16. července 2014

Bez služebního zákona nyní k žádné katastrofě nedojde

Projev předsedy ODS Petra Fialy na 12. schůzi PS PČR ke služebnímu zákonu.

 
Vážený pane předsedající, dámy a pánové,
 
musím se vrátit k té podmínce Evropské unie, o které tady pořád slyšíme. Ze včerejška je dopis Evropské komise, který tu podmínku znovu stanoví. A paní ministryně se odvolávala zase na nějaké podmínky Evropské komise. Tak se podívejme, jak to je.
 
Jediná podmínka, která má charakter ex ante kondicionality zní "existence strategického politického rámce pro posílení účinnosti veřejné správy členských států včetně reformy veřejné správy". My část veřejné správy a její působení v zákonu upravenu máme. Zákon o státní službě nemáme, ale komise v žádném případě nestanoví tuto podmínku jako něco, na základě čeho by byla nebo nebyla podepsána dohoda o partnerství. Když nám to tady říkáte, tak to prostě není pravda a vy jste si toho dobře vědomi.
 
Navíc bych vám chtěl připomenout, že komise i v případě dohody o partnerství přece uplatňuje - a sama komise to explicitně formulovala - princip proporcionality. A to prostě znamená, že pokud se některou z těch přibližných podmínek nepodaří splnit, tak to samo o sobě není důvod pro to, aby dohoda o partnerství nebyla podepsána.
 
A pokud byste nevěřili mně, což si dovedu představit, a děláte chybu, protože Evropské unii docela rozumím, tak si poslechněte, co říkají lidé ze zastoupení Evropské komise. Lidé ze zastoupení Evropské komise v České republice říkají "Máte na přijetí těch podmínek čas nejpozději do roku 2016." Tak nás tady nemaťte termíny a neříkejte nám, že když nepřijmeme hned služební zákon, tak se stane nějaká katastrofa. Nestane se žádná, peníze čerpat budeme moci i bez přijetí služebního zákona v tomto roce.