1. října 2015

Petr Fiala v Událostech ČT: Vláda hrála v otázce migračních kvót velké evropské divadlo

Hostem hlavní zpravodajské relace ČT byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Petr Fiala v živém vstupu Událostí ČT.

 

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

A v Událostech předseda opoziční ODS Petr Fiala. Přeji dobrý večer. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý večer. 


Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

Pane předsedo, podle vás hrála vláda v otázce migračních kvót velkou evropskou komedii. Kritizujete rozpory ve vyjádření různých vládních činitelů. Ale co navrhujete dál v situaci, kdy se začíná mluvit o stálém mechanismu a trvalých kvótách? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Vláda nepochybně hrála velkou komedii nebo velké divadlo. Tady lidem říkali, že budou zásadně proti kvótám, dokonce nám tvrdil pan ministr zahraničních věcí, že vůbec nedojde k tomu násilnému hlasování, že se to bude rozhodovat na Evropské radě. Totéž říkal pan premiér. A pak jsme se dozvěděli od státního tajemníka Prouzy, že vlastně vláda počítala s tím, že bude přehlasována a že nic neudělá. To já považuji za klamání veřejnosti a za naprosto neodpovědný postoj české vlády. A čeho vlastně naše vláda dosáhla? Dosáhla toho, že byla přehlasovaná, kvóty akceptujeme, nedosáhli jsme ani společného postupu zemí visegrádské skupiny, takže podle mě ten výsledek je z hlediska zájmů České republiky, naší bezpečnosti, naší suverenity opravdu tristní. 


Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

Sněmovna dnes podpořila mimo jiné opatření, která by měla vést k lepší ochraně vnější hranice Evropské unie. Co konkrétně by si pod tím představili třeba občanští demokraté? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My jsme k tomuto vyzývali už dávno, protože to, že nefunguje vnější hranice Evropské unie, je jeden z problémů, proč se nám taky rozpadá schengenský systém. A tady je opravdu potřeba, aby Brusel, Evropská unie přestala vymýšlet nesmysly, jako jsou kvóty, které opravdu ničemu nepomohou, ale snažila se o důslednou ochranu vnější hranice. Ale to samozřejmě není jediné opatření. Především je taky potřeba pomáhat lidem v uprchlických táborech, snažit se stabilizovat situaci na Blízkém východě a v Severní Africe. Bez toho si s tou uprchlickou vlnou prostě neporadíme. 



Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

Říká předseda ODS Petr Fiala, děkuju vám. 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Pěkný večer.