26. dubna 2012

Zastavme levicové řádění na brněnském ÚOHS

S dlouhodobým znepokojením sleduji dění na brněnském Úřadě pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Tento úřad má ve svém erbu ochranu svobodné hospodářské soutěže a rovných podnikatelských podmínek. Přitom od chvíle, kdy ÚOHS ukořistili sociální demokraté, dělá pravý opak. Ještě relativně zdrženlivého Martina Pecinu (i když jeho „benzinkové“ schůzky s panem Babišem vypovídají o mnohém) nahradil Jardou Tvrdíkem dosazený typický sociálně-demokratický partajník Petr Rafaj. Ano, ten samý Jarda Tvrdík, jehož ča

To, co na ÚOHS současný předseda provádí, není ochrana hospodářské soutěže, ale typická levicová industriální politika předem určující „vítěze a poražené“ na českém trhu.

Dovolím si uvést dva příklady pro toto tvrzení. Příkladem „vítěze“ je levicově orientovaný slovenský miliardář Andrej Babiš, jemuž ÚOHS jen za poslední rok schválil bez mrknutí oka téměř 10 fúzí a další 2 má na stole. Andrej Babiš vytvořil v Česku s vydatnou pomocí levicových politiků své impérium Agrofert s 18.000 zaměstnanci pokrývající zemědělství, potravinářství a chemický průmysl. Právě koncentrace jeho tržní moci v rámci zemědělství a potravinářství představuje vážné nebezpečí pro český trh. Babišova filozofie je jednoduchá. Koncentrací zemědělských a potravinářských produktů denní spotřeby (mléko, pečivo, maso) dosáhl takového postavení, že se lehce může dohodnout o cenách s velkými nadnárodními maloobchodními řetězci a společně s nimi diktovat ceny nám, moravským a českým spotřebitelům. Situace bude o to horší, pokud ÚOHS schválí i chystanou fúzi Babišova Penamu s United Bakeries, čímž dosáhne téměř polovičního podílu na trhu pečiva. Je přece nesmysl, aby si Tesco dováželo rohlíky z Londýna, to se přece dohodnou na dodávce i ceně s panem Babišem a vysokou cenu zaplatí český spotřebitel. Obdobná situace hrozí i na trhu s mlékem a masem.

Druhým příkladem, tedy tím, komu ÚHOS naopak předem přidělil roli „poraženého“ je moravský podnikatel Radim Jančura. Ten od nuly a bez pomoci politiků vybudoval společnost StudentAgency specializující se zejména na tuzemskou i zahraniční autobusovou a železniční dopravu. Poprvé ho ÚOHS pokutoval za to, že jeho společnost jezdila na trase autobusů Praha-Brno příliš levně. Většina uživatelů se však shodne na nesmyslnosti tohoto rozhodnutí z hlediska údajného zneužití dominance. Naopak oceňujeme kvalitu služeb, slušnou cenu a neustálou inovaci vozového parku. Když však skutečně dominantní a státem dotované České dráhy snížily loni cenu svých jízdenek na trase Praha-Ostrava téměř o polovinu tři dny poté, co Jančurův RegioJet začal nabízet služby na stejné trati, ÚOHS několik měsíců odmítal byť jen zahájit správní řízení v této věci na podnět RegioJet a dodnes neexistuje žádný výstup z tohoto šetření.

Je potřeba připustit, že pan Rafaj a jím řízený ÚOHS se některým praktikám jistě přiučil u své mocné evropské kolegyně.  Evropské komise rovněž neváhá správně „využít“ svých pravomocí. Jeden příklad za všechny. Když majitel nízkonákladové letecké společnosti RyanAir pan O´Leary kritizoval Komisi za to, že zakazuje euroúředníkům využívat nízkonákladových letadel pro své služební cesty, a místo toho objednává letenky u drahých klasických leteckých společností (Air France, Lufthansa), Komise neváhala postupně zahájit 17 správních řízení proti společnosti RyanAir za údajné zneužívání regionální veřejné podpory v mnoha členských státech.  V čele odpovědného úřadu v Komisi je španělský socialista. Jak vidno, česká ani evropská levice si servítky nebere.

 

 

V Brně 26.dubna 2012