7. září 2015

Historie se opakuje. Vláda se znovu chystá rozházet peníze občanů

Bohuslav Sobotka se nepoučil ze svých chyb z doby, kdy byl ministrem financí. Ekonomika tehdy rostla slušným tempem, přesto dramaticky rostl i deficit státního rozpočtu. Očekával bych, že si premiér Sobotka vezme ponaučení a ve chvíli, kdy má šanci na ekonomický reparát, nedopustí, aby se tato chyba opakovala.

Bohužel marně. Ekonomika znovu po celosvětové krizi roste, premiér Sobotka a ministr financí Babiš se však opět rozhodli peníze daňových poplatníků rozházet. Nešetří se, dělá se přesný opak. Příkladem takového rozhazování je návrh zákona o státním rozpočtu pro rok 2016, kdy bude vláda rozhodovat i o počtech státních zaměstnanců. Zatímco v letošním roce (2015) navýšila vláda provozní výdaje ministerstev o 10 mld. Kč, v návrhu rozpočtu na příští rok dojde jenom u výdajů na platy státních zaměstnanců k nárůstu o 9,8 mld. Kč. Počet státních zaměstnanců stoupne o 12 276 osob na celkových 436 238.
 
Návrh rozpočtu na rok 2016 je dalším pokračováním nesmyslného utrácení státu. Navýšení počtu zaměstnanců Ministerstva financí o 638 osob, Ministerstva pro místní rozvoj o 359 lidí, Ministerstva zemědělství o 266 osob a Ministerstva práce a sociálních věcí o 470 zaměstnanců nelze žádným nárůstem agendy vysvětlit. Ukazuje se, že jediným reálným cílem této vlády je zvětšování státu a vytváření co nejširší skupiny osob na něm závislé. Hlavním cílem navýšení příjmů státu pomocí EET je tedy vybrat peníze na další státní zaměstnance.