7. února 2013

Poslanecký den Ing.Radima Jirouta, MBA v Litomyšli

Dne 31. ledna se uskutečnil poslanecký den Ing. Jirouta v Litomyšli. Centrem zájmu nebylo však jen město, nýbrž i blízké okolí.

Centrem zájmu nebylo však jen město, nýbrž i blízké okolí. V rámci města poslanec vykonal oficiální návštěvu radnice, kde byl přijat starostou Michalem Kortyšem, navštívil také ofsetovou tiskárnu H.R.G. Spol. s.r.o. a Střední školu zahradnickou a technickou. Dále Ing. Jirout zamířil na návštěvu Zemědělského družstva Dolní Újezd.

Oficiálně byl poslanecký den zahájen na litomyšlské radnici přijetím starostou města Michalem Kortyšem. Debata, kterou vedli na přátelské úrovni, se dotýkala jak současného stavu města, tak i potenciálních plánů města do budoucna. Díky sdílení stejné politické příslušnosti k ODS nebylo možné se vyhnout tématu dopadů vládní politiky na město a občany, ani vnitrostranickým tématem. Oba představitelé se shodují téměř ve všem a dohodli se na další spolupráci. Starosta Kortyš se poté nabídl jako doprovod při pokračování poslaneckého dne.
Nejdříve bylo zamířeno do nedalekého Dolního Újezdu, kde byla sjednána návštěva Zemědělského družstva Dolní Újezd. Zde se přijetí ujal ředitel Ing. Jiří Jeřábek, který se společně s předsedou představenstva družstva Ing. Václavem Klejchem, stali průvodci podniku. Krátce a obsažně byl Ing. Jirout seznámen s rozsáhlým spektrem činností, na které se družstvo úspěšně zaměřuje. Primárně byla samozřejmě zmíněna rostlinná i živočišná výroba, zdůrazněno však bylo, že se věnují i výrobě skleníků, hydraulických hadic, kovovýrobě, servisním službám, prodeji pohonných hmot i provozu stanice technické kontroly a řadě dalších činností. Družstvo sleduje i moderní trend nejkratší cesty vlastních čerstvých a kvalitních výrobků ke spotřebiteli. V místní podnikové prodejně je možné zakoupit čerstvé masné výrobky od bouraných mas, vařených a uzenářských výrobků až po oblíbené sezónní speciality. V uvolněné přátelské debatě došlo na témata kvality českých potravin, která je velmi dobrá, bohužel ji díky tomu stíhá problém vyšší ceny, což české kvalitní potraviny znevýhodňuje na trhu. Dále se zúčastněni věnovali problému plánované výstavby rychlostní komunikace R 35 v okolí města Litomyšl, ale i aktuálnímu materiálu zemědělské koncepce, kterou zpracovává Ministerstvo zemědělství ČR pod vedením ODS.
Následně se poslanecký den přesunul zpět do Litomyšle. Zde již byla připravena návštěva Ofsetové tiskárny H.R.G. Spol. s.r.o., kde se delegace ujal Petr Lorenc, jednatel a majitel společnosti. Nejdříve proběhla prohlídka provozu, kde byly představeny vysoce moderní tiskařské stroje. Tiskárna navazuje na staletou tradici tiskařství v Litomyšli a snaží se tuto tradici zachovat a dále rozvinout, a to i přes silnou konkurenci internetu, jak zdůraznil pan Lorenc. Jeho tiskárna se věnuje širokému tiskařskému sortimentu s vysokou kvalitou provedení, mimo jiné je součástí tiskárny i Nakladatelství H.R.G. , Litomyšl, které minulý rok v listopadu vydalo svou první knihu. Společnost pana Lorence se taktéž pravidelně věnuje podpoře sociálních projektů v rámci sponzoringu.
Posledním místem oficiální návštěvy v rámci poslaneckého dne se stala Střední škola zahradnická a technická Litomyšl. Ředitel školy Ing. Ivo Jiránek seznámil Ing. Jirouta s historií i současností školy. V současnosti se skládá ze dvou oborově odlišných škol, přičemž technická část se zaměřuje na obory se zaměřením na logistiku a administrativu dopravy, výpočetní techniku a automatizaci mechanizovaných provozů, dopravní a servisní služby, aj. Druhá část školy, která se orientuje na zahradnictví, se zaměřuje na celou škálu odborné specializace, čemuž odpovídá i vybavení školy včetně plánů jeho rozvoje do budoucna. Namátkou bychom mohli zmínit výuku zaměřenou na floristiku, sadovnickou tvorbu, sadovnické kreslení, vazačství a aranžování, kreslení a modelování, biologii, ekologii či právo, ale třeba i chovatelství. Velice zajímavá byla ukázka exotických rostlin a chovu exotických zvířat. Nutno podotknout, že tento chov jej velice příjemně překvapil a vzbudil jeho pozornost, poněvadž jasně ukázal, že i střední školství lze dělat na velmi vysoké úrovni. Důkazem mu byla i statistika, kdy 25% studentů školy se účastní zahraničních stáží. Škola spolupracuje díky získaným grantům se školami v Německu, Polsku, ve Francii, na Ukrajině či na Slovensku. Mimo řadu jiných úspěchů je možné zmínit květinovou výzdobu uplynulého Plesu v Opeře, jenž je prestižní záležitostí i pro zavedené profesionální firmy. Ředitel školy Ing. Jiránek v diskusi zmínil dvě stěžejní témata, které jej jako pedagoga tíží. Prvním je stále klesající důraz na odbornost ve vzdělávacím procesu, jež se projevuje poté ve výstupech, druhým tíživým tématem byla nekoncepčnost státních maturit, ač se základní myšlenkou souhlasí. Tato škola umístěná v působivém prostředí se má zcela bezesporu čím pochlubit a zároveň nabídnout perspektivu svým absolventům. Návštěva Střední školy zahradnické a technické v Litomyšli byla příjemnou tečkou za náročným poslaneckým dnem.

Bc. Michal Slánička

předseda místního sdružení