10. října 2014

Kulturu předků jsme povinni předat dětem

Jan Pijáček je dlouholetým starostou Vlčnova. Do Senátu kandiduje za ODS s podporou TOP 09, Starostové a nezávislí v obvodu č. 81, který zahrnuje Uherskohradišťsko, Horňácko a Veselsko. Spoluzakládal mikroregion Východní Slovácko, v němž tři roky zastával funkci předsedy. S Petrem Gazdíkem a dalšími kolegy založili celorepublikovou organizaci Sdružení místních samospráv ČR.

 


Budu vaší voličkou, protože vím, že jste člověk na správném místě. Přesto, dokážete žít někde jinde než doma, ve Vlčnově? 

Dobrý den, vážení čtenáři webu Slováckého deníku, jsem rád za tuto příležitost a rovnou přejděme k první otázce. Děkuji za podporu, stěhovat se určitě nikam nebudu, neumím si představit, že bych žil někde jinde než na Slovácku, ve Vlčnově. Je to pro mě nejkrásnější místo na světě, narodily se zde moje děti, postavil jsem si tu dům. Procestoval jsem hlavně Českou republiku, kde je spousta krásných míst, ale já jsem se rozhodl pro Vlčnov. 

Myslíte, že jako jeden senátor něco změníte? 

Jeden senátor určitě nic nezmění, ale já se můžu při prosazování svých názorů opřít určitě o podporu senátorů jak ODS, tak TOP 09 a STAN. A věřím, že i některých nezávislých. Jako starosta slovácké vesnice jsem spolupracoval se svými kolegy na změně zákona o rozpočtovém určení daní. Nebylo to jednoduché, ale přesto se nám ho podařilo změnit. A určitě se můžu opřít o více než tisíc členských obcí Sdružení místních samospráv ČR. Společně se nám podařilo například zablokovat rušení pošt a škol v malých obcích. 

Co je vaším cílem v politice? Jmenujte jen jeden, ne záplavu nic neříkajících věcí, prosím. 

Milá teto, škoda, že jsi neuvedla alespoň svoje křestní jméno, abych věděl, která z mých tet, žijících na Slovácku, mi položila tuto otázku. Určitě chci prosazovat omezení byrokracie, která ve svém důsledku postihuje samosprávy, ale i drobné živnostníky a malé zemědělce. V některých případech kvůli nesmyslné byrokracii nemůžou například vznikat pracovní místa. Nepřiměřenou byrokratickou zátěží si ministerští úředníci, případně ministři, zdůvodňují svoji potřebnost. 

Co si myslíte o postavení seniorů v této zemi? 

Žijeme v době, kdy se mladší lidé v mnoha případech stydí za svoje staré rodiče a společnost obecně by měla naslouchat zkušenostem seniorů, protože díky jejich zkušenostem se můžeme vyvarovat chybám a stavět na pevných základech zkušeností předcházejících generací. Určitě se máme od nich co učit. 

Jaký je podle vás největší rozdíl mezi komunální politikou a tou "velikou"? 

Komunální politik zastupuje obyvatele obce, kde byl zvolen, a politik v Parlamentu ČR pracuje pro občany České republiky. Komunální politik musí přijímat a pracovat se zákony mnohdy nesmyslnými, ale má povinnost respektovat i zákon, který se mu nelíbí... Z mého pohledu politici v Senátu nebo Poslanecké sněmovně mají povinnost vytvářet zákony tak srozumitelné, aby jim rozuměl každý občan ČR, a nejenom právníci. 

Co považujete za svůj dosavadní největší úspěch? 

Za svůj největší profesní úspěch považuji založení Sdružení místních samospráv ČR. Členové této organizace jsou obce a města a společně hájíme zájmy především menších obcí a měst. Měl jsem tu čest být zvolen zakládajícím předsedou a podílet se na vytvoření krajské struktury v celé republice. Mým cílem, který jsem i splnil, bylo vytvořit respektovanou organizaci, která dneska spolupracuje jak s ministerstvy, tak i s poslanci a senátory PČR. 

Co vám dalo a co naopak vzalo působení v politice? 

Získal jsem při své práci komunálního politika spoustu zkušeností a naučil jsem se nebojovat, nebouchat pěstí do stolu, ale slušně vyjednávat. Politika mi určitě vzala čas, který jsem mohl věnovat své rodině, ale mám fajn ženu a děti, kteří mne podporují a hlavně mi pomáhají zorientovat se a přijímat názory mladých lidí. Získal jsem také spoustu přátel, kteří se v politice snaží uplatňovat slušné jednání a politickou kultivovanost. 

Můžete mi přiblížit vaše zkušenosti z domácí politiky, vím, že jste již dlouho starostou. A máte také nějakou zkušenost s mezinárodními kontakty? 

Na radnici ve Vlčnově jsem 25 let, ale další zkušenosti jsem získal založením mikroregionu Východní Slovácko, který určitě patří mezi úspěšné a viditelné mikroregiony. Založili jsme místní akční skupinu, jejímž prostřednictvím jsme mohli finančně podpořit jak obce, tak neziskový sektor, drobné řemeslníky a zemědělce. V dotačním období jsme podpořili tyto subjekty částkou padesát milionů korun. Spoluzakládal jsem Sdružení místních samospráv (SMS) a spousta kolegů si myslela, že budu jejím předsedou až do důchodu. Po dvou letech jsem s potěšením předal funkci předsedy této organizace mladé generaci, která za tyto dva roky získala zkušenosti. Díky této generační změně je SMS ČR dynamicky se rozvíjející organizací. Neocenitelnou zkušenost z vysokoškolského prostředí jsem získal při přednáškách na Vysoké škole ekonomické v Praze, na katedře Arts managementu, kde přednáším žákům bakalářského a magisterského studia o lidové kultuře, její udržitelnosti a významu v 21. století. Zkušenosti v zahraničí jsem získal při zakládání celosvětové organizace samospráv ICCN, která sdružuje obce a města na všech kontinentech světa. Tato organizace vytváří síť míst na mapě světa, které se podílí na ochraně nehmotné kultury. V roce 2010 jsem byl požádán, abych uspořádal generální konferenci poprvé v Evropě, v České republice. Konference se uskutečnila u nás na Slovácku a všem účastníkům jsme měli možnost představit pestrost naší kultury při Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Konference byla velmi úspěšná a pozitivní ohlasy mi přicházející ještě dnes. Byl to společný úspěch mnoha lidí a podporovatelů. Ti největší – světová organizace UNESCO, Ministerstvo kultury ČR, Zlínský kraj, město Uherské Hradiště. A největší donátor byla Nadace Děti-kultura-­sport. Publikuji v různých odborných časopisech doma i v zahraničí jak o problémech samosprávy, tak o lidové kultuře. 

Pane starosto, všichni, kteří vás znají trochu blíže, vědí, že jste se osobně velmi zasloužil o některé počiny v oblasti péče o nehmotné kulturní dědictví, a to i v mezinárodním měřítku – zápis jízd králů na Slovácku do Reprezentativního seznamu UNESCO, spolupráce s ICCN, dlouhodobá spolupráce s ministerstvem kultury a podobně. Pokud se stanete senátorem, hodláte se péči o nehmotné kulturní dědictví věnovat i v této roli? 

Ať už volby dopadnou jakkoliv, budu určitě pracovat dál na ochraně našeho nehmotného kulturního dědictví a jeho propagaci jak doma, tak v zahraničí. A pokud bych byl zvolen senátorem, tak chci určitě pracovat ve výboru, který má v gesci kulturu. Moje spolupráce při přípravě materiálu pro zápis slovácké jízdy králů a spolupráce s pracovníky ministerstva kultury je pro mě neocenitelnou zkušeností. Nemáme nic cennějšího, než je naše kultura, kterou nám předali naši předkové, a my máme povinnost ji předat svým dětem. 

V čem v dnešní době spočívá největší úskalí práce ve veřejné správě z pohledu zkušeností dlouholetého starosty obce a jak toto může senátor ovlivnit? 

Určitě je to nepřehlednost a nesrozumitelnost zákonů, vyplňování nesmyslných dotazníků, které nemají žádný užitek. Senátor může přesvědčit ostatní kolegy, aby špatný zákon vrátili zpět do Poslanecké sněmovny. Tam musí předkladatel zákona najít širší podporu pro přehlasování Senátu. 

Vážený pane starosto, dovoluji si tvrdit, že jste ve své dosavadní funkci starosty obce Vlčnov byl úspěšný, je za vámi bezesporu kus odvedené práce, která je ve Vlčnově vidět, také jste ve svém působení dalece přesáhl hranice obce Vlčnova, a dokonce i hranice České republiky. Jste aktivní v mnoha oblastech, například jste členem celorepublikové komise vybírající Vesnici roku, ale také jste stál u zrodu a v čele mezinárodní organizace sdružující zástupce samospráv z různých zemí světa – ICCN – a skvěle jste zasedání této organizace před několika lety hostil v České republice, ve Vlčnově a Uherském Hradišti. Nelze zde samozřejmě všechny vaše aktivity vyjmenovávat, a nejsou to žádné lichotky, ale fakta, o nichž jsem se mohla jako nově příchozí do Vlčnova v roli ředitelky místního Klubu sportu a kultury přesvědčit. Má otázka směřuje k tomu, zda v této pro svou obec i region přínosné činnosti budete moci pokračovat, prostě zda a jak budete moci dále obci a regionu pomáhat, pokud se stanete senátorem? Nemáte obavu, že se tak rozpracované dílo, potřebné projekty mohou zabrzdit, nebo dokonce zastavit? 

Pokud bych byl zvolen do druhé komory Parlamentu ČR, určitě nezapomenu, kde bydlím a kde žijí moje děti. A pokud se týká rozpracovaných projektů, tak věřím, že si v komunálních volbách lidé zvolí zastupitele, kteří mají zkušenosti a budou pokračovat v práci pro Vlčnov. 

Kterých politiků na naší politické scéně si vážíte a proč? 

Osobně jsem se setkal s panem prezidentem Václavem Havlem. Byl to charismatický a kultivovaný člověk. A měl odvahu přijmout funkci prezidenta v nejisté době. 

Co to máte na místě určeném pro propagaci kandidátů za lavičku? 

Rozhodl jsem se s přáteli vyrobit poněkud netradiční volební inventář. Všechny čtyřhrany, trojhrany skončí někde ve skladu a budou čekat na další volby. Já jsem se rozhodl po volbách tuto lavičku věnovat mateřské školce ve Vlčnově. Také jsem ze svých finančních prostředků na volební kampaň věnoval peníze na zakoupení polohovacího lůžka pro Uherskohradišťskou nemocnici. Billboardy a plakáty smyje déšť, ale lůžko v nemocnici bude sloužit potřebným lidem a ulehčovat práci personálu. 

Pane starosto, váš otec byl politický vězeň, trávil mládí v uranových dolech a komunistických lágrech... Jak vnímáte snahu o vznik muzea totality v místech uherskohradišťské věznice? Má to smysl připomínat si totalitní komunistický systém? 

Určitě má smysl v obecné rovině si připomínat všechny totalitní praktiky. Lidská paměť je krátká a příští generace by se možná mohly znovu zmýlit. Snaha o vznik muzea totalitních režimů v uherskohradišťské věznici je projektem, který se, pokud se to podaří, zařadí do projektu Paměť světa. Určitě má moji podporu a klidně pro jeho realizaci budu pracovat jako dobrovolník. 

Budete usilovat o vykonávání dvou placených funkcí, nebo budete jenom senátorem? 

Můj otec mně říkal: "Než něco slíbíš, přemýšlej, a když to slíbíš, tak to splň." Já jsem veřejně slíbil, že pokud budu zvolen senátorem, nebudu po dobu šesti let, to je po dobu mandátu senátora, usilovat o žádnou další placenou funkci. Vím, že se moje prohlášení nelíbí mnoha stávajícím senátorům, ale to je jejich rozhodnutí. Já to svoje určitě nezměním. 

Nechcete už kariéru v politice ukončit? 

Rád bych využil všech svých zkušeností při práci v Senátu. K senátním volbám přistupuji s velkou pokorou. Pokud nebudu zvolen, budu dál pracovat v oblasti kultury. 


Jan Pijáček

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
člen oblastní rady
člen regionální rady
starosta
kandidát ODS na senátora