6. května 2016

Jana Černochová: Prolomení domovní svobody v zákoně o zbraních je dalším zásahem vlády do základních lidských práv

Vládní koalice dnes v Poslanecké sněmovně v rámci schvalování novely zákona o zbraních a střelivu prosadila novou pravomoc policie k prolomení domovní svobody legálních držitelů zbraní za účelem zadržení zbraně v případě tzv. důvodného podezření ze změny psychického stavu.

Jedná se o nebezpečné a bezprecedentní prolomení jedné ze základních lidských svobod, kdy policie bude moci vstoupit do obydlí, provádět fakticky domovní prohlídku, a to bez povolení soudu nebo státního zástupce, jak je to obvyklé, a třeba jen na základě falešného udání znepřátelených sousedů dotyčného.

Přestože v rámci projednávání této novely došlo k určitému zmírnění původně navržených přísných změn, jakékoliv zpřísnění regulace legálních držitelů zbraní považuji za populistickou snahu vyjít vstříc veřejné poptávce a zároveň oslabení naší národní pozice při jednání o regulatorních snahách na poli legální držby zbraní ze strany Evropské komise. Jsem přesvědčena, že náš legislativní rámec je v této věci racionální a vyvážený a zásahy tohoto typu jsou nepřiměřené. Občanská demokratická strana proto novelu zákona při závěrečném hlasování nepodpořila.

Mgr. Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS
členka sněmovních výborů pro bezpečnost a obranu

Více o autorovi