18. září 2022

Dětská hřiště si renovaci zaslouží

Otázkou dětských hřišť v Libčicích jsme zabývali i v Komisi pro sport toto volební období. Je jich u nás několik. Místo, kde bydlím, je sídliště Sahara, proto bych nejdříve řekl něco ke zdejším hřištím.

Hřiště na Staré Sahaře

Patrně v nejzanedbanějším stavu, což dokládají i zmapovaná vyjádření místních, je přes 20 let staré hřiště na sídlišti Pod Saharou, přesněji na tzv. "Staré Sahaře". Navíc toto je objektivně asi jediné hřiště pro starší děti na území města. Jde o více úprav, které by hřiště přivedly k životu, ale zároveň není většina z nich nijak závratně finančně ani stavebně náročná (= stačilo by chtít).

Asfaltový povrch hřiště není nejpříjemnější, pokud se s ním potká koleno, loket nebo třeba brada sportujících dětí a mládeže. Bylo by ho dobré nahradit vhodným sportovním povrchem, který nezpůsobuje odřeniny a jiná zranění, jako současný asfalt. "Na čumendu" nemusíme chodit daleko. Hned za humny - v Úholičkách, naproti obecnímu úřadu, jedno takové mají.

Další potřebné úpravy jsou podstatně jednodušší. Vyměnit a ukotvit branky, aby vyhovovaly bezpečnosti i sportovním aktivitám dětí; stejně tak výměna košů na basket; nalajnování a určitě i dostavět chybějící část plotu, popř. jiné bariéry.

Za oplocením asfaltové plochy přiléhá hřiště pro menší děcka. Poslední dobou tu 3 houpačky doplnily dva prvky - skluzavka a stěna na lezení (které je spíš pro starší děti). To je rozhodně fajn, obě takovéto "atrakce" děti všeobecně rády využívají.

U paneláku č.p. 714 je jedno takové další s několika herními prvky, které poslední dobou přibily a za č.p. 712 ještě jedno hřišťátko. Aby vyhovovala úrovni roku 2022, bylo by hezké zejména to zadní dostatečně sekat a třeba přidat oplocení, což mají de facto všechna hřiště tohoto typu v naší zemi. Pokud bychom chtěli jít ještě výše, můžeme postavit jednoduchý přístřešek pro případ přeháňky.

Menší hřiště za č.p. 712 má proti ostatním šikovnou výhodu, totiž, přetahovací plachtu na pískoviště. Tak ho bezpečně ochrání proti výkalům a moči všech nezvaných živočichů a vždy, když jdu kolem a nehrají si na něm žádné děti, je plachta patřičně natažena = tedy každý rodič se chová zodpovědně, aby ochrana fungovala. Škoda, že obdobnou plachtou nejsou vybavena i další pískoviště.

Další hřiště

Ještě jsou tu další dvě dětská hřiště v Letkách, a to za kulturním domem a mezi bytovými domy nad vlakovou zastávkou. Doplnit potřebují podobně jako to ostatní libčická. Další hříště je ještě na půdě areálu AFK Libčice. Od ostatních se liší tím, že není veřejně přístupno mimo otevírací dobu zdejší restaurace, popř. mimo konání fotbalových zápasů / tréninků.

Poslední zmíním to bezesporu největší a nejlepší. Využívá ho i přilehlá školka a je neblíže centru města, Nad ním ale stojí otazníky. Ten menší se táže, zda-li je vhodné, aby ho užívala i dospívající mládež, která se sem stahuje. Těžko jí to brát za zlé, moc jiných míst pro posezení, natož vyžití, tu nemá.

Ten větší otazník stojí nad úplným uzavřením hřiště pro veřejnost. My jsme jasně proti tomuto plánu stávající radnice.

Workout

Workoutová hřiště, tedy pro dospělé a samozřejmě mládež, se posledních letech v okolí Libčic hojně staví. Nejlépe viditelné je asi to ve Velkých Přílepech mezi zastávkou autobusu a MŠ Jablíčko. Jedno malé máme v areálu Sokola, kéž by jich tu bylo více.

Věcí v našich krajích poměrně mladou jsou fitness hřiště / pohybové prvky pro seniory. Ty by se dobře hodily např. do nevyužitého parku vedle ZUŠ.

Ing. Tomáš Chrt

pokladník místního sdružení
člen strany
člen oblastní kontrolní a revizní komise