7. září 2015

Imigranti nesmějí být záminkou pro omezování svobod

Imigrace z kulturně a nábožensky odlišných civilizačních okruhů je pro české občany novou skutečností, a proto na ni reagují s obavami. Lidé mají strach z bezpečnostních, sociálních, kulturních a také zdravotních rizik.

Současný masivní migrační příliv z Blízkého východu a severní Afriky, ale také ze zemí subsaharské a východní Afriky není přechodnou záležitostí. Problémy, které současnou migrační vlnu způsobily (občanské války, náboženský extremismus, chudoba apod.) nejsou snadno a rychle řešitelné.  Na hranicích EU je v současnosti i více než 25 milionů lidí, které tyto okolnosti postihly.

Migrační politika státu je citlivou oblastí, neboť zasahuje do suverenity státu, jeho vnitřní i vnější stability a bezpečnosti. Migrace je dnes navíc problémem nadnárodním, a proto strategie České republiky musí zahrnovat součinnost na unijní či mezinárodní úrovni.

Nová opatření na národní i unijní úrovni se však nesmí stát záminkou pro omezování svobod občanů (jako je například svoboda pohybu v rámci EU) a nesmí vést k potlačování naší kultury a tradic.

Abychom problém imigrace omezili a zvládli, je třeba učinit řadu kroků. Musíme navýšit rozvojovou pomoc v krizových zemích. Zavázali jsme se, že letos vydáme na tuto pomoc 0,33 % HDP, ve skutečnosti dáváme jen zhruba třetinu. Musíme více chránit vnější hranici EU a za touto hranicí vytvořit záchytná centra. Nejenom v severní Africe, ale také např. v Makedonii nebo Srbsku, na tzv. balkánské cestě. Je také třeba více investovat do informační kampaně vysvětlující rizika nelegální migrace jak v zemích, odkud uprchlíci přicházejí, tak také imigrantům, kteří se již v EU usadili a lákají sem své příbuzné. Důležité je také zpřísnění trestů pro převaděče, obchodníky s lidským neštěstím, aby se jim tato činnost nevyplatila. 

Výše zmíněné kroky nejsou vyčerpávajícím přehledem, pouze návrhem některých opatření, která by pomohla nám i lidem, kteří v současnosti utíkají ze svých domovů. Musíme spolupracovat s dalšími státy, ale nesmíme se tvářit, že se nás problém imigrace netýká a přehazovat veškerou odpovědnost na ostatní. Současná imigrační vlna je největším aktuálním problémem Evropy, je krizí i výzvou, na jejímž řešení se musíme aktivně podílet.

 
http://pfiala.cz/  •  FACEBOOK  •  TWITTER