11. července 2015

Vláda zasáhne zavedením EET spoustu poctivých živnostníků a zkomplikuje jim život

Hostem hlavní zpravodajské relace TV NOVA byl v živém vstupu místopředseda ODS Martin Kupka. Hovořil o plánu vlády zavést registrační pokladny.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout v archivu TN.CZ.


Petr SUCHOŇ, moderátor:

Přinesou registrační pokladny víc škody, nebo užitku? Takové starosti si dělá řada podnikatelů. 


Renáta CZADERNOVÁ, moderátorka: 

Elektronická evidence tržeb, díky které bude finanční správa hned vědět o každé jejich transakci, se má týkat asi 600 tisíc obchodníků. 


Petr SUCHOŇ, moderátor:

Co tedy registrační pokladny budou znamenat v praxi, podívejte se. 


Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/ (záznam): 

Hlavní cíl je narovnání podnikatelského prostředí. Stejné podmínky pro všechny. V naší zemi je plno poctivých živnostníků a jsou tady i takoví, který daně neplatí a parazitují, de facto, na těch druhých. 


Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka:

To jsou podle Andreje Babiše hlavní důvody pro zavedení registračních pokladen, od kterých si slibuje ročně až 10 miliard navíc do rozpočtu. Začít by s nimi chtěl už v únoru v testovacím režimu. Opozice chce ale schválení pokladen, kterými se Babiš inspiroval v Chorvatsku, zdržovat nejradši prý až do konce volebního období. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/ (záznam): 

V Chorvatsku se žádné, žádné zlepšení výběru daní nenastalo. Řada firem a živnostníků skončila. 


Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka:

Evidence tržeb se má nejprve týkat jen hotelů a restaurací. Po čtvrt roce pak i maloobchodu a velkoobchodu. O dalších sektorech se rozhodne. Výjimku mají dostat školní jídelny, linkové autobusy, nápojové automaty, sociální služby, energetika, ale i poštovní služby. 


Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/ (záznam):

Nejsou to rovné podmínky pro všechny. Je to zvýšení diskriminace, protože na někoho to uplatnit chcete, a na někoho jiného to uplatnit nechcete. 


Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka:

Ministerstvo financí živnostníky uklidňuje, že je připojení k systému vyjde jen asi na 9 tisíc korun. Potřebuje jen chytrý telefon s internetem a tiskárnu. A navíc dostanou od státu jednorázovou slevu 5 tisíc korun. Jako ústupek restauracím jim navíc ministerstvo sníží DPH z 21 % na 15 %. Michaela Šmídová, televize Nova. 


Petr SUCHOŇ, moderátor:

A s námi je teď živě ve vysílání jeden z kritiků registračních pokladen, místopředseda ODS Martin Kupka. Dobrý večer. Co přesně vám na návrhu vadí?  


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Dobrý večer. Je to především tak, jakoby vláda šla s kanonem na komára. Zasáhne tím spoustu poctivých živnostníků a podnikatelů, zkomplikuje jim život. Pravděpodobně řadu z nich otráví. Konečně v tom zmiňovaném Chorvatsku se nestalo to, že by to přineslo vyšší výběr daní, ale skončilo 6 tisíc podniků a 33 tisíc živnostníků. V přepočtu na české podmínky by to mohlo znamenat konec 15 tisíc podniků a 110 tisíc živnostníků. To je samozřejmě obrovské číslo a obavy s tím spojené samozřejmě míří k tomu, že pro veřejnost, pro lidi budou komplikovanější podmínky, bude se možná i zdražovat a může to znamenat, že se třeba zejména na venkově k některým službám nedostanou, protože místní hospodský to prostě už neunese a pověsí svoji živnost na hřebík. 


Petr SUCHOŇ, moderátor:

Ale zastánci registračních pokladen zase říkají, že se na daních vybere mnohem víc, prý až 10 miliard, protože to takzvaně vyhmátne ty ne úplně poctivé živnostníky. S tím tedy nesouhlasíte?  


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Ministerstvo financí tady uvádělo číslo 10 miliard v případě, že se mělo jednat o 600 tisíc podnikatelů a živnostníků, teď je to 300 tisíc v tom zaváděcím režimu a ministerstvo financí uvádí stejná čísla. Tak to pro každého, kdo o tom přemýšlí, znamená, že něco není v pořádku. Nemáme žádnou přesnou analýzu, co to přinese. A můžeme-li se podívat do zmíněného Chorvatska, tak tam to opravdu zvýšení výběru daní nepřineslo. Tak to je přinejmenším podezřelé a česká vláda by v tomhle ohledu měla dát na stůl jasné argumenty a říct, jak to tedy vlastně bude a jaká je přesná analýza. To zatím stále chybí.  


Petr SUCHOŇ, moderátor:

Pane Kupko, děkujeme za váš čas. Hezký večer.  


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:

Na viděnou. 

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
uvolněný starosta obce
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení