13. října 2015

Stát má jen kontrolovat výsledky vzdělávání, a ne určovat školám cestu k nim

Spor o novelu školského zákona svedli v pořadu Pro a proti odborník na vzdělávání Václav Klaus ml. a náměstek ministryně školství Jaroslav Fidrmuc.

Novela školského zákona míří do Poslanecké sněmovny. Její podobu připravil dnes už bývalý ministr Marcel Chládek a jeho nástupkyně Kateřina Valachová ji upravila a prosadila ve vládě. Jedná se o trojici témat, které chce kabinet povinně protlačit: poslední rok školky, přijímačky na střední školy a maturitu z matematiky. Tato opatření by prý měla přinést kvalitnější výuku.

Odborník ODS na školství Václav Klaus mladší patří mezi kritiky novely.

Václav Klaus ml.: „Máme střední školy, gymnázia, zdravotní školy, konzervatoře, a stát na to dává jednotný test, přitom jde o budoucí povolání, které vyžadují různé jiné dovednosti. Je to stejné, jako kdyby stát dělal jednotný test pro zaměstnance veřejnoprávních rádií, policie, státních lékařů, učitelů, a čekal, že se tím něco zlepší.“

„Je to další zákon a další úprava, kterou stát jen sešněrovává školy,“ tvrdí bývalý ředitel gymnázia.
Ten připomněl, že do roku 2004 žádný školský zákon neexistoval. „Od té doby máme normu, která má dvě stovky stránek, a každý ministr vydá další novelu, kterou to dále zahltí.“

„Máme obrovský přebytek středních škol, často škol, kde polovina dětí neodmaturuje. Stát s tím nic nedělá a místo toho, aby školy byly zavřeny a řešila se příčina, tak se udělá opatření, které ničemu nepomůže,“ soudí Klaus.

To, jak si školy vybírají své žáky, ať dobře nebo špatně, je jejich věc, tvrdí expert. „Někdo se více věnuje náboru žáků a pak má snazší učitelský život, někde zase mají lepší metodiku.“

„Stát má kontrolovat výsledky a cíle vzdělávání, ale tu cestu, jak k nim dojít, si musí každá škola určit sama,“ vzkázal ministerstvu školství Václav Klaus ml.

Mgr. Václav Klaus

expert ODS pro oblast školství