20. října 2012

Prameny ODS nesmí vyschnout

Vzkaz voličů pravice zněl poslední dva týdny více než nahlas.

Vzkaz voličů pravice zněl poslední dva týdny více než nahlas. ODS ve volbách neuspěla. Nyní je nutné provést důslednou a složitou analýzu, která odpoví na jednoduchou otázku PROČ? Respektive co způsobilo, že voliči zůstali doma a nešli k volbám.

Existují různé varianty odpovědí na tuto otázku. Můj názor je takový, že voliči pravice ztratili důvěru k proklamacím, které jim politické elity slibují. Ztratili také orientaci v klíčových otázkách pro budoucí plánování jejich činnosti a v předvídatelnosti norem. Pro každého, ať je či není podnikatelem je neodhad situace a prostředí v nejbližším období velmi frustrující. Nebezpečí je, že frustrace občanů může ještě více frustrovat ekonomiku. Jistý vliv na volební neúspěch má bezesporu také "daň za vládní odpovědnost".

VI. kongres ODS v roce 1995 konstatoval, že Česká republika je v době končící transformace komunistické společnosti ve společnost otevřenou a svobodnou a že končí doba revolučních přeměn. Skoro na den přesně sedmnáct let po tomto kongresu došlo k významné renesanci komunistické strany v našich krajích. 

Co nám voliči také řekli?  Změňte styl politiky. Současná podoba a způsob, jakým jsou přijímány zákonné normy, nám voličům nevyhovuje. Jsou věci, které se nám nelíbí, a proto jsme zůstali doma. 

Na zmiňovaném kongrese byl také schválen politický program strany, ve kterém se mimo jiné píše:

"ODS byla a nadále chce být konzervativní politickou stranou. Vycházíme z tradic evropské civilizace, vzniklých a potvrzených v průběhu mnoha staletí. Ctíme základní roli rodiny v lidské společnosti. Ve správě věcí veřejných považujeme za základ zastupitelskou demokracii založenou na osvědčeném systému svobodné soutěže politických stran. Svou politiku stavíme na individuálních svobodách, podnikavosti, soukromém vlastnictví, rovnosti šancí - platných pro všechny občany bez ohledu na jejich rasu, původ nebo přesvědčení. Stavíme na konzervativních společenských hodnotách, obohacených řadou liberálních principů zakotvených v klasickém evropském liberalismu. Jde o praktický doklad toho, že oba tyto myšlenkové proudy mohou v rámci jedné politické strany vedle sebe nejen existovat, ale i vzájemně se pozitivně ovlivňovat.

Věříme, že konec 20. století je zároveň i koncem jedné tragické a zcela falešné utopie o sociální spravedlnosti, o plánované společnosti a o vědeckém řízení současnosti i budoucnosti. Komunismus zkrachoval, ale i ostatní zdánlivě přijatelnější modely založené na obdobných principech představují nemenší nebezpečí."

Text z politického programu ve vztahu k dnešní realitě : no comment. Obecně je jistě pro všechny členy a příznivce občanských demokratů stále aktuální. Je ale současná situace skutečně taková? Nedopusťme, aby prameny, které "lily" životadárné myšlenky do odéesáků nyní vyschly. Jsem přesvědčen, že je potřeba si základní myšlenky stále připomínat.  

PhDr. Jan Šlajs, LL.M.

člen strany
člen oblastní rady