22. února 2016

V ČR chybí opravdu velké inovátorské akcelerátory a inkubátory

ČEZ se rozhodl investovat do nizozemského start-upového clusteru Rockstart. Cílem je získat menšinový podíl v začínajích společnostech, které se zaměřují na energetickou efektivnost.

 
Státní energetický podnik tak logicky reaguje na transformaci trhu, kdy většina konkurenčních evropských a světových firem (RWE, E.ON) již dlouhodobě investuje do inovací, aby nabízela zákazníkům nová a úsporná řešení.
 
ČEZ sice provedl již dvě investice do OZE firem, nicméně jiné firmy provádějí desítky obdobných projektů, protože vědí, že pouze část z nich přinese ovoce. Na akci ČEZu mi vadí pouze jediný fakt, a sice, že investice jde do zahraničí a nikoliv na podporu českých začínajích inovátorů. Ale chápu to jako počátek tohoto směru. Na druhou stranu ČEZ není tak úplně sám na vině, protože sice některá start-upová sdružení v České republice jsou, ale jsou spíše menšího ražení.
 
Co nám bez diskuze chybí, jsou opravdu velké inovátorské akcelerátory a inkubátory, které by posunuly naší ekonomiku vpřed směrem k západu a mimo jiné i k energeticky udržitelné budoucnosti.
 
#OZE #Investice #Inkubátory #Akcelerátory
 
 
Ing. Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
uvolněná místostarostka městské části
předsedkyně oblastního sdružení