může působit mnohdy až nedůstojně? Například slovy o myslivosti nebo smlouvě o, s Kosovem. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý večer. Jestli tomu, co se dnes děje, říkáte obstrukce, tak samozřejmě se podívejme na to, co dělá tato vláda. Vládní koalice neustále mění program a navrhuje nové typy zákonů, takže to bychom mohli říct, že vláda vlastně obstruuje. Ale podívejme se, jaký je dnes den. Je 27. listopadu, teprve teď vláda dokázala na program jednání zařadit třetí čtení zákona o elektronické evidenci tržeb, zákona, který považuje za prioritní a který má platit od příštího roku. My jsme zatím neobstruovali ani minutu. Tohle je pozdě. To, co se děje ve sněmovně, je výsledek chaosu ve vládní koalici, nikoliv obstrukcí opozice. Ty ještě ani nezačaly. 


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Co tedy budete dělat 11. prosince, pokud na případné mimořádné schůzi sněmovny právě k evidenci tržeb bude omezena řečnická doba, jak budete postupovat? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já doufám, že k tomu nedojde, protože omezování řečnické doby a vůbec omezování práv opozice ukazuje, že vláda nemá dost argumentů. A my jsme celou dobu argumentovali věcně proti elektronické evidenci tržeb. A budeme i nadále argumentovat věcně. Bohužel se nám nedostává žádného zdůvodnění od ministra financí Babiše, proč je to tak potřebné. Neustále tady opakuje chorvatský model, což je jediná země na světě, kde něco takového funguje, ale kde to nevedlo k lepšímu výběru daní, kde to vedlo k tomu, že řada živnostníků ukončila svou činnost. A my jsme přesvědčeni, že v České republice není potřeba zavádět takovýto nesmysl. Budeme dělat všechno pro to, aby elektronická evidence tržeb tady nebyla. 


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A když si u tohoto tématu ověříte, že je možné schůze obstrukcemi zcela paralyzovat, u kterého dalšího zákona budete tento postup opakovat? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My jsme konstruktivní opozice. Já to mohu dokázat na řadě příkladů. Podívejte se, jak jsme hlasovali. My v jiných případech se k tomuto uchylovat nebudeme. Ale tady je skutečně ohrožena existence řady živnostníků, řady podnikatelů. Je tady a priori řečeno, že všichni, kteří něco prodávají, jsou podezřelí, musíme se před nimi chránit, oni si musí platit za to, aby je stát kontroloval. Bude nás to všechny stát obrovské peníze. Ročně čtyři sta milionů korun. A přitom ty výsledky nebudou žádné. Tohle je skutečně důvod, abychom tomu zabránili. A podívejte se například na návrh, který vláda prosadila, a to je povinné hlášení, kontrolní hlášení plátců DPH, jaké s tím začínají mít podnikatelé problémy, jak je na to stát málo připravený. To jsou všechno věci, které nás vedou k tomu, abychom se chovali odpovědně a bránili přijetí elektronické evidence tržeb. 


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Říká Petr Fiala, předseda ODS. Já vám děkuju, na shledanou. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Na shledanou.