12. února 2014

Návštěva členů a příznivců ODS Třebíč na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku

krátký popis průběhu a dojmů z plenárního zasedání v Evropském parlamentu ve Štrasburku prostřednictvím pozvání poslance Ivo Strejčka

Ačkoliv začátek výletu do Štrasburku byl plný zimy a ledu, ledovým se dozajista nestal. Díky pozvání od poslance Evropského parlamentu Ivo Strejčka byla uskutečněna v úterý 4. února 2014 návštěva plenárního zasedání EP ve Štrasburku. Po dohodě s panem poslancem byla oslovena členská základna Oblastního sdružení ODS Třebíč, aby měla možnost se blíže seznámit s fungováním této nadnárodní instituce, která ovlivňuje nemalou měrou i dění v České republice. Po výzvě netrvalo dlouho a místa v autobuse byla obsazena zájemci.

Jelikož vzdálenost Třebíče od sídla Evropského parlamentu je dosti značná, byl celý výlet naplánován do tří dnů. Odjezd byl v pondělí 3. února v ranních hodinách z Třebíče a cíl v hotelu, který byl vzhledem k obsazeným místům v okolí vybrán v cca 60 km vzdáleném německém městě Baden-Baden. Po ubytování a krátké poradě se většina účastníků vydala poznat večerní krásy tohoto padesátitisícového lázeňského města.

V úterý nás již čekal hlavní cíl našeho výletu - Štrasburk. Na minutu přesně se nám podařilo vstoupit do budovy EP. Vstup je podle přesného harmonogramu, jelikož do Evropského parlamentu proudí denně stovky podobných výprav. Po absolvování bezpečnostních kontrol nás přidělená průvodkyně dovedla do zasedací místnosti, kde na nás již čekal dr. Strejček a dr. Černoch, úředník parlamentu pro veřejné vztahy. Pan Černoch nás seznámil s historií a fungováním Evropského parlamentu, základními informaci a především strukturou této instituce. Po této informační přednášce se již ujal slova náš pan poslanec Ivo Strejček. Seznámil nás se svým pohledem na Evropskou unii a fungování Evropského parlamentu, Evropské rady a eurokomisařů. Následně pan poslanec odpovídal na rozmanité dotazy až do doby, kdy jsme měli půlhodinovou možnost sledovat samotné plenární zasedání. Sál, ve kterém zasedá 766 europoslanců, všechny zaujal, neboť v něm jednalo snad 15 poslanců EP.  Projednávanou problematiku ochrany občanů před bankovní krizí si  každý z nás mohl nechat přeložit do jednoho z 24 jazyků, které jsou do sluchátek europoslanců i návštěvníků v ochozech tlumočeny.

Po návštěvě EP si účastníci exkurze prohlédli samotné centrum kouzelného 237-tisícového města Štrasburk. Mohli obdivovat místní katedrálu a podle své libosti si projít památky a kouzelné uličky města s bohatou historií a architekturou. Po návratu zpátky do hotelu v Baden-Badenu již probíhala volná zábava, diskuze na pokojích či využívání služeb hotelu jako například bazénu, sauny či vířivky.

Středeční ráno již bylo ve znamenání návratu zpátky do Třebíče s dvouhodinovou zastávkou v bavorském Norimberku. 

Krátce po osmé večer jsme již vystupovali na místě, kde celý tento třídenní výlet začal a podle závěrečného potlesku v autobuse lze soudit, že se vydařil a účastníci zájezdu byly s tímto výletem nadmíru spokojeni.  

Martin Hladík

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení