10. dubna 2012

Jarní prázdniny

Jako rodiče si uvědomujeme, jak složité je zabezpečit program dítěte na jakékoli volno ve škole a proto jsme se rozhodli, že pro děti připravíme pobyt na horách o jarních prázdninách.

     Vyhlédli jsme si krásnou chatu v samém srdci Jizerských hor, nabídli účast nejen dětem z jiříkovského střediska mládeže a 12. února společně vyrazili na chatu AHOJ v Hraběticích.

     V mrazivém ránu jsme se sešli v Rumburku, batohy naložili do dodávky, kterou nám zdarma poskytla firma Podlahářství Turiščev a s dětmi vyrazili přes Liberec a Jablonec nad Nisou do zasněžených hor. Na místě nás kromě spousty sněhu a krásného počasí přivítala Lída Dvořáková, která se kromě organizace pobytu starala s přispěním ostatních o naše žaludky. Po ubytování jsme zmapovali okolí a byli jsme se podívat na rozhledně Slovanka.

     V dalších dnech jsme se rozdělili na dvě skupiny. Ti, kteří si na hory přijeli užít sjezdovek, využívali areál na Severáku. Někteří si sjezdovek užívali, další se ve sjezdu zdokonalovali a některé děti se na sjezdovkách naučili jezdit. To vše pod dohledem Lenky a Kamily Benešových, Věry Davidové, Radky Kamberské a  Petra Marka.

     Já s Filipem Schmutzerem a Luckou Metálovou jsme si s druhou skupinou užívali zimních radovánek, bobování a procházek. Všichni společně jsme v druhé půlce pobytu sledovali, jak mizí okna chalupy pod přívaly sněhu. Večery jsme na chatě AHOJ trávili u hořícího krbu, děti hráli deskové a jiné hry nebo jsme jim pustili pohádku.

     Den návratu se nám zkomplikoval, protože přes přívaly sněhu nedorazil z Jablonce autobus, kterým jsme se potřebovali dostat k vlaku. Prošli jsme se do Bedřichova a domů dorazili podle původního plánu.

     Prázdniny se vyvedly a já bych chtěl poděkovat všem, kteří se na přípravě a organizaci podíleli. Fotogalerie z prázdnin je na stránkách www.jirikov.info.

   Jan Dvořák, dobrovolník Salesiánského klubu mládeže.

Jan Dvořák

předseda místního sdružení
člen oblastní rady