24. dubna 2015

O práci zastupitelů města za ODS

Jedním z nejdůležitějších dokumentů pro každé město je tzv. Program rozvoje města, který se zpracovává proto, aby byla jasná dlouhodobá vize, kam by se město mělo ubírat.

Byla to i jedna z priorit volebního programu ODS, a tak se  oba zástupitelé - Lambert Medřický ( již podruhé ) a Ivan Vydra stali členy pracovní skupiny, která už třetí měsíc zpracovává tento zásadní dokument pro období 2015 - 2020. Mimo jiné pojmenovává největší přednosti i zápory města, identifikuje největší problémy a popisuje rezervy a výzvy, kterých je potřeba využít. Snažíme se vycházet z dlouhodobých potřeb obyvatel, ze znalosti prostředí (neboť jsme se oba v Chrastavě narodili), nasloucháme lidem. Aktivně formulujeme požadavky v tomto dokumentu, který bude po doplnění výsledků z ankety, která byla zveřejněna na webu města a v Chrastavských listech, předložen ke schválení Zastupitelstvu města.

 

Další naší aktivitou je práce v pracovní skupině pro využití prostoru po zbouraném SEPPu. Je dobré, že se s touto nově vzniklou lokalitou počítá a že se hledá smysluplné i estetické využití ve spolupráci s odborníky. Zasazujeme se o zapojení širší odborné veřejnosti, ale také bychom rádi vtáhli do problematiky děti ze zdejších škol, např. formou soutěže.

 

V dubnu proběhlo další veřejné zasedání Zastupitelstva města. Mimo jiné na něm byl přednesen návrh na možnost přijetí úvěru z důvodu horšího výběru daní. V  této otázce jsme již při prvních signálech vyjádřili svůj názor. Podmínky, které banky nabízí, jsou sice téměř neuvěřitelně výhodné, přesto jsme na základě snahy o  pochopení systému, jak celý systém výběru daní funguje přesvědčeni, že se výběr daní zlepší (čemuž napovídá již výsledek z konce března ).

V žádném případě nesouhlasíme se zadlužením města a zastupitelstev v příštích volebních obdobích jen kvůli jednotlivému výpadku příjmů  města  a považujeme za prvotní řešení v oblasti hledání úspor. Pokud by přeci  jen vyvstala potřeba vzít úvěr na spoluúčast pro některou ze zásadních (!!) investic města (škola, rekonstrukce haly...), jedná se o zcela odlišnou záležitost, kde bychom se případnému odůvodnitelnému úvěru nebránili. S dlouhodobým úvěrem na běžnou spotřebu ale nesouhlasíme.

Před jednáním zastupitelstva obeslal ing. Lambert Medřický  jednotlivé zastupitele osobním dopisem, kde navrhl alternativní řešení.  Podstatnou část dopisu najdete na internetových stránkách ODS Chrastava (http://www.ods.cz/os.liberec/ms.chrastava).  Dopis  ale bohužel nenašel u zastupitelů za další volební strany žádnou odezvu.

 

Dále spolupracujeme s pracovníky Odboru rozvoje města při předávání námětů na  zlepšení vzhledu města, poukazujeme na nedostatky prováděných staveb a požadujeme  jejich  reklamace.

Upozorňujeme občany, že se mohou se svými problémy či podněty obracet přímo na pracovníky města či na nás, abychom případně jejich rozumné požadavky předkládali k řešení.

 

Pro doplnění uvádíme, že v kontrolním výboru působí z kandidátky ODS jako člen MUDr. Petr Hartl, a ve skupině pro Program rozvoje města pak opakovaně  i Mgr. Petr Medřický.

 

 

Ivan Vydra, Lambert Medřický