19. srpna 2014

Slavičínské čtvrti Vlára a Malé Pole čeká proměna k lepšímu

Brali jsme ohled na připomínky občanů, kteří po dílčích úpravách volali, navíc chceme tyto části města komplexně zvelebit

Nová parkovací místa, chodníky, veřejné osvětlení i obnova zeleně. Na to všechno se mohou v letošním roce těšit obyvatelé dvou slavičínských čtvrtí Vlára a Malé Pole. Propojit je má i nová cyklostezka.

 Celá akce by měla trvat do konce září a vyžádá si celkovou investici zhruba šest milionů korun. Pro tento projekt se nám podařilo získat dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava. 

Mezi ulicemi Na Zastávce a Nad Ovčírnou a mezi prvním a druhým stupněm základní školy tak  začnou vyrůstat nová parkovací místa pro osobní automobily, stávající se opraví.

Nová zámková dlažba nahradí původní na chodnících pro pěší. Na plochách po zrušené silnici budou nově vysazeny stromy a keře. Kromě toho přibudou propojovací chodníky a nové veřejné osvětlení. Prostranství doplní odpadkové koše, lavičky pro odpočinek a také oplocení.

Podobné úpravy čekají také čtvrť Malé Pole, kde se budou kompletně opravovat mimo jiné i dvě autobusové čekárny.  Odhadovaná cena by měla být stejná jako u čtvrti Vlára, tedy kolem šesti milionů korun. 

Obě tyto městské čtvrti by nově měla propojit také cyklostezka se zpevněným povrchem ze zámkové dlažby. Stavba cyklostezky je ovšem závislá na dotaci, která by pokryla polovinu z plánovaného rozpočtu ve výši dva miliony korun.

Jedná se o dlouholetý požadavek občanů na výstavbu cyklostezky na velmi frekventovaném místě, kde je dnes možný průchod pouze za suchého počasí, protože se jezdí nezpevněnou polní cestou. 

Cílem je vést cyklisty mimo frekventované komunikace a využít nejkratšího možného spojení čtvrtí Vlára a Malé Pole. Tento náš krok  má přispět i k větší bezpečnosti dopravy ve městě.

Ing. Jaroslav Končický

člen místní rady
starosta
kandidát na starostu