6. září 2015

Rozdělovat lidi tam, kde ani být nechtějí? To je špatná cesta

Hostem nedělní Partie televize Prima byl předseda ODS Petr Fiala. S ministrem obrany Martinem Stropnickým diskutoval o uprchlické krizi, pomoci armády a ochraně hranic, o státním rozpočtu pro armádu a elektronické evidenci tržeb.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout v archivu TV Prima.

 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Dámy a pánové, dobré dopoledne. Už od minulé neděle patří vysílací čas po 11. hodině na televizi Prima diskusnímu pořadu Partie. U jeho sledování vás i dnes vítám. Dnešní Partii názorů a argumentů odehrají Martin Stropnický, ministr obrany a člen vedení hnutí ANO. Dobrý den, pane ministře. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Dobrý den. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

A na druhé straně usedl Petr Fiala, předseda ODS. Dobrý den, pane předsedo. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý den. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Dnešním prvním tématem bude cesta prezidenta Miloše Zemana do Číny. Tento týden se tam účastnil oslav výročí konce 2. světové války. Kromě zhlédnutí velkolepé vojenské přehlídky se sešel prezident České republiky například i s ruským prezidentem Putinem. Jak hodnotíte, pane ministře, prezidentskou cestu do Číny? 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Já myslím, že hodnocení prezidentských cest nepřísluší ministrům a už vůbec ne ministrovi obrany. To přísluší opozici, to přísluší novinářům, politologům a občanům, protože ti nakonec rozhodnou ve volbě, když máme tu přímou. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Co říkáte tomu, že prezident Zeman pozval do České republiky čínského prezidenta. Neobáváte se, že budou jeho návštěvu v České republice provázet nějaké nepokoje, demonstrace bojovníků... 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Nedokážu to odhadnout. Ona samozřejmě ta naše politika vůči Číně byla v minulosti možná taková, řekl bych, romantická, to znamená, že my jsme, myslím si správně, určitě správně poukazovali na nedodržování lidských práv a to si myslím, že by mělo být nějakou naší kontinuální zahraniční politickou agendou, ale zároveň jsme určitě podcenili anebo přicházeli o různé obchodní nebo jiné hospodářské příležitosti. Na rozdíl od řady států, třeba Evropské unie. A tak jsme tak jako koukali, jak oni vesele obchodují a my tolik ne. Čili to, že se snaží tato vláda na jedné straně a hlava státu na druhé straně tuto disproporci nějakým způsobem narovnat, to si myslím, že je v pořádku. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:


Zaznělo tady, že by opozice měla hodnotit prezidentskou cestu do Číny, tak tedy opozice, jak hodnotíte prezidentskou cestu do Číny? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já na rozdíl od pana ministra klidně pana prezidenta a jeho cesty hodnotit budu. Já nemám vůbec nic proti rozvíjení obchodních vztahů s Čínou, to je samozřejmě dobré. V těchto zemích s podobnými režimy jako má Čína, je role hlavy státu určitě důležitá, ta hierarchie je podstatná. Ale pan prezident by se měl vyvarovat určitých excesů, jako je třeba účast na vojenské přehlídce na náměstí Nebeského klidu spojeného s tolika negativními událostmi z minulosti, kde se prostě jiní vedoucí představitelé demokratických zemí takové věci neúčastní. A když jsme u toho. Ano, rozvíjet vztahy s Čínou, určitě v pořádku. Ale všimněme si, že pan prezident hodně rád rozvíjí vztahy se zeměmi na Východ od nás. Příští týden bude vláda schvalovat jeho cestu do Ázerbájdžánu, což je další země podobného typu. A já bych byl opravdu rád v zájmu občanů České republiky, i v současné nebezpečné mezinárodní situaci, aby se pan prezident taky věnoval rozvíjení vztahů se západními zeměmi, aby třeba taky někdy navštívil Spojené státy, to by ho tam taky ovšem musel někdo pozvat. Aby ta naše politika byla v tomto směru více zaměřena na naše spojence, na to, co nás opravdu ochrání a nejenom jednostranně na Východ, kde se pan prezident zjevně cítí dobře. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Andrej Babiš, šéf vašeho hnutí, prohlásil, že si vás, pane ministře, dokáže představit jako prezidentského kandidáta. Vím, že to je velmi předčasné, ale co tomu říkáte a jako eventuálně jako prezident, kam byste se orientoval, vyrazil byste do Číny nebo spíš, jak bylo zmíněno, do Spojených států? 



Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Tak já jsem jako ministr obrany vyrazil do Spojených států poměrně brzy po svém nástupu do funkce. Myslím, jestli jsem nebyl první ministr této vlády, který tam byl. Ale těch kdyby je tam příliš. Určitě ode mě nečekáte nějakou vyčerpávající odpověď. Já mám svoji práce, s prominutím, dost. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Třeba, jestli vás to potěšilo, že vás Andrej Babiš označil za kandidáta... 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Kdyby vám pan ředitel Primy řekl, že jste jedním ze stěžejních novinářů této televizní stanice, tak byste se asi neurazil. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Rozhodně ne. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Takže já jsem se rozhodně neurazil. Já k tomu úřadu chovám jaksi velkou úctu a tím bych tak asi tu svojí úvahu skončil. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

A propos, máte už svého kandidáta na prezidentské volby? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nemáme. Je dva a půl roku do prezidentské volby. Já myslím, že ještě je na to dost času. Já s pobavením sleduji ty spekulace. Já jsem taky slyšel výrok pana ministra Babiše v souvislosti třeba s Prahou, že největším problémem je tam Stropnický. Nevěděl jsem který. No, tak já ty, já ty řeči pana Babiše moc vážně neberu. Ale opravdu, ať se klidně spekuluje o prezidentských kandidátech. Já myslím, že na to je ještě času dost. Máme důležitější problémy, před kterými stojí Česká republika a spekulace, můžeme si nechat... 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ale třeba ani nevyvracíte, že se hovořilo o Jaroslavu Kuberovi? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Může se hovořit... 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Popelníčky už na Hradě jsou. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

... o každém. Jako já se rád budu bavit o Jaroslavu Kuberovi. Ale ta debata i v Občanské demokratické straně je teprve před námi. My na rozdíl od hnutí ANO jsme demokratická strana, takže to nebudu rozhodovat já, ale budou to rozhodovat členové strany v primárních volbách, kdo bude za nás kandidovat. Nevylučuju ani, že se budeme bavit třeba o společném kandidátovi pravice, který by konečně porazil tu vládu levice na všech úrovních našeho státu. Ale, jak říkám, je na to ještě dost času. Pojďme se věnovat něčemu podstatnému.


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Dobře.  
 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Když už jsme zmiňovali ruského prezidenta Putina, tak jeho jméno se v posledních dnech skloňovalo v souvislosti s možnou vojenskou operací ruské armády v Sýrii. Vy jste si nechával zjistit, jestli opravdu operují ruští vojáci v Sýrii. Operují nebo neoperují? 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Ty agentury, které to uváděly, nebyly úplně jaksi marginální, nebo ty zdroje si vynucovaly to ověření na nějaké maximálně seriozní úrovni, ale vždycky tam zbude nějaká marže pochybnosti. Ale protože prezident Putin sám deklaroval, nebo připustil jakousi blíže nedefinovanou ambici Ruské federace vstoupit do toho procesu, tak asi to úplně nepodložené není. Do toho musíme vzít v úvahu, že pokud se nemýlím, tak včera ministři zahraničí Lavrov a Kerry spolu absolvovali poměrně dlouhý telefonát. Takže já si myslím, že v nějakém střednědobém horizontu k nějaké spolupráci může dojít. Je samozřejmě už na začátku handicapovaná zcela odlišným vztahem k Assadovu režimu, ale jsou tam evidentní jaksi posílené přesuny i logistické nebo vytváření budoucího nějakého logistického zázemí třeba na území Sýrie pro Ruskou federaci. Takže nechme se překvapit, ale myslím si, že by mohlo k nějaké spolupráci i dojít. I jakákoliv spolupráce v tomto regionu vedoucí aspoň k částečnému řešení toho konfliktu by určitě byla vítána. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak vnímáte, pane předsedo, eventuální ruskou účast v boji proti Islámskému státu?  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Tady je, myslím, hodně důležité, co teď řekl pan ministr a v tom s tím rád souhlasím - spolupráce. To znamená, ruská účast v boji proti Islámskému státu by byla vítaná, protože Islámský stát je obrovské nebezpečí, vůbec radikální islám jako moderní ideologie je něco, co nás extrémně ohrožuje, musíme spojit všechny síly, abychom s ním bojovali. Ale na druhé straně samostatné ruské akce v tak riskantním regionu jako je Blízký východ, ničemu nepomohou. Čili pokud to bude na bázi nějaké dohody se spojenci, pokud to bude širší mezinárodní spolupráce, pak je účast Ruska nepochybně vítaná. Ale jednostranné kroky by byly mimořádně nebezpečné a pravděpodobně by ničemu nepomohly. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Když by se vlastně Rusko připojilo k té koalici, která funguje v Sýrii proti Islámskému státu, tak by to bylo, jestli se nepletu, úplně poprvé, co by americká armáda a ruská armáda šly společně proti jednomu nepříteli od 2. světové války. Jak by se to třeba řídilo, kdo by tam měl to rozhodující slovo? 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Nemluvíme o světové válce, samozřejmě mluvíme o nějaké jako hypertrofované krizi tradičně... 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Já myslím, jako že od 2. světové války vlastně poprvé jdou proti, společně proti jednomu nepříteli. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Jasně. Víte i vzhledem k té, já bych byl v tom opatrný, v těch očekáváních, byť jsem vyjádřil nějakou naději, že pokud by to přínosem bylo, tak nikdo určitě rozumný nebude proti, ale když vezmeme v úvahu přetrvávající nebo jakýsi polozamrzlý konflikt na Ukrajině, tak možná ta negociační pozice Ruska v tomto bude neakceptovatelná pro tu stávající koalici. Myslím si, že prezident Putin to bude chtít, když tak nějak kapitalizovat. A to může zapříčinit to, že k tomu nedojde. Doufám ale, že tam zvítězí rácio, protože ani Rusko není ušetřeno nějakého budoucího sílícího nebezpečí ze strany Islámského státu? 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Když zůstaneme ještě u Islámského státu, tak problémy a terorizování Islámského státu směrem k obyvatelům Sýrie, je velmi častý důvod, který uvádí uprchlíci, kteří přichází v těchto dnech, týdnech, měsících do Evropy. Neměla by třeba ve větší míře i Evropa, státy Evropské unie se zapojit do té koalice proti Islámskému státu? 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

To je strašně složitý a mnoho vrstevnatý problém, a to neříkám jako nějakou floskuli politickou. To je prostě. Museli bychom to vzít asi od začátku, na to nemáme prostor. Museli bychom aspoň zmínit tedy to, že se prostě staly chyby v odhadu toho konfliktu, že to nebyla chyba první, že ty následky teď neseme v podstatě všichni ve smyslu té migrační vlny, že Evropa na to reaguje zkostnatěle, řekněme, nepružně, že se projevují všecky nedostatky, bohužel její chatrné nebo téměř neexistující společné zahraniční a bezpečnostní politiky. Já jsem proevropský jaksi člověk, takže se z toho rozhodně neraduji. A s určitou obavou vidím ty dramatické apely, že jediné řešení pro Českou republiku je vystoupit okamžitě a tak, no, tak to by skutečně byla cesta do pekel. Ale to, že to Evropa nezvládá v tuto chvíli, to je prostě fakt. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Otevřeli jsme tedy, pane předsedo... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem chtěl jenom k tomu dodat, že můj názor na to je dlouhodobě stejný a jasný. My musíme porazit Islámský stát a bojovat s radikálním islámem. To je obrovské ohrožení pro Evropu. A mimochodem, ta nová migrační vlna s tím úzce souvisí. Pokud se nám nepodaří stabilizovat situaci v Severní Africe, na Blízkém východě a je to nepříjemné, je to těžké o tom mluvit, znamená to třeba vojenské akce, znamená to větší přítomnost tam, tak se nám nepodaří ani vyřešit ohrožení Evropy, které dnes je prostě zjevné. Takže musíme s tím něco dělat, musíme se tomu postavit čelem. Evropa tady selhává v tom především, že nedokáže dostatečným způsobem chránit svoji bezpečnost. A to, co se dneska odehrává na Blízkém východě, to nás prostě přímo ohrožuje. A nemůžeme to smést se stolu. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Takže opozice by podpořila třeba větší zapojení České republiky? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nepochybně. Nepochybně. A to zapojení může být mnohostranné. Může být samozřejmě a má být i vojenské tam, kde se nakonec nějaká mezinárodní koalice odhodlá k akci, která je podle mě dříve či později nevyhnutelná, ale zapojení České republiky musí být i třeba ve formě rozvojové pomoci. A to bohužel Česká republika zatím nedodržuje. Vláda se zavázala, že v letošním roce dá na rozvojovou pomoc 0,33 procent hrubého domácího produktu a realita je úplně jiná. To by bylo nějakých 13 miliard. Dáváme na rozvojovou pomoc 4 miliardy. To vůbec není v pořádku, protože tou rozvojovou pomocí například můžeme řešit kritickou situaci lidí v uprchlických táborech a vlastně tímto přispět k řešení té krize. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Otevřeli jsme téma uprchlíků. O něm mimochodem také, nebo ne mimochodem, ale hlavně jednali předsedové vlád zemí visegrádské čtyřky. A to v Praze v pátek. Poprosím režii o krátký příspěvek. 


redaktor: 

V pátek se na úřadu vlády sešly politické špičky Česka, Slovenska, Polska a Maďarska a utvrdily se v tom, že jejich odpor k uprchlickým kvótám trvá. Místo toho nabízí státům na jihu experty, techniku nebo prostředky pro boj proti pašerákům. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/ (záznam): 

My bychom nechtěli, aby ta diskuse o kvótách odvedla v rámci Evropy pozornost od toho, co je podle našeho názoru podstatné, to znamená získat zpět schopnost v rámci Evropy regulovat migrační toky. 


redaktor: 

Ani podle polské premiéry kvóty pro uprchlíky nic neřeší. 


Ewa KOPACZOVÁ, polská premiérka (záznam): 

To všechno vedlo k tomu, že jsme spíš vyzvali uprchlíky, aby k nám přijeli. K čemu to povede? Vylidní se jeden kontinent a přelidní se druhý, Evropa. 


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/ (záznam): 

Já jsem rád, že lídři Visegrádu odmítli kvóty. To považuji za největší problém. To, že se kvóty znovu vrací na jednání Evropské unie. Doufám, že budou natolik silní, aby tento názor udrželi. 


redaktor: 

Evropská komise chce přijít s novým návrhem kvót. Ty přitom převážně východní země odmítly. Kritika ze strany západních států na sebe nenechala čekat. 


Laurent FABIUS, francouzský ministr zahraničí (záznam): 

Když vidím země, které odmítají kvóty, tak to považuji za skandální. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Pánové, o kvótách se asi úplně bavit nemusíme, jestli, pane předsedo, ještě před začátkem V4 poslal nějakou výzvu, aby předsedové odmítli kvóty, takže jste asi spokojen s výsledkem jednání? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

V tomto směru ano, protože kvóty jsou úplný nesmysl a je to, jako skutečně, jestli Evropa v něčem páchá sebevraždu, tak je to způsob řešení té migrační krize formou kvót, přerozdělováním lidí tam, kde ti lidi ani nechtějí, přenášením problémů do zemí, ve kterých nejsou ze zemí, kde už existují. To je prostě naprosto špatná cesta. Kvóty určitě ne. Na druhé straně já jsem ne zklamán, ale přece jenom trošku zklamán z těch výsledků toho jednání. Je skvělé, že premiéři těchto zemí jednají, musíme mít nějaký společný postup. Řada těch opatření je formulována hodně vágně. Já určitě souhlasím s ochranou vnějších hranic schengenského prostoru, to je skvělé, ale co to v praxi znamená? Souhlasím s navýšením nějaké pomoci v místech konfliktu, ale co to v praxi znamená, co vlastně ty státy udělají? To si myslím, že ty otázky ještě... 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

K ochraně hranice, pane předsedo... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

...před námi nebo odpovědi na ty otázky nám ještě vláda dluží. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ještě se podrobněji podíváme na ochranu hranic. Co vy, pane ministře, a kvóty. Myslím, že se... 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Já myslím, že to už je klišé, které ani nestojí za komentář. A dokonce si myslím, že to je takový jako umělá karta vlastně z obou stran. Tady u nás říct - jsem proti kvótám, tak jako to je takové chlapácké, jako být proti nesmyslu asi nepotřebuje žádnou zvláštní inteligenci. A bohužel ze strany některých západoevropských politiků se to taky hraje jako taková populistická karta. Já někdy, když se mluví o těch kvótách a o různých politických korektnostech a podobně, tak mám někdy obavu, aby ti politici, kteří to říkají, tak aby se vlastně, aby nebyli převálcováni ve svých vlastních zemích nejpozději do 4 let, do příštích voleb extrémními stranami, některé se s žádnou politickou korektností zdržovat nebudou. Takže ono je potřeba být poměrně razantní, v tom bych samozřejmě souhlasil s panem předsedou Fialou. Samozřejmě, že Islámský stát je třeba prostě vojensky nějakým způsobem citelně, nejenom zasáhnout, ale prostě odsunout úplně na vedlejší kolej. A nemluvme o tom, že to je náboženská záležitost, vůbec to není náboženská záležitost, je to mocenská záležitost, je to zneužití náboženství jako stokrát, když se..., to je jedna z hlavních úloh náboženství, aby bylo ideologicky zneužito. Čili opět se toto potvrzuje. Je to nesmírně nebezpečné. Je pravda, že ta opatření, já bych je přece jenom, abychom je nějak dělili na nějaká krátkodobá, střední a dlouhodobá, protože je potřeba udělat řadu věcí, ale je potřeba u toho získat nějaký společný hlas, a to není lehké. V různých evropských zemích to představuje různé počty milionů voličů. A nezapomínejme vždycky na tu domácí kartu, která se u toho velmi silně hraje. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Dobře. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dovolte mi jenom krátkou poznámku. Já bych přece... 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Krátkou. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

...ty kvóty, a určitě krátkou. Já bych přece jenom ty kvóty jenom tak nebagatelizoval. Když se objevily poprvé, tak se řeklo, tak jednou se přerozdělí a pak už budeme to řešit jinak. My jsme varovali před tím, že to je nekonečný proces, to je jednou 100 tisíc, pak to bude 200 tisíc, pak to bude 300 tisíc, nemá to žádný konec, prostě ty kvóty je potřeba jasně odmítnout. A ony se bohužel budou vracet. A všimněte si, jak ta politika některých evropských zemí je podivná. Německo třeba řekne, přijmeme všechny uprchlíky ze Sýrie, no, dobře tím samozřejmě vyvolají velký tlak i na ty tranzitní země. A současně řekne,  ale chceme, aby se uprchlíci přerozdělovali po Evropě. Tak jsme suverénní stát. Ať si Německo dělá, co chce. To je naprosto v pořádku. Ale nemohou po nás chtít, abychom my realizovali nějaké kvóty, které napadnou někoho v Bruselu, protože to je proti naší bezpečnosti, proti našim zájmům a nakonec je to i proti těm uprchlíkům, kteří sem vlastně jít nechtějí. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Já jsem se chtěl dostat k poznámce, kterou jste také měl, a to na ochranu hranic. Vy jste, pane ministře, někdy v půlce léta prohlásil, že byste na hranice mohl poslat 900, 1500 nebo 2600 vojáků. Bylo by to dostatečné, vzhledem k tomu třeba, co se teď dělo v Maďarsku? 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/: 

Samozřejmě, že prioritní je zabezpečení té vnější schengenské hranice. To je to, kam by to úsilí mělo směřovat. To je to, kam ale taky byly vynaloženy nemalé finanční prostředky v minulosti. Co se týče třeba podpory Itálie, která to má v podstatě nejtěžší kvůli té nejdelší námořní hranici, která v Evropě je vůbec. Ale ty prostředky asi nebyly využity úplně nejefektivněji, abych to řekl mírně, a to samé v Řecku. Ale ten vnější schengenský prostor je třeba hájit. Ta představa, že se bude hájit jednotlivá hranice uprostřed toho prostoru, je poněkud naivní. My samozřejmě v tomto případě jsme schopni v těch číslech, která jste zmínil, pomoc naší policii, ty systémy jsou různé v různých zemích, někdy je na to zvláštní armádní složka, někdy je to v kooperaci s policií, někdy je to pod vedením té policie, což je u nás, vždycky to bude nějaká smíšená síla. A to jsou ta čísla, která samozřejmě umožňují podstatně lépe ošetřit určitý prostor, který je pod nějakým tlakem. Kdybychom mluvili o těch více než 2000 kilometrech, které představují naše hranice jako ve svém celku, tak samozřejmě to číslo je nedostatečné. Ale nejsme v takové situaci. A já věřím, že ani nebudeme. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Říkáte, že základem by měl být hlídaný ten schengenský prostor, ta jeho vnější hranice. Jak to funguje, můžete vy vzít... 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/: 

Špatně. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

To vidíme. Ale můžete vy vzít jako ministr obrany telefon, zavolat svému maďarskému protějšku a říct. Vidíme, teď jsem viděl v televizi Prima ve zprávách, jak to tam u vás na hranicích vypadá, já tady mám teď možnost poslat 2600 vojáků. Můžeme vám tam pomoc. Funguje to takhle nebo... 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Ne. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

... se musí sáhodlouze jednat, než třeba by česká armáda šla pomoc hlídat vnější hranice prostoru, jehož jsme nedílnou součástí? 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Určitě by to nějaký čas trvalo, kdyby se jednalo o mimořádnou urgenci, tak by ten čas mohl být v kategorii dnů. Ale je to věcí ministerstva vnitra v našem případě, to by nabídlo. To už se taky stalo v minulosti, teď v minulých dnech, a to byla pomoc, ale myslím, na úrovni jaksi expertní, nikoliv nějaké masivní lidské síly samozřejmě. Nevím, jestli byla využita tato nabídka, ale zatím to není potřeba. Já jako netvrdím, že ta situace je jednoduchá, že je zvládnutá, vždycky není, protože už jenom ten pochod teda těch migrantů přes Maďarsko do Rakouska je něco, co asi nesvědčí o tom, že by, že by ta situace zvládnutá byla, ale není, nejsme v situaci, abychom my vysílali, já nevím, pár stovek našich vojáků na schengenskou hranici v Maďarsku, to si myslím, že skutečně ne. A musíme především o to být také požádáni. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Když by Česká republika poslala několik stovek, Polsko poslalo několik stovek, Slovensko, tak přeci jenom... 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Maďarsko ale o to nežádalo, a to je docela zásadní rozhodnutí, když se vám pohybují, byť spojenečtí, ale cizí vojáci na vašem území, tak neznám parlament, který by o tom nechtěl vědět. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Měla by česká armáda nějakým způsobem pomoc evropským spojencům na těch schengenských hranicích, měla by se Česká republika nějakým způsobem aktivně zapojit do té ostrahy schengenského prostoru? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To jsou dvě otázky. Na tu druhou odpovídám jednoznačně ano, protože je pro nás výhodnější, abychom bránili vnější hranici Schengenu, než vytvářeli vnitřní hranice. Mimochodem, občas se říká, že schengenský systém selhal. Neselhal. Selhaly některé země, které ho prostě nerespektují nebo nerespektují pravidla hry a nechrání tu vnější hranici. Pro mě je mnohem racionálnější, aby Česká republika pomáhala s ochranou vnější hranice, pokud o to někdo bude stát, anebo abychom tlačili na to, aby o to někdo stál. Protože zřizovat tady vnitřní hranici je podle mě škoda. Jestli je na Evropské unii něco pozitivní, tak je to ten volný prostor reprezentovaný schengenským systémem. A jestli to máme obětovat, jak už některé státy hrozí, tak je to velká škoda. Ale podívejme se na ta čísla, která jste tu zmínil. Ano, představitelé armády říkali, můžeme uvolnit, myslím, 1800 lidí na ochranu naší vnitřní hranice bez problému, s problémy 2500, ale to už pocítíme. A co to bude ale znamenat? To žádnou hranici chránit nebude. Vezměme si tu nešťastnou dobu komunismu, to tam bylo na hranicích, myslím, 8000 vojáků, kromě toho tam byly ploty, zábrany a dneska by nestačilo prostě 2000 vojáků, které jsme schopni uvolnit. Čili cesta k tomu, že budeme budovat tady vnitřní hranice, není cesta dobrá. Ale, a to je podstatné, toto je na tom nejpodstatnější, my na to musíme být připraveni. Jestli prostě některé jiné evropské země začnou rozbíjet Schengen a znovu se vracet k vnitřním kontrolám, tak my musíme být připraveni chránit svoji vnitřní hranici nebo vnější hranici České republiky. A tady se obávám, že třeba některé kroky, které dělá vláda, k tomu příliš nenapomáhají. Jenom bych tady připomenul, když tu sedím s panem ministrem obrany, že vláda se zavázala, že bude zvyšovat prostředky na obranu až do výše 1,4 procenta HDP. My jsme chtěli 2 procenta, to vláda nechtěla. Zavázala se 1,4. Podívejte se na výhled rozpočtu. Jsme na číslech 1,02. Ne 1,2. Dvě setiny - 1,02. Budeme se blížit v příštích letech k číslu 1,06 procenta, ale ne 1,4. A to je podle mě obrovský nedostatek. Tady se divím, že pan ministr, který je ze stejného hnutí jako ministr financí, si nebouchne do stolu a v těch kritických časech neprosadí větší prostředky na armádu, které fakt potřebujeme. A tam nestačí říct, že jste vyjednal 4 miliardy. Vláda neplní závazek, který jste si sami dali, že dosáhneme 1,4 procenta HDP  do roku 2020.


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/: 

Já nevím teď, jestli ještě máme téma migrace nebo jsme přešli k rozpočtu... 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ještě jsem se chtěl... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To s tím souvisí. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ještě jsem se chtěl zeptat... 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/: 

Já vím, že to s tím souvisí. Já jsem myslel, jestli ještě se můžu vyjádřit k tomu prvnímu tématu. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Samozřejmě. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Samozřejmě, že posílení vnější schengenské hranice je jakousi jasnou prioritou a že se na něm chceme aktivně podílet, chceme, aby bylo, pokud možno, protože všechno je teď logisticky, i technicky i politicky dost složité, vždyť mluvíme o válečných zónách, aby ta záchytná střediska byla tam v těch místech, kde je ten problém, pokud možno, aby tam mohlo dojít k té registraci. A když to není možné, protože tam prostě zuří válka, tak aby taková centra byla zřizována z nějakých soustředěných evropských prostředků, na které se budou skládat jednotlivé členské státy, protože to nemohou zvládnout ty hraniční státy, aby ta střediska byla na hranicích toho Schengenu a aby docházelo k přesné identifikaci, evidenci těch lidí, aby byla jasně oddělená ta migrace, která má právo na azyl, to znamená, že prchá před, dejme tomu, konkrétním válečným konfliktem a ta emigrace ekonomická, kterou ty současné mezinárodní právní normy, kterými jsme vázány, vlastně neanalyzuje, nedefinuje, neodlišuje přesně. Čili to je zase dlouhodobý úkol, aby celý ten právní rámec prošel nějakou aktualizací, která bude reflektovat tu současnou situaci, čili... 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Říkal jste o těch táborech, pane ministře. Jsou to plány nějaké nebo už se schyluje k nějakým činům? 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/: 

Já věřím, že se schyluje k činům, protože se sejdou ministři zahraničí, pokud se nepletu, příští týden v Bruselu, je teda trošku tristní, že ministři obrany se sešli minulý týden v Lucemburku a vlastně toto téma tam bylo okrajové, protože nebylo na agendě. To trochu reflektuje tu topornost, s jakou se bohužel ta Unie pohybuje. Je také nutné daleko razantněji a s veškerými společnými silami se postavit tomu pašeráctví a tomu byznysu, který je miliardový v dolarech. A jehož výnosy vedou asi velmi daleko a široko, protože se tím skutečně příliš mnoho nedělá. Máme docela přesně popsanou tu cestu, jak to vypadá, když si jako uprchlík třeba, který jde přes Libyi a Středozemní moře do Itálie a nahoru na sever, jaké jsou ty jednotlivé etapy. Je to na internetech, v podstatě se to nabízí jako zájezd all inclusive. Je to neuvěřitelné, že něco takového je možné a my diskutujeme o tom, jestli budeme potápět čluny nebo nebudeme potápět. Je pravda, že na to potřebujeme rezoluci Rady bezpečnosti. Na tu potřebujeme, aby to Rusko nevetovalo. Těch věcí je strašně moc, ale je potřeba skutečně to dát do pohybu a Česká republika v tomto musí být aktivní a musí předkládat návrhy konkrétní. Není tady bohužel na to prostor a čas, ale my i jako hnutí jsme si na to vypracovali teď nějaký konkrétní materiál, kde to je právě rozděleno na krátko, středně a dlouhodobé úkoly. A ty budeme se snažit prosazovat. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jenom v rychlosti, pánové. Jak vidíte tu budoucnost té uprchlické krize, kam se to vyvine. Jak to bude pokračovat? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já bych ještě jako opravdu na to rád reagoval, protože, je dobře, že pan ministr vyzývá k nějaké akci. Ale nějaká akce by měla být. Občanská demokratická strana začátkem července představila jasný pětibodový plán, co se má dělat v téhle krizi, bojovat s pašeráky, chránit vnější hranici, omezit výhody sociálního státu, podpořit návratovou politiku, rozvinout rozvojovou politiku, zavést informační kampaň vůči těm uprchlíkům. To všechno jsou jasné body. Já jsem od vlády vůbec nic neslyšel. Tady jsou konkrétní body. Ať nám pan ministr řekne, jaké konkrétní body má Vláda České republiky. Já jsem slyšel od třeba ministra vnitra - nás se ta krize netýká. Druhý den v Břeclavi zadržela česká policie 200 běženců. To jsou přece jasné důkazy toho, že se nás ta krize týká a bude se nás týkat. Já bych očekával od vlády, že se k tomu nějak postaví. Podívejte se, nebo ať se každý občan podívá na program jednání Poslanecké sněmovny příští týden. Vláda nám tam připravuje různé návrhy zákonů, strašně důležitý, jako že budeme všichni v noci nosit reflexní vesty, když půjdeme z obce do obce, nebo že nějaký nápoj musí být levnější než pivo, ale nikde tam není debata vládou zařazená o migrační politice. Vždyť to je přeci věc, o které mluví celá Evropa, o které mluví každý člověk, když se setká s jiným člověkem u nás v hospodě, nebo kdekoliv, tak přece se k tomu musíme postavit. Vláda musí říct, co chce dělat, jaká vidí rizika, jaká budou opatření. To, že to dělá Občanská demokratická strana, je pěkné, ale my to chceme po vládě. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak je vidět, pane ministře, měli byste podporu opozice, kdybyste začali prosazovat nějaké takovéhle razantní kroky. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

To jsem velmi rád. Já si nemyslím, že vláda... 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Tak toho využijte. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

...jako mlčí, nebo že, že nekoná. Já myslím, že i to, to nejkonkrétnější z nedávné minulosti, že tady byl jakýsi summit V4 a že se sejde v pondělí premiér s rakouským a slovenským premiérem, znovu samozřejmě k téhle té problematice je docela nějaká aktivita patrná. A myslím si, že kdokoliv četl jeho včerejší interview v Právu, tak že tam ta konkréta najde. A já jsem rád, že některá ta konkréta, které tady pan předseda Fiala jmenoval, jsou totožná s těmi našimi a zároveň ale znova nejsou vůbec snadná k realizaci. Ale k tomu bych ještě přidal, že bychom měli maximálně se snažit kultivovat tu vnitřní debatu, protože to já už říkám opakovaně, že některá tato vnější ohrožení ale můžou samozřejmě vyvolat i ohrožení vnitřní. A v některých případech ta naše vnitrostátní debata je skutečně extrémní, je nebezpečná, vyvolává vlny jakési neřízené xenofobie, bohužel někteří nezodpovědní politici se na tom snaží získat nějaký pochybný politický kapitál a tomu bych taky měli být schopni čelit a vysvětlovat to lidem, ne, že nechápat jejich obavy. Jejich obavy jsou legitimní, ale jde o to je přesvědčit o tom, že jsme, a tentokrát si myslím, rukou nedílnou a spojenou, že to je přesně to téma, kde by se měla vlastně koalice i s opozicí sjednotit na nějakém základním minimu, které je prostě pro občany této země prospěšné. Ale já si myslím, že se to stane, jsem v tom optimistou.  


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Zaznělo tady, že byste měl bouchnout do stolu a říct si o víc peněz. Tak budete bouchat do stolu, příští týden, mám dojem, ve středu, že se bude jednat o rozpočtu? 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Ano, to když pan kolega dovolí, tak když jsem slyšel ten názor, tak jsem byl příjemně zklamán, protože to je opakování toho, co já slyším a já na to mohu pouze říct to, co už jsem také vyslovil. To znamená, že já jsem se odrážel z nějakého čísla, já jsem se odrážel z nějaké hladiny toho rozpočtu, z toho totálního podfinancování a že to, co samozřejmě vzhledem, a to pan předseda velmi dobře ví, vzhledem k růstu HDP, který je poměrně vysoký, tak samozřejmě ten poměr percentuální vlastně neroste tak, jak bychom si představovali, ale to absolutní číslo, ty 4 miliardy, prostě není málo. To je skoro 10 procent rozpočtu. A my ani neřešíme jako velký problém rozpočet roku 16 pro armádu a ministerstvo obrany, ale to, co je ještě problém, a je to otevřené a budeme o tom jednat a ta jednání budou asi docela tvrdá, jsou rozpočtové výhledy na rok 17 a 18. Protože já chápu, že ODS hlídá 1,4 v roce 20, tomu rozumím. My děláme všechno pro to, abychom to také hlídali. Ale málokdo se vám zaváže v roce 15, jaký budete mít rozpočet v roce 18, notabene nebo 19, a to už ani nebude moc tato vláda ovlivnit. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Vaše koalice se k tomu zavázala, pane ministře. Vaše koalice řekla 1,4. My jsme chtěli 2 procenta. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/: 

No to je nereálné samozřejmě. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

A vy jste řekli 1,4 procenta a znali jste ta čísla z minulosti, to je váš závazek a ten musíte dodržet. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Ano, ale myslím si, že ten nárůst je jako z dob vlády ODS zcela nebývalý. To je absolutně nesrovnatelné, co jako jde do obrany a do armády. Čili v tomto si myslím, že máme svědomí naprosto čisté, ale tam jde o to, aby ty výhledy byly nastaveny správně, protože ty akvizice prostě se nedělají z roku na rok. Vysoutěžit něco tak nákladného a složitého jako jsou třeba vrtulníky, prostě vyžaduje minimálně, 2,5 - 3, ale i třeba 4 roky, protože ten proces prostě nemůžete úplně do všech důsledků ovlivnit. A abychom to mohli rozjet a nepostupovali proti zákonu, tak potřebujeme vědět, jestli v roce 18 budeme schopni splácet, tak proto ty výhledy a tam panu poslanci rozumím a tam i mě podpořil výbor pro obranu napříč stranami, že tam je to potřeba ještě doladit. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Jenom jedna věta. Každý, kdo rozumí rozpočtu, ale ví, že když si stanovíte ve střednědobém výhledu, že na armádu dáte 1,06 procenta hrubého domácího produktu v roce 18, že nemůžete dosáhnout čísla 1,4 procenta v roce 2020, prostě nemůžete. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak je vidět, rozpočet bude ve sněmovně velmi třaskavé téma. A dá se předpokládat, že stejně třaskavé téma bude i třetí čtení, jestli se nepletu, zákona o elektrické evidenci tržeb, který je klíčový pro vašeho předsedu pana Babiše. Ten chtěl, aby ten zákon začal platit od roku 2016. Nakonec byl stanoven duben 2016 a minulý týden premiér na této židli prohlásil, že to bude polovina roku 2016. To nezní jako úplně úspěšné prosazení klíčového zákona? 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Mám říct, že nezní nebo zní? Podívejte se, ta diskuse mně přijde, s prominutím, nedospělá. My přece všichni víme, že tady nějaké úniky jsou. Prostě všichni víme, že na jednu stranu jsme tlačeni vzhledem k hospodářskému růstu, jak to, že nesnižujete dynamičtěji rozpočtový deficit a na druhou stranu dávejte víc do armády, nehlídejte tolik výběr daní..., to se navzájem jaksi neguje ta kritika opoziční. Vždyť je to přece zcela jasné, když vám neustále tady někdo nabízí, chcete to s papírem nebo bez papíru, tak asi není něco úplně v pořádku. Já vám řeknu, já jsem byl pár dnů u moře v Chorvatsku letos. Když přijedete v 8 ráno na parkoviště u pláže, kde je budka, není tam nikde nikdo a v té budce je 15letý kluk a vy zaplatíte 15 korun za parkování na celý den a jedete dál, tak za vámi běží postavička a cpe vám ten papírek. Když jdete koupit rybu ráno, tak vám ten rybář u té loďky vyndá prostě věc, která je velká asi jako 3 mobily a z toho vám vyjede ten papírek. Ale když jedete přes naší hranici u Mikulova a chcete si, s prominutím, u poslední Shell odskočit, tak tam je ten turniket, jedna fronta dámy, druhá fronta páni a z toho turniketu neleze nic a ten pán vám řekne - ono se to rozbilo. A máte stroj na peníze. Stroj na 15 korun za jedno použití. Takže jestli tito lidi jsou proti, tak těm se nedivím. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Elektronická evidence tržeb vám jako ODS velmi leží v žaludku, dokonce jste sepsali 10 argumentů proti EET a 10 lží, kterými je úředníci ministerstva financí snaží otočit ve prospěch hnutí ANO. 12,5 miliardy je argument Andreje Babiše. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Jenom krátká reakce na tu kompetenci či nekompetenci. To, co říká ODS o rozpočtu, je naprosto správné, je to zcela kompetentní. Naopak je nekompetentně sestaven rozpočet vaší vládou, protože v době ekonomického růstu, kterému se těšíme a jsme za to rádi, tak připravit rozpočet s deficitem 70 miliard korun, což se blíží deficitu z roku 2013, když jsme měli ekonomické problémy, to bylo 80 miliard, je prostě nezodpovědné a naprosto diletantské. A když se podívám na ten rozpočet, požadavky ministrů na ministra financí navýší ten rozpočet o 16 miliard. Tak co udělá pan ministr Babiš? O 16 miliard zvýší příjmy. Jestli má takovou vatu v tom rozpočtu, tak to je podle mě celé postavené na vodě. Ale pojďme k elektronické evidenci tržeb. Já jsem naprosto jednoznačně pro to, aby se dodržovaly pravidla hry. Vždycky jsem pro to byl a trvám na tom i v politice. Tady nejde ale o pravidla hry. Dneska těch kontrol na ty živnostníky je strašná spousta, máme takový kontrolní systém, jaký snad není nikde, to se podobá románům Franze Kafky. Takže kontrolovat můžete, koho chcete. Ten problém je, že tady a priori říkáte, vy všichni živnostníci a podnikatelé, kteří děláte nějaký typ služeb, vy chcete podvádět, vy všichni zákazníci chcete podvádět. Tak na vás všechny uplatníme nějakou kontrolu. A ten problém ještě největší není v té kontrole, ten problém je v té elektronické centrální evidenci, bude nějaký systém, budou proudit data, ta data se dají zneužít o tom, co se kde prodává, jak, v jaké výši. Vždyť to je úplně na hlavu postavené. A já se pořád ptám proč? Máme kontroly, máme různé mechanismy, můžeme lidi kontrolovat. Víme, kde kdo podvádí, můžeme tam zasahovat, proč zavádět takovýto drahý nefunkční lidi buzerující systém? A já se musím ptát, jaké zájmy za tím jsou, jestli třeba to není snaha zlikvidovat ty drobné živnostníky a podnikatele. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak je vidět, pane předsedo, tak ODS nebo...
 

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Že by někdo likvidoval živnostníky v Chorvatsku, oni se... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Podívejte se na čísla. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Nepodložené takové jakoby výkřiky. Já myslím, že naopak tenhle ten systém likviduje ty, co platí. Ti, co nezaměstnávají načerno. Ti, co platí zdravotní, sociální. A máme určitě ve svém okruhu případy nebo známé, kteří jsou střední nebo menší podnikatelé, které to prostě pokládá, protože podnikat podle pravidel je potom v té konkurenci v podstatě devastující úplně, to prostě nefunguje. Čili, já si myslím, že těch lidí, kteří vykazují zanedbatelné roční zisky a staví dům pro své 18leté potomky a jsou na 4 dovolených ročně, že jich je plná republika. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak je vidět, tak... 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

To je docela hanba. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

... tak elektronická evidence tržeb bude, bude ještě velmi diskutovaným tématem... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já řeknu jedno číslo, to je prostě, vy jste řekl... 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jedno číslo. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano. 12,5 miliardy. 12,5 miliardy předpokládá ministerstvo financí, když se to bude týkat 300 tisíc lidí a když se to bude týkat 600 lidí, tak se podívejte na to, jaké ty argumenty vlastně jsou. Kdo má argumenty na vodě? Je to ministr Babiš, který má prostě snahu prosadit elektronickou evidenci tržeb, což je mimochodem jediná věc, kterou ve vládě pravděpodobně prosadí, protože jinak hnutí ANO zcela jednoznačně realizuje program sociální demokracie a zavádí tady socialismus v míře naprosto netušené. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jenom v rychlosti, pane ministře, ještě odbočíme od těchto argumentů. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Pan ministr Babiš je přítomen... 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ale tak stejně bych ho ještě zmínil v poslední otázce. Oznámil, že by chtěl změnit volební systém. Prohlásil, že by měla vládnout jedna strana, potom by občané spočítali a v příštích volbách by rozhodli. Vláda jedné strany. Jak to myslel váš předseda? 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Určitě ne tak, jak cítím v tom podtextu. Myslel to samozřejmě... 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ono to tak vyznělo, měla by vládnout jedna strana. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Možnost skutečně v tom volebním období něco realizovat. Protože co se stane teď, ať už ty důvody jsou pro někoho relevantní nebo nejsou, tak se stane to, že na příští schůzi budeme slyšet nekonečná rétorická cvičení, budou se vyhlašovat nekonečné pauzy, bude se obstruovat. A co se stane? Stane se to, že tady nějaká vláda vzešla z demokratických, o tom snad nepochybujeme, voleb, která má docela solidní většinu, nemůže realizovat svůj program. A to je demokratické v tom jí bránit? Vždyť vlastně to dělají sami proti sobě. Oni by nám měli dát tu šanci, abychom teda vládli a ukázali, jak to děláme špatně a oni pak slavně zvítězí a přijedou na bílém koni. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Taková byla dnešní Partie, kterou odehráli ministr vnitra Martin Stropnický za hnutí ANO. Děkuju vám, pane ministře. 


Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/:

Já děkuju za pozvání. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

A Petr Fiala, předseda ODS. I vám, pane předsedo, děkuji za názory a za návštěvu ve studiu. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Na shledanou. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Kdo měl lepší argumenty? Čí názory vás oslovili? To už je jen a jen na vás. Děkuji vám za pozornost. A jen připomínám, že témata, o kterých bude příští Partie, mohou přinést už dnešní zprávy, které tady u nás na Primě začínají v 18:55. Přeji vám všem neobyčejně krásný den.