8. října 2012

Nedotknutelnost soukromého vlastnictví je stále aktuální téma

Nadčasovost jednoho ze čtyř poděbradských artikulů ukazuje na dlouhodobé programové a ideové naplnění ODS.

Krajská zastupitelstva, stejně jako města, schvalují dokumenty, které se mimo jiné dotýkají  i soukromého vlastnictví občanů. Jední z velmi důležitých dokumentů je územní plán. V něm se mohou v rámci "veřejného zájmu" projednávat takové změny, například u liniových staveb, které ve svém konečném důsledku mohou mít tendenci k omezení soukromého vlastnictví. Tento postup je v rozporu s ideovým záměrem a ukotvením občanských demokratů. 

Je jistě dobré připomenout, že útok proti svobodě vždy začínal jako líbivý krok k pořádku. ODS nikdy nechtěla a nechce dělat líbivá řešení, která by v konečném důsledku znamenala silovou a mocenskou restrikci vůči občanům, resp. soukromému majetku. A už vůbec ne pod rouškou tzv. "veřejného zájmu", který nemusí znamenat veřejný, ale většinový zájem. Tedy zájem uskupení, které v danou chvíli má většinu ve sboru, který rozhoduje. 

Soukromé vlastnictví je jedna ze svobod, kterou ODS chrání a bude chránit i nadále. Získat svobodu není jednoduché, ale udržet si ji je mnohem složitější. 

Krajské reprezentace musí hledat taková řešení, která soukromé vlastnictví omezovat nebudou.  Zastupitelé za ODS toto budou mít vždy na paměti. Vždy se budeme při rozhodování ptát: za jakou cenu? Neomezujeme tím někomu jeho svobodu? 

PhDr. Jan Šlajs, LL.M.

člen strany
člen oblastní rady
kandidát do zastupitelstva Středočeského kraje