27. května 2015

Primátorce Prahy je demokracie na obtíž. Chce omezit diskusi

Zastupitelé ODS a TOP 09 zásadně nesouhlasí s omezením diskuse v Zastupitelstvu hlavního města Prahy. Změnu, kterou navrhla koalice v čele s hnutím ANO, už odsouhlasila rada, zastupitelé o ní mají hlasovat zítra. 

 
Koaliční politici chtějí omezit už diskusi o tom, co se bude na jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy projednávat. Každý politik by podle nich měl možnost mluvit pouhé tři minuty. „T. G. Masaryk řekl, že demokracie je diskuse. Z toho vyplývá, že omezení diskuse je omezení demokracie,“ říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.
 
„Již v minulosti se poslanci ANO pokoušeli omezit demokratickou diskusi v Poslanecké sněmovně. Demokratické strany naštěstí takovéto nápady odmítly. Není proto velkým překvapením, že podobný pokus zkouší i paní primátorka Krnáčová. Zvykové právo nelze měnit od stolu, i když se jedná pouze o diskusi o programu. Věřím, že tak jako jsme tyto nápady odmítli ve sněmovně, odmítnou je i pražští zastupitelé,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
Zastupitelé TOP 09 a ODS varují, že pokud tento návrh schválí koalice většinou v zastupitelstvu, bude omezena demokratická diskuse, a tím také práva opozice. „Překvapuje mě, že na omezení diskuze přistoupily i tradiční strany jako jsou lidovci či zastupitelé za STAN. Oni mají zkušenost práce z opozice a musí vědět, že tento krok se jednou nutně obrátí proti nim. Je to špatný krok pro demokracii v Praze i pro další strany,“ míní předseda pražské organizace TOP 09 Jiří Koubek. 
 
Diskusi po schválení programu rada omezovat prozatím nehodlá. „Primátorka Krnáčová na většině zasedání ZHMP mlčí. Teď chce omezit vystoupení opozice na 3 minuty. Co bude dál? Budeme muset za pár týdnů mlčet všichni?“ uvedl Filip Humplík, předseda pražské ODS.
 
Pokud se však o návrzích na změnu programu bude nově hlasovat bez rozpravy, opoziční strany ztratí možnost přinášet na jednání zastupitelstva aktuální témata. Nebo prosadit body, o kterých koalice nebude chtít jednat. „Primátorka prohlásila, že bude transparentní, přitom zavedla náhubkový zákon a odmítá jakoukoliv diskusi. Koalice nechce mluvit o tom, co se jí nedaří, a proto nás omezuje,“ dodal Václav Novotný, předseda klubu zastupitelů TOP 09 a nezávislých. Návrh na omezení délky vystoupení zastupitelů je nepřijatelný. „Umlčením opozice se neschopnost zakrýt nedá, toho by si měli být paní primátorka a její levicová rada dobře vědomi,“ dodala Alexandra Udženija, předsedkyně klubu zastupitelů ODS.