Mgr. Jakub Navařík, Ph.D.

člen místní rady
radní statutárního města

Životopis

Posíláte mi své otázky - dotaz č. 5 a 6:- - - Dobrý den, za jakou pol. stranu kandidujete?

Co Vás pane vedlo změnit stranický plášť ?- - -

Dobrý večer,

dnes jsem si dovolil spojit dva dotazy, které spolu úzce souvisí. Jak se můžete snadno přesvědčit, do letošních komunálních voleb jdu společně s přerovskou ODS s heslem "Pomáháme městu" (zde se můžete podívat na hlavní body programu - http://pomahamemestu.cz/volebni-program/).

S tím souvisí druhý tazatel, který se mě ptá, co mě vedlo k tomu, že jsem "změnil stranický plášť". Tedy proč jsem změnil politickou stranu. To je trošku delší odpověď :)

Abych Vás uvedl do souvislostí, v roce 2014, krátce po návratu do Přerova - z Olomouce, kde jsem studoval - jsem totiž kandidoval jako nezávislý kandidát (nestraník) na kandidátce KDU-ČSL. Důvodem, proč tomu tak bylo je fakt, že kandidáti této politické strany mají dlouhodobě blízký vztah k sokolu, jehož jsem členem a kandidaturu mi nabídli. Řekl jsem si tehdy: "Proč to nezkusit, něco se naučím". V té době jsem se sokolu věnoval nějakých 16 let (jako člen loutkového divadla) a o veřejné záležitosti jsem se také zajímal. Samozřejmě jsem ale zvolen nebyl.

I přesto jsem ale dostal možnost zapojit se do práce pro naše město jako člen Komise pro cestovní ruch a kulturu. Zde jsme během čtyř let například vypilovali systém přidělování dotací v kulturní oblasti. Na to jsem obzvlášť hrdý. Současně jsem se také pravidelně účastnil mnohahodinových zasedání Zastupitelstva města Přerova. Ze 41 zasedání jsem chyběl tuším na 3, nebo 4. To vše mi umožnilo nahlédnout do fungování, respektive nefungování, našeho města. Nefunguje zde jedna zásadní věc - komunikace mezi lidmi. Současně jsem se také ale setkal s nepříjemným jevem. Ať děláte cokoliv, nikdy se nezavděčíte všem. A tak jsem poznal své odpůrce.

Přiznám se, že na začátku letošního roku jsem se rozmýšlel, zda vůbec chci kandidovat. Kdybych totiž náhodou uspěl, čeká mě ohromné množství náročné práce, za kterou sklidím především kritiku a osobní útoky. Zjistil jsem totiž, že pozitivní reakce si lidé obvykle nechávají pro sebe, kdežto o ty negativní se chtějí podělit se světem (filozofická vložka - proč jsou lidé tolik negativní?). Takže bych o spoustu času okrádal svou rodinu, a to jen proto, abych si nechal nadávat?

Ale ne. Nakonec zvítězilo rozhodnutí to nevzdat. Druhým těžkým rozhodnutím ale bylo - s kým kandidovat? A bude mě vůbec někdo chtít?

Bohužel v případě KDU došlo ke spojení s TOP09, což je pro mě problematické (původně se dokonce hovořilo ještě o třetím partnerovi, který je pro mě neméně problematický). Zbývalo mi tedy buď sebezapření, nebo hledání někoho, kdo je mi názorově blízký. 28. února jsem se sešel s Michalem Záchou, který mi představil, jakou má přerovská ODS vizi pro město. Současně mi i nabídl možnost podílet se na tvorbě volebního programu (mám připraveno pár zajímavých projektů). Po delší úvaze jsem se rozhodl přijmout nabídku nezávislé kandidatury na společné kandidátce ODS a osobností Přerova. U voleb mě tak najdete zde, na pozici číslo osm - avšak, stále jako nestraníka :)

- - -Máte také nějakou otázku? Můžete mi ji zcela anonymně položit prostřednictvím tohoto formuláře:https://goo.gl/forms/4BGW70nu2UDlw7RT2