NovinkyOS Uherské Hradiště

#ODS Uherské Hradiště Živě

ODS

JAK SE (NE)BUDUJE PRESTIŽ UČITELŮ… Opět přibylo učitelů, kteří v létě zamířili na úřady práce. Zatímco v červnu jich bylo bez práce něco málo přes 300, během prázdnin tento počet stoupl o další dvě tisícovky. Tomuto stavu přitom měla zamezit novela zákona, podle níž musejí ředitelé škol zaměstnávat pedagogy minimálně na rok. Praxe ale ukázala, že zřejmě se někde objevila chyba. O tom, jak důležité je vzdělání, se zatím spíše mluví. Mnoho práce směrem ke zvýšení ohodnocení a prestiže učitelů se neudělalo. „Současná situace pro pedagogy spíše demotivující. Učitelé jsou pořád silně finančně podhodnoceni. Buď si hledají brigády, nebo ze škol odcházejí a raději se poohlížejí po jiném uplatnění. Stále více klesá zájem i o studium pedagogických oborů. Na mnohých školách také raději zaměstnají méně kvalifikované pedagogy, kteří ale nejsou schopni poskytnout odpovídající kvalitu vzdělání. Výsledkem toho je, že se ze škol spíše stávají spíše komunitní centra než vzdělávací instituce,“ okomentov

ODS

ODS Zlínský kraj přidal(a) 13 nových fotek.

ODS

DOTACE? RADĚJI MÉNĚ BYROKRACIE Co odvedl na dani z příjmu, to se mu vrátilo v dotacích. Řeč je o holdingu Agrofert, jednom z nejsilnějších ekonomických subjektů na českém trhu. Jak ukázala nedávno zveřejněná výroční zpráva, z tuzemských a evropských zdrojů směřovala loni do jednotlivých firem holdingu celková suma ve výši přes 1,5 miliardy. „Dotace samy o sobě pokřivují trh a narušují volnou soutěž. To, že značná část peněz nakonec končí u těch největších, je pak smutným příkladem, jak snaha o přílišné přerozdělování dopadá,“ říká kandidát občanských demokratů a podnikatel Milan Foukal. „Představy, že dotace pomohou podnikatelskému sektoru, jsou už ve své podstatě mylné. A praxe dokládá, že celý systém je zvrácený a efekt je přesně opačný,“ dodává. Místo dotací musí stát podle ODS věnovat velké úsilí zavádění takových nástrojů, které usnadní podnikání všem bez rozdílu. „Jde například o jednoduché přiznání daně z příjmu a odvodů sociálního a zdravotního pojištění na jednom formuláři, s

ODS

STAVBA DÁLNIC? STÁT NEUMÍ HÁJIT ZÁJMY VĚTŠINY Dostavba další dálnice se odsouvá. Aktivisté z hnutí Děti Země přispěli k zablokování stavby úseku D11 z Hradce Králové do Smiřic. Podobné problémy přitom nemají jenom v Královéhradeckém kraji. Jako přes kopírák se tak děje i v jiných regionech, Zlínský kraj nevyjímaje. V něm lidé dlouho čekají například na dostavbu obchvatu Otrokovic či dálnici D49 z Hulína do Fryštáku. Podle starosty Hulína Romana Hozy a dvojky na kandidátce za ODS v kraji je primárním viníkem odkladů stát. „Chod státu financujeme my všichni. Očekáváme za to, že se postará mimo jiné o dopravní infrastrukturu, kterou naprostá většina lidí vnímá jako nástroj k smazání ekonomických rozdílů mezi regiony. Dálnici na Slovensko potřebuje ten náš jako sůl! Stát však nedokáže tyto nutné předpoklady rozvoje nejen Zlínského kraje naplnit. Výmluvy na obstrukce jednotlivců či úzkých zájmových skupin jsou jen alibismus. Ministerští úředníci a odpovědní politici musejí začít hledat chyb

ODS

ODS Zlínský kraj přidal(a) událost.

Naši lidé