23. února 2023

Správa městského majetku je nekonečný proces

Petr Roubíček pracuje ve vedení města už druhé volební období. Staral se o resort rozvoje města a nyní má na starosti správu majetku. V jakém stavu je městský majetek a kde vidí příležitost pro úspory?

Jablonec nad Nisou spravuje majetek v hodnotě zhruba 6 miliard korun a aktuálně na jeho správu vydáváme zhruba 130 milionů ročně. Hospodařit za těchto podmínek je doslova umění možného.

Správu majetku dělíme do na bytový fond, nebytový fond, komunikace a majetkoprávní záležitosti

V oblasti správy bytového fondu vnímáme nájemce jako zákazníky se všemi právy a povinnostmi, které z toho plynou. Město je vlastníkem zhruba 800 bytů. Asi pětinu z tohoto množství se nám v uplynulých letech díky úvěru ve výši 20 milionů podařilo zrekonstruovat. V opravách chceme pokračovat, ale nyní už z vlastních zdrojů, jelikož současné úrokové sazby novým úvěrům moc nepřejí. Hledáme řešení, jak financování oprav nastavit, aby je v co největší možné míře pokryl výběr nájemného. Těžkou hlavu mi, s nadsázkou řečeno, dělají byty v centru, v historických domech. Jsou sice krásné, ale rozlehlé, o mnoha místnostech s vysokými stropy a není o ně příliš velký zájem, jsou energeticky náročné. Ale i tak vymýšlíme cestu, jak je vrátit do užívání slušným nájemníkům. Je to zároveň i krok k oživení centra, po němž Jablonečané volají.

Potom je tu správa nebytového fondu, kde jsou pro nás zákazníky jednotlivé městské organizace – školy, školky nebo sportoviště, a patří sem i městské komunikace. V této oblasti hledáme co nejefektivnější řešení ve smyslu užití peněz a zároveň minimálního omezování provozu. To stárnutí a opotřebení je vidět hlavně u sportovišť a rád bych to postupně změnil. Velmi důležitá je údržba a správa komunikací. Právě opravy městských ulic, chodníků a parkovišť tvoří největší položku v oblasti údržby městského majetku. Na jejich opravy letos vynaložíme 23 milionů.

Třetí skupinu tvoří majetkoprávní odbor, kde je to o tom, abychom v případě prodeje městského majetku postupovali s maximální péčí dobrého hospodáře. Rozhodně je v pořádku, aby si město ponechalo strategické pozemky. Tedy ty, které by mohly sloužit k dalšímu rozvoji města. A nebo také objekty, které se hodí v krizové situaci. Ať už potřebujeme při nějaké havárii přestěhovat např. mateřskou školu nebo třídu základní školy, řešit sociální problém, ale třeba i tak výjimečnou záležitost, jako je pomoc uprchlíkům v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Zbytný majetek je ale dobré prodat.

Energetické úspory

Vidím tři základní cesty, jak dosáhnout nižších nákladů na energetiku. První je jednoduchá a přirozená, co nás nestojí nic, a to je šetřit. Což se prokazatelně děje. Výrazný nárůst cen energií koncem minulého roku přirozeně vyvolal úsporu v městských zařízeních kolem 15 %.

Pak jsou tu opatření, která vedou k úspoře z technického charakteru. Tou nejvíce viditelnou je, a v budoucnu i bude, výměna veřejného osvětlení za úsporná ledková světla. První etapa je už hotová, nyní se rozbíhá druhá. Řádově jde o výměnu sedmi až osmi tisíc světel a chtěli bychom to, oproti původně plánovaným pěti letům, stihnout za tři roky. Ušetříme až 75 %, což se bude projevovat postupně v souvislosti s probíhající výměnou.

Třetí možností, jak šetřit, je energii vyrábět nebo pořizovat levněji. A zde je jednou z cest fotovoltaická elektrárna nebo, jakmile bude připravená legislativa, virtuální fotovoltaická elektrárna na principu komunitní energetiky. Tím se v současnosti zabývá Jablonecká energetická, a.s., která připravuje instalace fotovoltaických panelů na desítkách objektů v majetku města, hlavně na střechách mateřských a základních škol.