23. ledna 2023

Strach z voličů ODS v Jablonci?

Vyjádření poslance Petra Beitla k páteční návštěvě prezidentského kandidáta v Jablonci nad Nisou.

Organizátoři kampaně AB akci v Jablonci vůbec nezvládli. Mítink na náměstí nebyl ohlášený, auto s letáky bylo z náměstí vykázáno Městskou policií, protože porušilo několik zákazů vjezdu. Zástupce nákupního centra zakázal politickou kampaň v jeho prostorech, proto se celý štáb s AB přesunul do vedlejšího podniku, Domu vína, patřícímu členu jablonecké ODS (vyjádření majitele: https://denikn.cz/minuta/1061075/). Vinařství ve svém facebookovém příspěvku, kterým také reaguje na situaci, dále doplňuje, že jsou v podniku vítáni všichni slušní politici napříč politickými spektry, ale považují za hranou a protiprávní si neohlášeně vybrat prostory k focení kampaně.

Po opuštění provozovny se celá skupina dostala do nebezpečné tlačenice blízko Mírového náměstí. Naštěstí se strkanice obešla bez zranění.

Přitom většině problémů šlo předejít.

Stačilo, aby organizátoři využili standardní nástroje, opatřili si nutná povolení a informovali magistrát města a policii. AB není běžný občan a měl by si uvědomit, že bez řádného zabezpečení volebních akcí, vystavuje nebezpečí sebe, svou manželku i náhodné účastníky mítinku. Vtrhnout bez dovolení majitele, do soukromé provozovny se štábem, kamerou a fotografem je také nepřijatelné.

Vyhrocení situací na mítincích je smutnou realitou, kterou si pan Babiš zavinil sám svou agresivní rétorikou a chováním. Tvrzení, že „v Jablonci jsme měli strach z agresivity voličů pětikoalice a hlavně ODS“, je ubohá lež.

Podobné výroky jenom dále zvyšují vášně davu, který k voličům uvedených subjektů rozhodně nepatří.

Zachovejme, prosím, vzájemnou ohleduplnost i v této vypjaté době.

(foto Roman Posselt)

Ing. Petr Beitl