8. dubna 2015

Musí stát vědět, že jsem si koupil kilo brambor?

Registrační pokladny zkomplikují živnostníkům život a zákazníci to zaplatí… To si o novince z Babišova ministerstva financí myslí předseda ODS Petr Fiala. Jeho strana ji chce zablokovat obstrukcemi.

 

Co podle vás přinese zavedení registračních pokladen? 

Nic dobrého. Některé podnikatele to bude nutit i k tomu, aby skončili. Pravděpodobně se nám zdraží služby, protože jestliže bude muset živnostník koupit registrační pokladnu, tak ji z něčeho musí zaplatit. Což provozovatelé restaurací už potvrdili, že zdraží takzvaná meníčka. Takže nakonec na to doplatí zase zákazníci.

 

Ministerstvo financí ovšem tvrdí, že to naopak omezí kontroly těch poctivých podnikatelů. V čem tedy vidíte ty komplikace? 

Jsou s tím spojeny další náklady, které ministerstvo financí moc nevyčísluje. Budete si muset pořídit registrační pokladnu a tiskárnu na účtenky. Budete muset být napojen na nějaký veřejný informační systém, který bude vlastně také drahý. Dohromady to pro toho živnostníka přináší komplikace a náklady.


Jenže ministr Babiš to nedávno demonstroval v televizi: stačí, když bude mít živnostník chytrý telefon s tiskárnou. Celé to pak zabere pár desítek sekund. A chytrý mobil má dnes přece skoro každý… 

To předpokládá, že bude fungovat nějaký celostátní informační systém. A já jsem byl mnohokrát svědkem toho, že tyto systémy byly extrémně drahé a vlastně vůbec nefungovaly. Takže já jsem v tomto skeptický. Ale podívejte se na to prakticky. Půjdete si koupit na trh od nějaké babičky kilo brambor a ona tam bude muset operovat s nějakým systémem, bude vám muset dávat účtenku, bude se to celé někam hlásit – a proč? Aby stát věděl, že jste si koupil kilo brambor? Vždyť je to úplně nesmyslné.

 

Tento systém běží v Chorvatsku, kde s ním údajně většina lidí nemá problém. Proč by nemohl fungovat u nás? 

Do Chorvatska jezdím rád, ale když se mám řídit tím, co je dobré pro náš stát, tak se raději než na jih a na východ dívám na západ. A na západ od nás skoro žádná země nemá registrační pokladny. A nemá pro to důvod. Podíl šedé ekonomiky v ČR je 16 %, v Německu 13 %, ale v Chorvatsku přes 26 %. Tak my se podobáme v tomto spíš tomu Německu než Chorvatsku. Tak nevím, proč bychom si měli vzít příklad zrovna z Chorvatska.


Konkrétně kterým živnostníkům to tedy podle vás může přinést potíže? 

Malíři, zahradníci, kominíci… Třeba venkovská hospoda. V obci není škola, pošta – na to stát nemá – ti lidé odtud dojíždějí za prací. Jediné, co tu je, je malá hospoda. Tam se večer sejdou lidé, pijí  pivo, občas si tam někdo donese svoji slivovici. Víceméně je to pro toho provozovatele ztrátové. Teď přijde Sobotkova vláda a řekne: Musíte si pořídit systém, kterým se napojíte na centrální evidenci, na všechno budete dávat účtenku a tu slivovičku si tady už nerozlijete! Tak co se stane? Ta hospoda skončí. A já tam tu hospodu jako pravicový politik chci.


Jak byste to tedy řešil vy? Zavřel byste před šedou ekonomikou oči a nechal lidi, ať si dávají peníze načerno? 

Když budete mít jednoduchý daňový systém a nízké daně, tak se vám nevyplatí to obcházet. Když k vám přijde řemeslník a zeptá se, chcete to na fakturu, nebo ne? Tak většina lidí řekne: jasně, bez faktury. Ale v čem je ten problém? Andrej Babiš říká: Vy všichni jste podvodníci a my dáme vaše peníze do toho, abychom vás mohli kontrolovat. Když to ale celé bude jednoduché a daň nízká, tak daňové podvody prostě nebudou. To je nejjednodušší recept všude ve světě.

(Autor: Marcel Mihalik)


http://pfiala.cz/  •  FACEBOOK  •  TWITTER