MUDr. Roman Kraus, MBA

kandidát do Senátu, volební obvod č. 60 – Brno-město

Přispět na kampaň

Politická příslušnost: ODS

Životopis

MUDr. Roman Kraus, MBA, je v prvé řadě lékařem, který se na základě svých profesních zkušeností stal uznávaným expertem na oblast zdravotnictví a jeho fungování. Vzhledem k tomu, že řídil dvě velké fakultní nemocnice, získal rovněž velké zkušenosti v oblasti ekonomiky, lidských zdrojů a komplexního zajišťování lékařské péče na nejvyšší úrovni.

MUDr. Roman Kraus, MBA, se narodil 27. 10. 1955. Vystudoval Lékařskou fakultu UJEP (nyní Lékařská fakulta Masarykovy univerzity), kde v roce 1981 promoval s červeným diplomem. První zkušenosti coby anesteziolog získával jako sekundární lékař v NsP Vyškov, následně na ARK FN u sv. Anny v Brně. V letech 1989–1991 pracoval v Jemenské republice jako lékař intenzivista. Od roku 1992 do roku 2005 působil jako primář ARK ve FN u sv. Anny.

V roce 1994 se stal lékařským náměstkem ředitelky FN pro chirurgické obory a v roce 2006 byl ředitelem Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Na přelomu let 2006 a 2007 se stal ředitelem FN u sv. Anny v Brně. Od roku 2007 do 2019 vedl Fakultní nemocnici Brno, která je druhá největší nemocnice v ČR a přední evropská nemocnice.

Za dob jeho působení se stala FN Brno prestižní nemocnicí. Bylo vybudováno komplexní traumatologické centrum, nové centrální operační sály, centrum pro popáleniny, nový heliport, došlo k modernizaci přístrojové techniky (PET/MR, CT), dále byly zahájeny práce na rekonstrukci psychiatrické kliniky a projektu výstavby nové porodnice.

MUDr. Roman Kraus, MBA, se zúčastnil mnoha odborných konferencí a seminářů v oblasti medicíny a zařadil se mezi přední experty na zdravotnictví v ČR.

Nikdy nebyl členem KSČ, ani spolupracovníkem či zaměstnancem STB.